Sotia lui Daniel Chitoiu, urmarita penal - de ce este acuzata

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 14:27
18121 citiri
Sotia lui Daniel Chitoiu, urmarita penal - de ce este acuzata
Foto: Arhiva

Sotia ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, este urmarita penal, aceasta fiind suspectata ca este implicata in dosarul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) o acuza pe Elena Laura Chitoiu de abuz in serviciu contra intereselor publice, se arata intr-un comunicat al institutiei.

In dosarul in care ar fi implicata sotia lui Daniel Chitoiu au fost audiate mai multe persoane, marti dimineata, la sediul DNA, dupa o serie de perchezitii. Acestea sunt acuzate de fraude majore in domeniul asigurarilor.

Fraude in domeniul asigurarilor: Milionarul Ilie Carabulea si angajati Carpatica, vizati de DNA

Procurorii au inceput marti urmarirea penala fata de Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data savarsirii faptelor. Ei o acuza pe aceasta de "infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial".

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se precizeaza ca "exista date si indicii temeinice" potrivit carora Elena Chitoiu ar fi ajutat in mod ilegal o anumita persoana sa ocupe o functie de conducere.

Cum a procedat Elena Chitoiu

Acest lucru s-a intamplat in perioada 10-16 iunie 2013, cand Chitoiu, la cererea unui angajat ASF (reprezentand interesele unei firme de asigurari), a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari.

Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor Elenei Chitoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19 iunie 2013.

"Pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari", se arata in rezolutia intocmita de procurorii anticoruptie.

Astfel, Elena Chitoiu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu si a daunat Autoritatii de Supraveghere Financiare, "institutie care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii conditiilor legale de functionare de catre societatile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitatii pietei de asigurari", se mai arata in documentul DNA.

Milionarul Ilie Carabulea, printre suspecti

Ancheta procurorilor vizeaza mai multe persoane, printre care si milionarul sibian Ilie Carabulea, proprietarul Atlasib, care a fost audiat marti dimineata.

La DNA au fost dusi pentru audieri si angajati ai companiei Asigurari Carpatica, dar si functionari din cadrul Autoritatii de Supraveghere Finaciara, structura de supraveghere a domeniului asigurarilor.

Procurorii suspecteaza ca aceste persoane au comis infractiuni de coruptie si asociate coruptiei, printre care dare de mita, folosire de informatii care nu erau publice in interes personal sau fals in inscrisuri.

ASF a confirmat derularea unor verificari in ceea ce o priveste, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Verificarile vizeaza o speta legata de o societate de asigurari. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurari respectiva, aferente activitatii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor, absorbita de ASF in 29 aprilie 2013", se precizeaza in comunicatul ASF.

D.T.

Citește și:
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu că "ușa partidului este deschisă" pentru fostul premier și lider al social-democraților Victor Ponta. „Lui Ponta i s-a oferit...
Salariul minim ar putea fi majorat din ianuarie 2023. Budăi: ”Vrem ca impactul crizei economice să fie cât mai mic”
Salariul minim ar putea fi majorat din ianuarie 2023. Budăi: ”Vrem ca impactul crizei economice să fie cât mai mic”
Ministrul Muncii Marius Budăi a transmis, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Muncii Decente, că Guvernul analizează variante de soluţii care ar putea să vină în sprijinul lucrătorilor,...