Soldatii trimisi in Afganistan si Irak ne-au costat 350 milioane de dolari in cinci ani

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 10:06
1677 citiri
Soldatii trimisi in Afganistan si Irak ne-au costat 350 milioane de dolari in cinci ani

Participarea la razboaiele din Afganistan si Irak a costat Romania, din 2002 si pana in prezent, aproximativ un miliard de lei. Suma se va dubla cat de curand, odata cu noile achizitii de armamament pentru trupele cantonate pe cele doua fronturi.

Initial, cand Romania s-a angajat sa trimita trupe de geniu in Afganistan, oficialii au calculat suma de care era nevoie la 25 de milioane de dolari. Dupa un an, costurile au urcat cu inca 38 milioane de dolari, asta pentru ca in 2003 s-au timis si soldati combatanti in regiune.

Cele 343,65 milioane de dolari, cheltuite oficial de Romania, includ, pe langa diurne, transportul, hrana, combustibilul, asigurarile pentru tehnica de lupta si asigurarile de viata, piesele de schimb, costurile de cazare si echipamentul fiecarui militar, scrie Capital.

Bugetul alocat pana in prezent nu se apropie inca de estimarile facute de ministrul Apararii, Teodor Melescanu, care vorbea de 450 de milioane de dolari, incluzand si operatiunile din Balcani, cu alocatii bugetare de cateva zeci de milioane de dolari in ultimii ani.

Fiind clasificate ca fiind "informatii secrete", Ministerul Apararii Nationale nu a putut furniza date defalcate pe fiecare categorie de cheltuieli in parte. Din informatiile saptamanalului economic, numai diurnele au reprezentat circa o treime din costul total al misiunilor, asta pentru ca valoarea acestora s-a dublat in 2005, ajungand la 70-80 de dolari in functie de grad.

In plus, diurnele se vor majora inca o data in cursul acestui an, pana la 70-90 de euro (96-123 dolari), din cauza devalorizarii monedei americane. MApN propusese 100-120 de euro, insa Finantele au considerat ca majorarea ar deveni excesiva.

Varful costurilor a fost atins in anul 2005, cand au fost alocate peste 80 de milioane de dolari. Pentru prima jumatate din 2008, bugetul e mai mic, de 20 de milioane de dolari.

Sumele ar fi putut fi cu mult mai mari daca romanii nu ar fi folosit din logistica aliatilor, dupa cum sustine Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al MApN.

Datele de mai sus "nu includ sumele cheltuite pentru tehnica de lupta noua". Daca se pun la socoteala si achizitiile de armament pe care Romania s-a angajat sa le faca, totalul cheltuielilor se dubleaza.

In 2007 s-a incheiat cu Alenia un contract in valoare de 300 de milioane de dolari. Desi costurile nu sunt cuprinse in bugetele pentru Irak si Afganistan, cele sapte avioane C27-J Spartan vor fi folosite pentru transportul trupelor si materialelor in si din zonele de conflict.

Citeste si:
Atentat terorist cu 41 de morți în Afganistan. Gruparea teroristă care a revendicat atacul
Atentat terorist cu 41 de morți în Afganistan. Gruparea teroristă care a revendicat atacul
Gruparea Stat Islamic-Khorasan a revendicat atentatul sinucigaş care a ucis cel puţin 41 de persoane în timpul rugăciunilor de vineri într-o moschee şiită din Kandahar, leagăn al...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com