Tokes a reclamat in PE proiectul Voiculescu privind insusirea limbii romane

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 14:12
607 citiri
Tokes a reclamat in PE proiectul Voiculescu privind insusirea limbii romane

Europarlamentarul Tokes Laszlo va formula in cursul zilei de joi o scrisoare adresata comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, in care acuza aparitia in Romania a doua proiecte de lege considerate discriminatorii pentru populatia minoritara, anunta NewsIn.

Presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfantu-Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, joi, ca episcopul Tokes a semnalat miercuri seara, in plenul Parlamentului European (PE), problema proiectului initiat de catre presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, potrivit caruia cetatenii romani de etnie maghiara sa-si piarda cetatenia daca nu invata in decurs de doi ani limba romana.

"Episcopul a subliniat ca se face o mare discriminare prin acest proiect si solicita sanctionarea acestor afirmatii", a declarat Gazda.

Potrivit acestuia, o alta problema ridicata de episcop a fost aceea a proiectului legii invatamantului, considerat, de asemenea, discriminatoriu pentru comunitatile minoritare.

Gazda a precizat ca episcopul va formula in cursul zilei de joi o scrisoare catre Leonard Orban, in care semnaleaza problemele amintite.

Presedintele UCM din zona Sfantu-Gheorghe considera ca decizia pronuntata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) legata de initiativa lui Voiculescu de a se retrage cetatenia persoanelor care nu invata limba romana este inacceptabila.

Gazda a invocat mai multe articole de lege, precum si art. 5 din Constitutia Romaniei, care spune ca "cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere", pentru a-si sustine argumentele impotriva deciziei CNCD.

CNCD a decis ca declaratiile lui Dan Voiculescu nu sunt discriminatorii si se inscriu in limitele exercitarii libertatii de exprimare.

Dan Voiculescu a lansat in luna iunie 2007 initiativa proiectului de lege care prevede obligativitatea invatarii limbii romane de catre cetatenii Romaniei, care altfel isi vor pierde cetatenia.

El a declarat ca nu vrea sa renunte la proiectul de lege prin care cere ca toti cetatenii romani sa cunoasca limba oficiala a statului. In ceea ce priveste proiectul legii invatamantului, acesta este supus dezbaterii pana in data de 17 februarie.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#tokes, #PE, #reclamatie, #proiect Voiculescu , #frauda