Temperaturi polare in Europa

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 14:22
4102 citiri
Temperaturi polare in Europa
Foto: Il Messaggero

De cateva zile Europa se confrunta cu temperaturi polare record si zeci de morti din cauza frigului. Cele mai scazute temperaturi s-au inregistrat in Romania, Germania si Polonia.

In Romania, zilele trecute s-au inregistrat -31 de grade Celsius si mai multe persoane au murit din cauza frigului, informeaza cotidianul italian Il Messaggero.

Zeci de victime ale inghetului s-au inregistrat in Polonia, incepand de vineri, cand temperaturile au coborat sub minus 25 de grade.

A nins si la Bruxelles, in timp ce Elvetia a batut marti recordul de temperatura cea mai scazuta pentru acest anotimp, prin 26,6 grade sub zero.

La Paris, Turnul Eiffel a ramas inchis doua zile din cauza zapezii cazute intreaga zi de luni. A fost nevoie sa se intervina cu puternice jeturi de aer cald pentru a topi gheata de pe scari, fiind interzis sa se foloseasca sarea, care ar putea coroda metalul, si nisipul, care ar putea afecta mecanismul ascensoarelor. Turnul si-a deschis portile de abia in dupa-amiaza zilei de 6 ianuarie.

Italia de Nord se afla sub zapada si a inregistrat un record al spitalizarilor din cauza unor maladii datorate frigului. Caderile de zapada au afectat circa 600 de km din reteaua de autostrazi din nord.

In aceste zile marcate de temperaturi polare record in Europa, potrivit unor rapoarte, ghetarii de la poli se refac cu rapiditate.

"In mod normal, banchizele se topesc in lunile de vara, dar in primavara trecuta se intindeau pe jumatate de milion de km patrati in plus comparativ cu 2007. Acest lucru depinde de curentul de aer rece, 'La Nina' care s-a creat in aprilie 2008, in Pacific, facand sa se inverseze curentul Pacificului si influentand emisfera nordica", a afirmat profesorul Fred Goldberg, explorator polar si secretar al Polar Club din Suedia.

Goldberg a precizat ca o astfel de vreme rece a mai avut loc in 1940 si in anii urmatori, cand temperatura a coborat atat de mult incat a existat temerea confruntarii cu o noua "era glaciara".

Intrebat la ce trebuie sa ne asteptam pe viitor, expertul suedez a explicat: "Stim ca in urma cu 3.500 de ani, clima globala a planetei noastre era cu 3 grade mai calda decat astazi. Dar, in prezent, ne asteapta ani reci din cauza Soarelui care niciodata nu a fost mai calm ca acum.

Vom avea prin urmare ierni mai grele, cu mai multa zapada, o crestere a ghetarilor, recolte slabe si foamete chiar si in zonele autosuficiente".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#temperaturi polare Europa, #iarna grea zapada , #frauda