Presa germana: Steagul Romaniei a ajuns pe Luna cu Apollo 11

Luni, 20 Iulie 2009, ora 15:44
7563 citiri
Presa germana: Steagul Romaniei a ajuns pe Luna cu Apollo 11
Foto: wikimedia.org

La 40 de ani de la primul pas facut vreodata de un om pe Luna, pe 20 iulie 1969, presa din Germania aminteste ca un steag al Republicii Socialiste Romania a fost transportat nici mai mult, nici mai putin decat pe Luna, in cadrul primei misiuni cu echipaj uman care a ase-lenizat, Apollo 11.

Steagul romanesc ajuns pe Luna a fost, totodata, si cadoul pe care presedintele Richard Nixon i l-a facut tovarasului Nicolae Ceausescu, in cadrul vizitei din 1973 pe care a facut-o in Romania, avand in vedere relatia de prietenie pe care cele doua state, roman si american, au dezvoltat-o in perioada anilor '70-'80, scrie Der Tagesspiegel in editia de luni.

"Steagul tarii voastre a fost purtat pana pe Luna si inapoi de Apollo 11, iar acest fragment din solul suprafetei lunare a fost adus pe Pamant de echipajul primei misiuni cu oameni la bord" este inscriptia care insoteste acest dar, sub forma de de-dicatie "prezentata poporului Repu-blicii Socialiste Romania de Richard Nixon, presedintele Statelor Unite ale Americii".

Din colectia de cadouri deosebite primite de "cel mai iubit fiu" de la liderul american mai face parte si o capsula cu patru fragmente de roca lunara, pietre de pe Luna aduse in cadrul aceleiasi misiuni, dar si o exorbitanta Buick Electra.

Sprijinul de care beneficia Nicolae Ceausescu din partea SUA, fie el din punct de vedere economic sau politic, s-a destabilizat insa pe parcursul trecerii timpului si, mai ales, din cauza politicii interne pe care "Tovarasul" ajunsese sa o promoveze spre sfarsitul anilor '80.

40 de ani de la primul pas pe Luna

In urma cu 40 de ani,pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong devenea primul om care isi punea piciorul pe Luna. Misiunea Apollo 11 a debutat pe 16 iulie 1969, cu lansarea rachetei Saturn V de la centrul spatial Kennedy.

Echipajul era format din trei astronauti: Neil Armstrong comandantul misiunii, Edwin E. Aldrin Jr. pilotul modulului lunar si Michael Collins pilotul modulului de comanda.

Dupa 12 minute de la lansare, racheta ajungea pe orbita Pamantului si dupa alte 30 de minute se separa definitiv de a treia treapta a rachetei Saturn V. Dupa o calatorie de 3 zile, vehiculul spatial ajungea pe orbita lunara.

Pe 20 Iulie 1969, modulul lunar Eagle (Vulturul) in care se aflau Neil Armstrong si Edwin E. Aldrin Jr. s-a desprins de modulul de comanda Columbia in care a ramas Michael Collins si s-a indreptat spre suprafata lunara. Dupa un zbor scurt de 25 secunde deasupra Lunii, modulul lunar aseleniza in partea de sud a Marii Linistii (Mare Tranquillitatis).

Primele cuvinte ale lui Neil Armstrong pe cand pasea pe suprafata Lunii au fost "Un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire" ( "That's one small step for a man, one giant leap for mankind").

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Romania Ceausescu Nixon Luna, #roca Luna pas pe Luna, #Apollo 13 Luna 1969 , #frauda