Stanculescu si Chitac au organizat "actiuni de razboi"

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 14:28
1758 citiri
Stanculescu si Chitac au organizat "actiuni de razboi"

Fostii generali, Victor Stanculescu si Mihai Chitac, au condus represaliile impotriva revolutionarilor de la Timisoara dupa reguli specifice actiunilor de razboi, facand victime in randul oamenilor "pasnici" si "neinarmati", arata instanta suprema in motivarea deciziei din 15 octombrie 2008.

Inculpatii au organizat si condus represiunea potrivit regulilor specifice actiunilor de razboi, strangand informatii, fixand pe o harta a orasului locul amplasarii trupelor, verificand personal, pe "terenul de lupta", modul in care decurg "operatiunile", cu deosebirea ca dusmanii erau romani care manifestau pasnic, sustin magistratii Completului de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au respins recursul fostilor generali Victor Stanculescu si Mihai Chitac in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Judecatorii arata ca Stanculescu si Chitac au contribuit "nemijlocit" la represiune, asumandu-si urmarile acesteia si nu cum au sustinut fostii generali ca nu exista o cauzalitate intre activitatile militare desfasurate si rezultatul uciderii prin impuscare a manifestantilor.

"In baza planului pus la punct in comun, inculpatii si subordonatii lor au desfasurat activitati militare concordante, care au urmarit aceeasi finalitate: inabusirea revoltei", sustin magistratii instantei supreme.

Judecatorii explica, totodata, cum fostii generali au organizat, dirijat si controlat, "pas cu pas", represiunea.

"Inculpatii au luat masuri de paralizare a rezistentei demonstrantilor, scop in care au odonat sa fie folosite grenade cu gaze lacrimogene, sa fie scoasa pe strazi tehnica grea de lupta, sa fie inarmate garzile patriotice, sa fie aduse trupe si din alte localitati", se arata in motivarea deciziei.

Fostii generali au sustinut, la recurs, ca trupele au deschis focul impotriva "indivizilor care au atacat unitati militare si alte obiective de interes public", invocand ca, potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului, puterea de atunci putea folosi armele de foc impotriva unei insurectii care punea in primejdie insasi ordinea constitutionala.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Victor Stanculescu, #Mihai Chitac, #revolutia Timisoara, #demonstranti , #frauda