Tariceanu: CSM va avea un sediu nou (VIDEO)

Joi, 28 Februarie 2008, ora 14:39
1551 citiri
Tariceanu: CSM va avea un sediu nou (VIDEO)

In conditiile in care Ministerul Justitiei este in pragul falimentului si nu mai are bani nici pentru a trimite corespondenta obligatorie intre institutiile juridice, Consiliul Superior al Magistarturii isi face sediu nou.

Ce putin asa a promis, joi, premierul Calin Popescu Tariceanu dupa intalnirea avuta cu presedinta CSM, Lidia Barbulescu, la care a participat si ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu.

Desi problema sediului "pare prozaica", Tariceanu a subliniat ca nu se poate face Justitie fara un sediu, promitand, ca o solutie pe termen mediu, construirea unui sediu nou pentru CSM si pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Pentru actualul sediu, Consiliul plateste o chirie lunara de aproximativ 60.000 de euro.

"Am primit asigurari ca vom beneficia de toata atentia dumnealor" (a premierului si a ministrului Justitiei - n. red.), a declarat, multumita, sefa CSM, exprimandu-si speranta intr-o mai buna colaborare cu Executivul pe viitor.

Ea a precizat ca o relatie deschisa de colaborare intre institutiile statului nu poate afecta independenta justitiei, idee sustinuta si de Tariceanu.

"Aceasta reuniune a fost gandita pentru a asigura o reala independenta a justitiei si o mai mare eficienta a ei", a afirmat seful Executivului, adaugand ca Romania trebuie sa institutionalizeze aceasta cultura dialogata intre puterile independente ale statului.

Pe langa problema sediului, la sedinta CSM s-a pus si problema salariilor magistratilor.

Aici, Tariceanu a tinut sa mentioneze foarte raspicat ca doar Guvernul are puterea de a reglementa salariile magistratilor, negand vehement zvonurile potrivit carora exista un proiect pentru modificarea pensiilor celor care au lucrat in justitie.

Tariceanu este de acord ca salariul unui magistrat trebuie sa fie diferit de cel al unui simplu functionar si a declarat ca este nevoie de stabilirea unei grile de salariu prin care sa se ofere o remuneratie potrivita statutului lor.

Atat premierul, cat si Lidia Barbulescu au mentionat ca aceasta situatie s-a ivit in urma unor lacune si incoerente legislative.

"Este necesar a se vedea grila de salarii si a se pune la punct o grila de salarizare care sa nu fie discriminatorie", a afirmat Barbulescu.

Un alt punct al discutiei a fost legat de lipsa personalului in justitie. Tariceanu a spus ca aceasta situatie nu s-a creat din cauza banilor, ci pentru ca absolventii Facultatilor de Drept din tara nu sunt bine pregatiti, idee care a fost exemplificata de sefa CSM cu cateva cifre semnificative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Tariceanu, #CSM, #va avea, #sediu nou , #frauda