Sute de mii de apartamente risca sa se prabuseasca la un cutremur puternic

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 10:34
7116 citiri
Sute de mii de apartamente risca sa se prabuseasca la un cutremur puternic
Foto: Arhiva

Dezastrul produs in Haiti de seismul care a avut loc saptamana trecuta ar trebui sa trezeasca atentia autoritatilor romane, in conditiile in care specialistii au avertizat in repetate randuri ca numeroase cladiri risca sa se prabuseasca la un cutremur puternic.

Pagubele si pierderile de vieti omenesti pe care le-ar putea inregistra Romania vor fi amplificate nu doar de intensitatea propriu-zisa a seismului, ci si de deficientele initiale grave de proiectare si executie intre 1963 si 1977, documentele atestand ca rezistenta locuintelor ridicate in acea perioada nu a fost calculata raportat la actiunea reala a fortelor seismice, scrie Romania Libera.

Astfel, concluziile unei expertize realizate la nivel national de Institutul "Proiect Bucuresti" imediat dupa dezastrul din 4 martie 1977 dezvaluie faptul ca nu doar cladirile foarte vechi, insemnate astazi cu bulina rosie, prezinta pericol public, ci si blocurile ridicate intre 1963 si 1978.

Pentru a face economie, Partidul a decis atunci sa nu mai cheltuiasca un leu cu protejarea cladirilor in fata unui cutremur major (de peste 7 grade Richter).

Asa se face ca printr-o decizie politica, luata fara sa tina cont de efectele ei criminale, liderii comunisti i-au obligat pe proiectanti sa-si fundamenteze calculele dupa o harta de zonare a riscului seismic modificata astfel incat sa indice valori mai mici ale fortelor care actioneaza asupra cladirii decat cele care s-ar produce de fapt in timpul unui cutremur.

Profesorul Radu Petrovici, de la Catedra de stiinte Tehnice a Universitatii de Arhitectura Bucuresti, confirma modul in care tovarasii au pus la acel moment problema si sustine ca in aceasta situatie se afla 250.000 de apartamente in care locuiesc aproximativ 900.000 de persoane.

Pentru ca, in general, bulina rosie este asociata in mentalul colectiv cu cladirile mai vechi de 50 de ani, oamenii care traiesc in apartamentele construite intre 1963 si 1977 sunt astfel putin sau deloc constienti de riscurile la care se expun.

Toate aceste cladiri, lipsite de protectie reala in fata unui cutremur de magnitudinea celui din 1977, au fost ridicate in Bucuresti si in alte 13 municipii resedinta de judet: Arad, Baia-Mare, Botosani, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Miercurea-Ciuc, Oradea, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Targu-Jiu si Targu-Mures.

"Greaua mostenire" lasata de politica socialista in materie de urbanism vizeaza si ansamblurile de blocuri cu spatii comerciale vaste, amenajate la parter, despre care specialistii spun ca sunt vulnerabile la cutremur din cauza incapacitatii stalpilor de la parter de a prelua si disipa energia seismica.

Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Unul dintre criteriile importante pe care persoanele care caută să închirieze sau să cumpere un apartament îl iau în considerare este siguranța. Aceasta este dată inclusiv de cât de bine...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#risc seismic, #cladiri cutremur Bucuresti, #cladiri bulina rosie , #frauda