Toate plantele interzise de Guvern trebuie distruse pana pe 25 februarie

Luni, 15 Februarie 2010, ora 17:34
2633 citiri
Toate plantele interzise de Guvern trebuie distruse pana pe 25 februarie
Foto: 1235.ro

Ordonanta de urgenta care interzice 36 de plante si substante cu proprietati psihoactive a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial, astfel ca, pana pe 25 februarie, cei care comercializeaza aceste produse au obligatia de a le distruge.

Interdictiile prevazute in OUG intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Potrivit ordonantei, in termen de zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial, pe 25 februarie, cei care comercializeaza aceste produse au obligatia de a le distruge.

Pedepsele prevazute in ordonanta de urgenta privind interzicerea plantelor si substantelor cu proprietati psihoactive, aprobata miercuri de guvern, pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.

Potrivit noului act normativ, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere, fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

Noile plante si substante identificate sunt, in marea majoritate, plante (specii de salvie - Salvia divinorum Epling & Jativa, planta care produce halucinatii si specii de mitragina - Mitragyna speciosa Korth, planta cu efecte similare cocainei), ciuperci (Amanita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) si substante (LSA, ketamina, derivati de piperazina, sare de baie - mefedrona). Pentru producerea, prepararea, punerea in vanzare, distribuirea, cumpararea sau detinerea de sare de baie sau derivati de piperazina pedeapsa cu inchisoarea este cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

Produsele se comercializeaza in special sub forma de tigari, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate in plicuri, sub diverse denumiri, preturile de vanzare variind in functie de gramaj, de la 50 la 120 de lei.

Potrivit Ministerului Sanatatii, efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman - stari confuzionale, pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#ordonanta interzicere plante etnobotanice, #ordonanta Monitorul Oficial, #interzicere plante etnobotanice , #frauda