Traian Basescu, huiduit la festivalul George Enescu

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 11:37
5671 citiri
Traian Basescu, huiduit la festivalul George Enescu

Theodor Paleologu l-a decorat marti seara pe dirijorul rus Maxim Vengerov, insa publicul a huiduit cand ministrul Culturii a mentionat ca ii inmaneaza distinctia in numele lui Traian Basescu.

Maxim Vengerov a urcat, marti seara, pe scena Festivalului "George Enescu", fiind aplaudat minute in sir de public, care nu s-a abtinut insa de la huiduieli, in momentul in care Theodor Paleologu i-a inmantat dirijorului rus o decoratie din partea presedintelului Traian Basescu.

Dupa un concert exceptional, aplaudat indelung de cei din sala, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a urcat pe scena, pentru a-i inmana dirijorului rus ordinulul "Merit cultural" in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea Festivalului si Concursului International "George Enescu".

Dupa ce publicul s-a aratat iritat de faptul ca microfonul nu functiona, neintelegandu-se ce spunea Paleologu, in momentul in care ministrul s-a facut auzit, mai multe persoane din sala au inceput, la propriu, sa huiduie, la auzul numelui lui Traian Basescu. Theodor Paleologu i-a oferit lui Vengerov decoratia, mentionand ca este din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Ordinul Meritul Cultural a fost conferit si regizorului Nicolas Joel, dirijorului Oleg Caetani si artistului liric Franck Ferrari, conform unor decrete semnate pe 28 august de presedintele Traian Basescu.

Maxim Vengerov, unul dintre cele mai reputate nume ale muzicii clasice, a dat primul sau recital la varsta de cinci ani, iar la 10 ani a castigat primul premiu la competitia Wieniawski pentru juniori. In 1990 a fost distins cu Carl Flesch International Violin Competition, apoi cu premiul Gramophone pentru tanarul artist al anului.

Vengerov a cantat alaturi de mari orchestre ale lumii, ca Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Philharmonic, The Singapore Symphony Orchestra. Este profesor de vioara la Scoala de Muzica din Saarland (Germania) din octombrie 2000, iar in 1997 a devenit primul interpret de muzica clasica numit ambasador itinerant al UNICEF.

Vengerov s-a implicat in mai multe programe pentru copii, a sustinut concerte pentru copiii din Uganda, Thailanda, Kosovo sau pentru cei din Harlem. In 2007, Vengerov si-a fracturat mana dreapta, neputand sa mai concerteze ca violonist la editia de atunci a Festivalului "George Enescu".

Vengerov a dirijat, marti seara, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", in prima seara dedicata "Marilor orchestre ale lumii", avandu-l ca solist la vioara pe Alexandru Tomescu. Horia Mihail a fost solist la pian, iar Razvan Suma la violoncel.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: rNews