Se desfiinteaza centrul de recuperare pentru militarii din teatrele de operatii

Joi, 02 Iulie 2009, ora 22:48
3824 citiri
Se desfiinteaza centrul de recuperare pentru militarii din teatrele de operatii

Ministerul Apararii vrea sa desfiinteze Centrul de sanatate de la Vata de Jos, din Hunedoara, pentru militarii care se intorc din teatrele de operatii.

Motivul? Nu sunt bani, desi in ultimul an niciun militar care a luptat in misiuni externe nu a fost trimis la recuperare prin intermediul MApN.

"Centrul de sanatate din subordinea Ministerului Apararii Nationale urmeaza a fi desfiintat, totodata fiind abrogata si baza legala in temeiul careia functioneaza acesta", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern. HG va intra in vigoare in 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

MApN isi motiveaza decizia prin faptul ca spatiile de cazare si tratament ale Centrului nu apartin de drept ministerului, ci societatii Romtelecom cu care avea incheiat un contract de comodat, ce urma sa expire la 31 octombrie. In consecinta, pentru ca nu avea banii necesari pentru plata chiriei, dar si pentru ca a considerat ca militarii care se intorc din teatre se pot recupera si in alte centre din tara, MApN vrea sa renunte la Centrul de la Vata de Jos.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, Constantin Spanu, a declarat, joi, ca recuperarea militarilor care se intorc din misiuni externe nu va fi afectata de inchiderea centrului de sanatate din Hunedoara.

"Recuperarea militarilor care se intorc din teatre va continua, dar in alte centre ale MApN din tara, in afara celui din Hunedoara. Desfiintarea acelui centru este impusa pe de o parte pentru ca Romania si-a redus efectivele din teatrele de operatii, dar si pentru ca acele unitati nu apartineau MApN", a precizat reprezentantul MApN.

Pe de alta parte, directorul Centrului de recuperare, Florin Posteuca, considera ca facilitatile oferite la Vata de Jos sunt cele mai moderne din tara, numai in ultimul an 1400 de militari tratandu-se la acolo.

"Deocamdata Centrul nu a fost inchis, dar nu stiu din ce ratiuni a fost adoptata o astfel de Hotarare de Guvern. Centrul de la Vata este superior fata de toate celelalte care mai sunt prin tara, nu stiu sa mai fie astfel de centre cu ape termale care fac minuni. La noi au venit pana acum aproximativ 1400 de oameni, peste 90 la suta apartinand MApN.

In ultimele patru luni, am avut noua cazuri de oameni care au venit in carucioare si au plecat pe picioarele lor, inclusiv soldatul Butoi ranit in Afganistan, dar care si el a inceput sa simta si sa aiba niste miscari, desi era paralizat", afirma directorul Centrului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vata de Jos, #inchidere centru recuperare, #MApN , #frauda