Seful CSM lanseaza un nou atac la adresa Ministerului Justitiei

Vineri, 22 Mai 2009, ora 18:15
1289 citiri
Seful CSM lanseaza un nou atac la adresa Ministerului Justitiei

Intr-o scrisoare deschisa adresata magistratilor, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andries, acuza Ministerul Justitiei ca. "intr-o maniera complet lipsita de transparenta", intentioneaza sa modifice legile pentru organizarea si functionarea sistemului judiciar.

"Profitand de faptul ca legea nu confera drept de initiativa legislativa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si sub pretextul propunerilor transmise de catre Consiliu, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, intr-o maniera complet lipsita de transparenta, intentioneaza sa promoveze modificari de substanta ale celor 3 legi, fara a gasi necesar sa consulte asupra continutului acestora tocmai pe cei ce vor fi primii chemati sa le respecte si sa le aplice", sustine Virgil Andries in scrisoarea amintita.

Presedintele CSM sustine faptul ca initiativele Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti sunt "promovate intr-o maniera oculta", fara consultarea principalelor institutii pe care se intemeiaza buna functionare a sistemului judiciar - instantele si parchetele.

Potrivit CSM, acest mod de lucru al Ministerului Justitiei ar mai reflecta ar reflecta "atitudinea tot mai accentuata a reprezentantilor acestei institutii de a colabora cu autoritatea judecatoreasca doar la nivel declarativ, in timp ce actiunile concrete reflecta derapaje serioase de la scopurile clamate, privind eficientizarea sistemului judiciar si garantarea independentei justitiei".

Ministerul Justitiei, acuzat de pasivitate si pozitii publice inadminisibile

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a mai tinut sa acuze "atitudinea de pasivitate (la nivelul faptelor, nu al vorbelor) cu privire la promovarea unor actiuni eficiente in vederea eliminarii discriminarilor si discrepantelor existente la nivelul salarizarii judecatorilor", precum si pozitiile publice, "uneori lipsite de fermitate, uneori de-a dreptul inadmisibile" privind legitimitatea drepturilor castigate in instanta de un numar important de judecatori si procurori.

"Aceeasi atitudine de pasivitate a caracterizat pozitia Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti fata de trecerea veniturilor din taxele judiciare de timbru la bugetele locale, situatie care a facut ca nici macar o parte din aceste sume sa nu fie folosite pentru finantarea sistemului judiciar. Cred ca nu sunt necesare comentarii asupra declaratiei celui mai inalt reprezentant al acestuia in sensul ca instantele ar trebui sa se adreseze primariilor pentru a solicita aceste sume", sustine Virgil Andries in scrisoarea deschisa adresata judecatorilor si procurorilor.

Seful CSM sustine, mai mult, ca in contextul viitorului Raport de tara intocmit de catre Comisia Europeana in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti ar fi adoptat o atitudine "concurentiala", preocupandu-se de a se prezenta public ca unicul organ activ si reformator al sistemului judiciar, prin opozitie cu caracterul ultraconservator si ineficient al tuturor celorlalte.

"O astfel de pozitie nu poate fi decat in dauna identificarii si implementarii rapide a reformelor de fond de care justitia are nevoie. Problemele justitiei nu constituie obiectiv de intrecere intre institutii, iar caracterul lor profund si cronic - supraincarcarea, subfinantarea etc. - presupun pentru rezolvare tocmai o atitudine de cooperare", spune Virgil Andries.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#scrisoare deschisa CSM, #CSM ministerul justitiei, #acuze Andries Predoiu, #salarizare magistrati , #frauda
Comentarii