Ziare.com

Soborul Maicii Domnului

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 12:10

   

Soborul Maicii Domnului
Fecioara Maria s-a bucurat de cinstire din partea oamenilor chiar din timpul vietii sale pamantesti. Intrarea si dezvoltarea acestei cinstiri in cultul public al Bisericii se realizeaza dupa libertatea acordata crestinatatii de imparatul Constantin.

Cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, adica adunarea (de slujba) a credinciosilor in cinstea Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare are loc in a doua zi de Craciun (26 decembrie).

Exista in traditia Bisericii noastre randuiala ca, in ziua urmatoare marilor praznice, sa cinstim persoanele a caror slujire este legata de praznicele respective.

Aceasta sarbatoare este prezenta si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din sec. V (epoca despartirii acestora de ortodocsi).

Originea ei a fost pusa de unii liturgisti in legatura cu Sinodul III ecumenic din Efes (431). La acest sinod a fost condamnata erezia lui Nestorie, care sustinea ca in Hristos ar exista doua persoane deosebite (de o parte - cea dumnezeiasca, de alta - cea omeneasca). Continuare

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2044 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari autorului!!!

Felicitari !!!! Dati cite mai multe materiale desopre religie poate asa mai faceti putina cultura religioasa ingorantilor care sint enorm de multi in Romania. Evitati articole despre sex pe pagina prima si sa fie ziarele un mod de a ne imbogati spiritual. Un 2009 fericit!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor