Suedezii si americanii se bat in oferte sa vanda avioane multirol Romaniei

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 09:17
4743 citiri
Suedezii si americanii se bat in oferte sa vanda avioane multirol Romaniei
Foto: Arhiva

Suedia si Statele Unite ale Americii se bat in oferte speciale pentru a convinge Romania sa cumpere avioane multirol de la SAAB (producatorul JAS 39 Gripen), respectiv de la Lockheed Martin (furnizor de F-16).

In timp ce americanii au pus pe masa Ministerului Apararii oferta de 24 de avioane F-16 second-hand, suedezii propun un sistem de tipul "cumperi acum, platesti mai tarziu", scrie Evenimentul Zilei.

"Suedia doreste sa ofere avioane noi. Chiar daca e criza, noi credem ca e o afacere care poate fi facuta: Romania semneaza contractul acum, noi incepem procedurile de livrare si de offset, iar plata poate demara abia peste cinci ani", a rezumat Richard Smith, directorul de marketing pentru Romania al firmei Gripen, varianta Stockholmului.

Intr-o intalnire cu presa, organizata marti seara, la Ambasada Suediei, Richard Smith, directorul de marketing pentru Romania al firmei Gripen, a cerut Bucurestiului sa ofere egalitate de sanse tuturor competitorilor in procesul de achizitie a avionului multirol.

Smith a avansat si un pret estimativ din oferta trimisa de Stockholm la Bucuresti: "Ar fi vorba cam de 400-500 de milioane de euro pentru un pachet de opt avioane, dar Romania poate achizitiona cate pachete doreste. In plus, noi oferim offset 100%. Asta ar putea insemna revitalizarea unor fabrici precum cea de la Craiova, mii de locuri de munca si investitii ale altor firme suedeze, cum ar fi Ericsson", sustine Smith, citat de Evenimentul Zilei.

La randul lor, americanii promit Romaniei alte avantaje daca va alege oferta Washingtonului: avioane second-hand F-16, dar si posibilitatea de a intra in programul de achizitie pentru F-35, primul avion de generatie a cincea, care va fi comercializat dupa 2020. La sfarsitul lunii iulie 2009, guvernul de la Bucuresti a trimis administratiei americane o cerere de oferta (denumita formal "Letter of Request"), in care isi exprima oficial interesul pentru cumpararea de avioane F-16 in uz, produse de firma americana Lockheed Martin, potrivit unui document intrat in posesia EVZ.

Executivul roman avanseaza mai multe scheme de achizitie, dar surse apropiate negocierilor au declarat pentru sursa citata ca varianta cea mai probabila este cea de 24 de avioane, cu un pret estimat neoficial la 20,7 milioane de dolari fiecare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#avioane multirol Romania, #oferta avioane Romania, #F16 Gripen, #avioane Suedia Romania , #frauda