Ziare.com

Statul va prelua raspunderea penala a functionarului public

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 17:26

   

Statul va prelua raspunderea penala a functionarului public
Functionarii publici au finalizat negocierile cu guvernul privind modificarile aduse statutului functionarilor publici, urmand ca statul sa preia raspunderea penala a functionarului public, pana la o decizie definitiva a instantei.

"Am finalizat negocierile cu reprezentantii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, urmand ca noile prevederi ale articolului 86 din Legea 188/1999 sa fie promovate in regim de urgenta de catre Guvern. Odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari, va fi mutata raspunderea de pe umerii functionarului care isi exercita atributiile catre institutia la care activeaza", a precizat vicepresedintele Aliantei "Sed Lex", Razvan Bordeianu.

Vicepresedintele "Sed Lex" a explicat ca, in prezent, "si unui angajat care lucreaza la posta ii poate fi suspendata activitatea, daca o persoana decide sa faca plangere penala impotriva sa".

Articolului 86 rezultat in urma negocierilor dintre reprezentantii sindicatelor si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) prevede la aliniatul 1 ca "functionarii publici nu raspund civil si/sau penal, dupa caz, decat daca instantele judecatoresti constata indeplinirea ori omisiunea indeplinirii de catre acestia cu vinovatie a oricarui fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii a atributiilor functiei publice pe care o ocupa".

Proiectul de modificare a statului functionarilor publici, obtinut de NewsIn, prevede la aliniatul 2 ca "de la momentul inceperii urmaririi penale, in situatia in care functionarul public poate influenta cercetarea, persoana care are competenta numirii in functia publica are obligatia sa dispuna prin act administrativ reducerea atributiilor in exercitarea carora functionarul ar putea influenta cercetarea, si sa ii stabileasca alte atributii corespunzatoare pregatirii profesionale".

Atributiile care au fost reduse ar urma sa fie delegate unui alt functionar public din cadrul autoritatii sau institutiei publice, care indeplineste conditiile legale pentru exercitarea acestora.

Totodata, proiectul dispune la aliniatul 6 ca "in cazul in care functionarul public este trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h), persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate dispune suspendarea functionarului public din functia pe care o detine in conditiile in care apreciaza ca exercitarea functiei publice este afectata".

Articolul 54 din Statutul functionarului public interzice dreptul unei persoane de a ocupa o functie publica, in conditiile in care a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni, a fost condamnata pentru fals sau uz de fals, ori pentru fapte de coruptie.

O alta modificare adusa articolului 86 prevede ca toate "cheltuielile de judecata ocazionate de procedurile judiciare initiate impotriva functionarilor publici se suporta de catre ordonatorul de credite, urmand sa fie recuperate, dupa caz, de la persoana care a cazut in pretentii, in functie de gradul de vinovatie a acestora si retinut de instanta de judecata".

Sursa: rNews

Articol citit de 3089 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

:))

Am si eu un pom in fata casei. Propun ca raspunderea penala, in caz ca fac ceva, sa fie pusa pe crengile acestuia. :) aiuriti!

 

Deci , cetateanul amarat din nou in inferioritate in fata FUNCTIONARULUI public .

Functionarului abuziv , mincinos , de rea credinta -----etc ------ i se asigura de catre STAT protectie financiara .
Cetateanul abuzat , care poate nu are bani de avocat , taxa de timbru , etc ..... o va lua iar pe cocoasa .

Avocatul poporului este OBLIGAT sa intervina .
O va face !??
Nu cred .
Acesta nu a intervenit decat IMPOTRIVA REFORMEI .
Ca doar e PSD ist .....

I-auzi ce denumire "nobila" de sindicat .... "sed lex" .... pe unde o fi "dura lex" ...???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor