Ziare.com

Tokes sustine ca a fost turnat la Securitate de fostul sau cumnat

Vineri, 12 Martie 2010, ora 20:32

   

Tokes sustine ca a fost turnat la Securitate de fostul sau cumnat
Europarlamentarul Laszlo Tokes a dezvaluit, vineri, in cadrul unei conferinte de presa la Oradea, ca a fost turnat la Securitate de fostul sot al surorii sale, medicul Bartha Tibor Zoltan, care in prezent traieste la Budapesta.

Dupa ce a dat a facut publice doua liste, care cuprind 137 de nume de colaboratori ai fostei Securitati, printre care au fost identificate aproximativ 30 de persoane din randul personalului si enoriasilor Bisericii Reformate, Laszlo Tokes a spus ca a fost turnat la Securitate de fostul sau cumnat, medicul Bartha Tibor, care in prezent locuieste la Budapesta.

"Acesta si-a inceput colaborarea cu Securitatea scriind un raport chiar despre nunta lui cu sora mea. in anul 1990 a plecat din Romania, iar de atunci am predat organelor statului aproximativ 200 de rapoarte scrise de el. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca nu figura in evidentele CNSAS", a precizat vineri Laszlo Tokes.

El a mai declarat ca fostul sau cumnat a obtinut un certificat care atesta faptul ca nu a colaborat cu Securitatea, insa, in opinia sa, documentul este "un fals grosolan".

"Certificatul este un fals grosolan, iar lucrul acesta este inscris chiar pe document: a fost emis inainte de a fi solicitat. Pe data de 22 octombrie a fost eliberat, iar cererea prin care era solicitata emiterea lui este datata 19 noiembrie. Mai mult, am verificat la CNSAS, iar numele lui Bartha Tibor Zoltan nu figureaza printre cei care au cerut o astfel de adeverinta", a spus Laszlo Tokes.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat si atitudinea UDMR, dar si a unor asociatii crestine europene si a unei parti a clerului reformat, care nu sunt de acord cu dezvalurile pe care a inceput sa le faca referitor la colaboratorii fostei Securitati. Tokes a apreciat ca atitudinea acestora nu face altceva decat sa "legitimeze intelegerea complice fata de fostii turnatori".

Sursa: rNews

Articol citit de 565 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor