Studentii romani isi manifesta solidaritatea cu protestatarii basarabeni

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 20:44
1649 citiri
Studentii romani isi manifesta solidaritatea cu protestatarii basarabeni
Foto: Noua Dreapta

Peste 500 de tineri s-au adunat, marti seara, in jurul orei 19.00, in piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, pentru a solidariza cu actiunile de protest din Republica Moldova.

De asemenea, in Galati, aproximativ 100 de studenti au inceput un protest pasnic, in gradina publica din oras, devansandu-si cu o zi actiunea pe care o pregateau impotriva rezultatului alegerilor parlamentare de duminica din Moldova, castigate de comunisti.

Actiuni similare au loc in Bucuresti, Brasov si urmeaza a se organiza si in Craiova.

In Cluj-Napoca, majoritatea tinerilor sunt studenti basarabeni, insa in piata au venit si multi colegi de-ai lor, cetateni romani. Fiecare protestatar a avut la el o lumanare aprinsa, iar manifestarea a constat intr-o procesiune in jurul fantanii arteziene din piata, care in mijlocul ei are statuia lui Avram Iancu.

Cativa dintre participantii la protest au avut steagul Romaniei si tricouri cu "Basarabia- pamant romanesc". Doi dintre protestatari au adus cu ei si o harta a Romaniei Mari din 1928.

Unul dintre studenti, de 24 de ani, Oleg, dintr-o comuna din Republica Moldova, student la medicina, a afirmat ca niciunul dintre sutele de studenti care se afla in Cluj Napoca nu a plecat din Moldova "de bine". "

Nimeni nu a fugit in Romania de bine si de asta noi protestam. Pur si simplu, cand termin facultatea vreau sa ma duc acasa liber, sa lucrez. Toti vrem sa traim linistiti" , a spus Oleg, adaugand ca basarabenii s-ar bucura daca s-ar ajunge la unirea cu Romania.

Studentul a spus ca manifestarea are si menirea de a atrage atentia romanilor ca majoritatea cetatenilor din Republica Moldova se cred romani si ca tinerele generatii au uitat sa vorbeasca rusa si isi doresc o apropiere de vest.

La finalul procesiunii tinerilor basarabeni, pe treptele Mitropoliei Ortodoxe din piata a aparut si un grup al filialei Cluj a organizatiei Noua Dreapta. Acestia au afisat mai multe bannere primite cu aplauze de catre participanti. Bannerele aveau inscriptii precum "Pasul 1: jos comunismul. Pasul 2: unirea cu Romania", "Fratii in veci vor fi frati", "Fratilor luptati Romaniei sa va alaturati" , "27.03.1918".

Totodata, membri Noua Dreapta au scandat "Jos comunismul, jos comunistii", "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara", "Basarabia e Romania. De asemenea acestia au intonat imnul Romaniei.

Nicio organizatie a studentilor basarabeni nu si-a asumat organizarea acestei manifestatii, iar anuntul privind existenta ei a fost raspandit prin internet.

In Galati, studentii flutura steaguri tricolore si pancarte cu mesaje precum "Chisinau, noi suntem cu voi", afisand, totodata, insemne cu semnificatia interzis secera si ciocanul.

Aceasta este a doua zi consecutiva de proteste la Galati, iar studentii basarabeni au decis sa se imtalneasca si miercuri, de la ora 11.00, pe treptele Universitatii Dunarea de Jos.

Tinerii spun ca-i sustin pe conationalii lor care protesteaza la Chisinau. "Sustinem colegii care se afla in Republica Moldova. Nu sustinem violenta. Sustinem o schimbare. Ne intrebam unde ne sunt voturile, pentru ca noi am sperat si speram in schimbare. Am vorbit cu cei de acasa, dar ei nu stiu ce se intampla in capitala (Chisinau, n.r.), pentru ca in mass media nu se zice nimic, la televiziuni nimic, iar site-urile sunt inchise", a declarat Roman Mercusev, student in anul trei la Automatizari, la Universitate Dunarea de Jos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#solidaritate studenti romani, #revolta Republica Moldova , #frauda