Stamen Stancev poate parasi Romania

Vineri, 14 Martie 2008, ora 16:32
2889 citiri
Stamen Stancev poate parasi Romania

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, sa-i ridice interdictia de a parasi tara lui Stamane Stancev, acuzat in dosarul privatizarilor strategice cu precizarea ca acesta sa se prezinte la termenele de judecata, informeaza NewsIn.

La sedinta de vineri, procurorul de sedinta a fost de acord cu ridicarea interdictiei dupa ce instanta l-a audiat pe Stancev. La termenul din 19 martie, instanta urmeaza sa-i audieze pe Mihai Donciu si Dorinel Mucea, acuzati in acelasi dosar.

Avocatul a sustinut la termenele precedente ca Stamen Stancev are rezidenta in Monaco si imposibilitatea de a se prezenta acolo in termen de 30 de zile, pentru a-si clarifica situatia, va duce la pierderea rezidentei.

Chiciu a mai spus ca neridicarea interdictiei il va afecta si pe copilul lui Stancev, care invata in Monaco, iar pierderea rezidentei ar duce la imposibilitatea de a mai frecventa cursurile. "Stanchev poate sa-si dovedeasca nevinovatia printr-o serie de documente care se afla in afara tarii si numai el are acces la ele", a mai sustinut Alexandru Chiciu.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, marti, 11 martie exceptiile privind neregularitatea actului de sesizare invocate de avocatii lui Stamen Sancev, Dorinel Mucea si Mihai Donciu in dosarul privatizarilor strategice.

De asemenea, magistratii au constatat ca instanta a fost legal sesizata si, in consecinta, au dat un nou termen de judecata pentru 14 martie.

In sedinta de marti, avocatii partilor au invocat patru exceptii de neregularitate a actului de sesizare si au solicitat instantei sa se desesizeze si sa retrimita cauza la Parchet, pentru refacerea actului de sesizare si a urmaririi penale.

La termenul de marti, avocatii lui Stancev, Mucea si Donciu au invocat o exceptie de neregularitate privind faptul ca partile sunt judecate pentru infractiuni pentru care nu s-a dispus inceperea urmaririi penale si, in plus, din rechizitoriu lipseste prezentarea faptelor retinute in sarcina inculpatilor.

O alta exceptie invocata de avocatii este legata de disjungerea cauzei, care nu s-a facut conform legii si care a fost facuta de procurorul de caz si nu de instanta sesizata, in conditiile in care materialul de urmarire penala nu era terminat.

Avocatul lui Stamen Stancev, Alexandru Chiciu a mai sesizat instanta ca nu s-au respectat procedurile in vigoare privind verificarea legalitatii rechizitoriului de catre procurorul sef de serviciu.

"Rezolutia de constatare nu are numele si semnatura procurorului sef al serviciului. Asa cum am constatat eu, verificarea este semnata de procurorul sef adjunct, Angela Ciurea, pentru procurorul sef al serviciului", a spus avocatul Alexandru Chiciu.

Procuroarea Angela Ciurea a cerut repingerea exceptiilor invocate de avocati la termenul de marti, motivand ca atat rechizitoriul, cat si disjungerea cauzei, au fost facute respectand prevederile legale. De asemenea, procurorul a declarat ca inculpatilor li s-au adus la cunostinta toate acuzatiile.

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 5 martie, cererile de ridicare a interdictiei de a parari tara, pentru consultantul Stamen Stancev si Dorinel Mucea de la Ministerului Economiei si Comertului, cercetati in dosarul privatizarilor strategice.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 5 martie, atasarea dosarului lui Vadim Benyatov la cel al privatizarilor strategice, in care inculpati sunt Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Mihai Donciu, pentru a discuta, la termenul viitor, conexarea lor, data fiind identitatea obiectului, de spionaj economic.

Avocata lui Mihai Donciu, Ana-Maria Mihalcescu, a mai cerut magistratilor, pe langa conexarea celor doua dosare, un termen de amanare, pentru a putea obtine autorizatia care sa-i permita accesul la informatii clasificate. Judecatoarea a respins aceasta cerere de amanare.

Avocatii au reiterat cererile privind starea unor informatii clasificate din dosar, iar instanta se va pronunta prin incheiere motivata asupra tuturor solicitarilor formulate de aparatori.

In dosarul privatizarilor strategice exista opt invinuiti pentru infractiuni care aduc atingere securitatii nationale: Stancev Stamen (consultant international), Mihai Dorinel Mucea (adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului), Radu Mihai Donciu (consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), Flore Mircea Calin (reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara), Neagoe Robert Marius (directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului), Mustafa Oral, Susak Michal (consultant international).

Cei opt au fost pusi sub urmarire penala la 22 noiembrie 2006, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). In cursul lunii iunie 2006, DIICOT a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stancev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania.

Potrivit sesizarii, gruparea era formata din mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii.

Scopul gruparii era acela de a obtine, in afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului.

Alaturi de cele opt persoane, in dosarul privatizarilor au mai fost cercetati si fostul ministru al economiei Codrut Seres si ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.

Seres si Nagy au fost acuzati ca ar fi servit intereselor retelei lui Stancev, prin scurgere de informatii privind privatizari si licitatii. Seres a fost pus sub invinuire pe 20 decembrie 2006, iar punerea sub urmarire penala a lui Nagy a fost dispusa la 27 aprilie 2007. Ulterior, Nagy a fost suspendat din functie.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#stancev, #curtea a decis, #ridicare interdicitiei de a parasi tara , #frauda