Avioanele F-16 sunt o alegere logica pentru Romania, deoarece reprezinta un pilon al fortelor aeriene NATO si dispun deja de o retea solida de suport si de aprovizionare in Europa, apreciaza Nathan Hughes, analist militar la STRATFOR.
Hughes a declarat pentru Mediafax ca avioanele Rafale, Grippen si Eurofighter sunt modele noi si inca nu sunt disponibile aparate in uz, la un pret convenabil pentru Romania.
"Primul criteriu de decizie ar fi putut fi pretul. Avioanele F-16 in uz sunt atat accesibile, cat si (...) o alegere comuna pentru tarile NATO. Pe scurt, nu lipsesc motivele pragmatice pentru alegerea F-16", a adaugat el.
In acelasi timp, programul pentru construirea avioanelor F-35, de generatia a cincea, inregistreaza intarzieri si a depasit deja bugetul, ultimele estimari sugerand ca pretul unui aparat ar putea ajunge pana la 100 de milioane de dolari.
"Acesta este probabil mult peste posibilitatile fiscale ale Romaniei si cu siguranta nu va fi accesibil Romaniei pentru urmatorii zece ani, in timp ce nevoia de modernizare a fortelor aeriene la un pret accesibil este mult mai urgenta", a apreciat Hughes.
"Ca si Polonia, Romania este cu siguranta o tara care are potential pentru relatii bilaterale mai apropiate cu Statele Unite, dupa cum demonstreaza planurile pentru instalarea de baze logistice mobile in aceasta tara", a afirmat Hughes.
Acesta a mai subliniat ca "exista cu siguranta interese strategice care pot apropia Statele Unite si Romania in plan bilateral in urmatorii ani, iar achizitionarea de aparate F-16 cu siguranta nu va afecta sansele pentru aceasta".
CSAT a aprobat, marti, propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz. Documentul va trebui dezbatut si aprobat de catre Parlament.