Ziare.com

Seful C.C a incalcat legea in cazul lotului Nastase

Luni, 17 Martie 2008, ora 08:25

   

Seful C.C a incalcat legea in cazul lotului Nastase
Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a incalcat Legea privind organizarea si functionarea institutiei pe care o conduce. Acest lucru s-a intamplat din cauza ca a facut declaratii si comentarii publice referitoare la o decizie a CC, care nici macar nu a fost motivata si publicata in Monitorul Oficial, anunta Gandul.

Respectiva decizie se refera la solutionarea unui conflict juridic intre Ministerul Public si Parlament si nu la rezolvarea unei exceptii de neconstitutionalitare.

Practic, este vorba de cazul concret al celor patru demnitari cercetati de catre Parchet - Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru, Codrut Seres - si despre care nu exista un punct de vedere unitar referitor la competenta acordarii avizului de urmarire penala.

CC a stabilit ca, intr-o asemenea situatie, este necesar avizul Parlamentului si nu al Presedintelui, avand in vedere calitatea de deputati sau senatori a demnitarilor in cauza.

In mod surprinzator, Ioan Vida a comentat public aceasta decizie, spunand insa ca ea nu se refera la cazul celor patru demnitari - desi pentru acestia instanta fusese sesizata - ci la viitorii demnitari care ar putea fi cercetati penal.

Astfel, judecatorul Ioan Vida a incalcat doua articole din Legea CC. In primul rand, magistratii constitutionali sunt "obligati sa pastreze secretul deliberarilor si al voturilor si sa nu ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale", sustine aceeasi sursa.

Cel de-al doilea articol arata ca judecatorii de la CC sunt "obligati sa-si indeplineasca functia incredintata cu impartialitate si in respectul Constitutiei".

Incalcarea acestor obligatii poate atrage pornirea unei actiuni disciplinare impotriva judecatorului care le incalca, cea mai severa sanctiune ce poate fi acordata fiind incetarea mandatului de judecator la CC.

Citeste mai multe despre CC Ioan Vida lege ministrii penali
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1684 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tango "degeaba"

Domnule jurnalist,ceea ce Domnul Vida a facut nu este ilegal ! Ela explicat unor papagali ca dumneata ca in materie constitutionala, deciziile instantei supreme nu au efect decat pentru viitor. Daca vrei, ti-o mai spun inca odata si in alta formularea : legea si interpretarea sa nu pot avea putere decat pe viitor, ele nu pot fi retroactie.

 

Popa Prostu

Prostovane, CC spune daca prevederile unei legi sunt sau nu constitutionale.Legea este existenta si nu-si poate schimba legitimitatea. Deci este evident ca daca este declarata, fie si partial, neconstitutionala, ea era si ieri si alaltaieri neconstitutionala.CC nu da legi ci stabileste constitutionalitatea legilor.
Daca esti retardat sau mincinos, dece nu taci?

Popa Prostul

Ti se potriveste mai bine Popa Prostul.
Sustii ca o lege data in 2006 de ex. are efecte doar pentru viitor, adica incepand de azi inainte? Cum poate un individ care se considera om sa aiba o astfel de logica de cal!!!!
Mare ti-e gradina doamne!

Popa Prostu

Daca CC declara o lege sau parte a ei neconstitutionala aceasta se aplica si retroactiv in raport cu decizia CC, nu a intrarii in vigoare a legii.Povestea de retroactivitate se poate referi doar la lege si nu la constatarea constitutionalitatii ei.
Vida este un iinstrument politic in mana lui Basescu

Da, da-i adevarat lotrul trebuie schimbat!

Bravo fratilor, trageti tare ; e legal....nu e legal , asa poate facem pe romani sa uite care e motivul. Lotrul Nastase ...trebuie salvat cu orice pret.

 

Politicienii conduc si au puterea, nu Curtea Constitutionala !

"Respectiva decizie se refera la solutionarea unui conflict juridic intre Ministerul Public si Parlament si nu la rezolvarea unei exceptii de neconstitutionalitare."
E ca si cum s-ar spune in popor : eu te intreb de una si tu imi raspunzi de alta. Curtii Constitutionale i s-a cerut sa-si exprime parerea intr-o problema de Drept procesual penal si ea a dat un raspuns pentru Dreptul constitutional.E de inteles ca si presiunea la care au fost supusi membrii Curtii in ultimul timp( de catre Presa, politicieni si chiar societate ) a avut un efect de intimidare asupra lor. Si nu te poti astepta de la ei sa se comporte ca niste judecatori care se bucura de independenta in pronuntarea deciziilor. Pentru ca ei nu se bucura de independenta ca toti ceilalti judecatori.Ar trebui ca lumea, care nu cunoaste Constitutia, sa stie asta! Membrii Curtii sunt alesi de partide si e firesc sa fie dependenti de cei care i-au ales. Noi ne asteptam ca ei sa fie impartiali, asa cum trebuie sa fie judecatorii, dar e foarte greu pentru ei, mai ales intr-o societate corupta si in care politicienii parlamentari au mare putere.Si soarta lor depinde tocmai de acesti parlamentrai, pentru ca ei i-au ales.Articolul 142 alin 2. "Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit" Alin 3. " Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei." Cum pesedistii reprezinta majoritatea in Camera Deputatilor si Senat probabil ca au pus mai multi judecatori preferati de ei.(Cred ca orice partid ar fi procedat la fel.Nu ne mai zapaciti ! ) Pai si asta e o consecita a rezultatului alegerilor. Si PSD-ul a avut multi ani majoritatea in Parlament. Aceasta situatie se datoreaza Constitutiei. Alta mai buna nu avem! Si pana la urma, membrii Curtii sunt niste oameni in varsta , unii chiar batranei, cum sa reziste ei atator critici venite din toate partile? Si ei sunt doar 9, nu au un partid al lor care sa-i sustina si sa-i apere! Dupa atatea critici in ultimul timp s-or fi gandit si ei sa mai dea dreptate si celorlalti din cealalta tabara. Ca pe ei toata lumea ii critica ! Cand o decizie da dreptate unei parti Curtea e criticata de celalta parte, (de presa care o sustine pe acesta si de alegatorii simpatizanti). Cand da dreptate acesteia din urma Curtea este criticata de partidele din prima parte ((de presa care le sustine pe aceseta si de alegatorii simpatizanti). Si judecatorii aceia batranei ce sa faca? Oameni sunt si ei !

 

adi-i esti cam suspect

Ar trebui sa stii ca nu exist conflict juridic in afara legii, iar CC se pronunta numai in sensul iterpretarii legii.Altfel ar trebui sa poata da legi.
Tu te dai in jurul copacului sa dai anumite nume doar.
Cine esti baaitule?

 

huo!

por.cul asta tuciuriu ar trebui bagat la puscarie pentru toata averea adunata pe seama statului.

 

Un banditism patentat, poarta dosarele grele de la Ana la Caiafa !

Ca in bancurile proaste, Adrian, freaca pusca, bea vodca si vorbeste prostii ! Praful s-a ales de drepturile ,,omului'' Nastase, pe care el le vaxuia inainte de '89, la porunca directa a lui Ceausescu pe la toate colocviile internationala la care era trimis si pe care le insaila in articolele publicate in revista Tanarul leninist pe cand si el era mult mai tanar ! Departe de fi capabil sa inlocuiasca in timp spoiala ctiptocomunista cu o substanta adevarate, tanarul de alta data copt in cartierul Primaverii, isi pastreaza iubirile juvenile si ideile de genul ,,sa nune invete ei pe noi ce inseamna democratia'' Cum poate explica pesedeul propriului electorat ca Adrian Nastase, proaspat replasat la conducerea partidului, amana la nesfarsit cu ajutorul colegilor politici clarificarea dosarelor lui penale ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor