SoJust: Politicul infrange in mod repetat independenta justitiei

Joi, 12 Februarie 2009, ora 13:39
1462 citiri
SoJust: Politicul infrange in mod repetat independenta justitiei
Foto: cristidanilet.wordpress.com

Actualul raport al Comisiei Europene este o sanctiune pentru clasa politica, care nu a inteles ca progresul societatii depinde de independenta justitiei.

Afirmatia ii apartine vicepresedintelui SoJust, judecatorul Cristi Danilet (foto), care a declarat joi, pentru Newsin, ca independenta justitiei presupune atat independenta judecatorilor, cat si independenta procurorilor.

"Si nu e vorba de independenta lor doar la nivel institutional, ci si independenta in anchete. Or, in prezent, dosarele de mare coruptie trec prin filtrul Parlamentului chiar pentru stadiul incipient al anchetei, filtru care, in loc sa fie unul tehnic, este politic. Nu gresesc daca spun ca politicul infrange in mod repetat independenta justitiei, de la controlul anchetelor in dosarele cu impact major, pana la coduri invechite sau legislatie incoerenta pentru care suntem condamnati saptamanal la CEDO ori pana la subfinantarea sistemului judiciar", a mai spus vicepresedintele SoJust.

Sojust considera ca se impune o mentinere a starii de monitorizare din partea autoritatilor de la Bruxelles. "Inca nu am ajuns la stadiul in care, o reforma inceputa, sa fie continuata cu aceeasi fermitate fara un asemenea control", mentioneaza Danilet, care crede ca este nevoie de o noua strategie in privinta justitiei: "dar nu una de reforma, ci una de consolidarea acesteia".

Magistratii au nevoie, conform SoJust, sa intre intr-o perioada de stabilitate, ca sa aiba timp sa asimileze noile reglementari si sa solutioneze dosare fara niciun fel de presiune de natura politica sau mediatica.

"Ministerul Justitiei trebuie sa se implice in finantarea corespunzatoare a justitiei. CSM trebuie sa puna accentul pe recrutarea si formarea unui personal cu inalta calificare juridica. Presa trebuie sa sustina increderea populatiei in justitie al carei rost este sanctionarea abuzurilor celorlalte puteri si restabilirea ordinii sociale", a conchis Danilet.

#Cristi Danilet, #Raport CE justitie, #SoJust justitie Romania , #frauda