Transgaz: Gazele vor ajunge in Romania in circa 24 de ore

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 11:55
953 citiri
Transgaz: Gazele vor ajunge in Romania in circa 24 de ore

Gazele rusesti livrate prin Ucraina vor ajunge in Romania in circa 24 de ore, a declarat marti directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

Decizia de deschidere a vanelor din cele doua statii, Isaccea si Mediesul Aurit, va fi luata de Transgaz si Gazprom Export, potrivit NewsIn.

De asemenea, in urma conversatiei telefonice dintre reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom Export in Romania, acestia din urma au confirmat reluarea livrarilor de gaze.

"Va mai dura de la cateva ore pana la o zi pentru ca aceste gaze sa ajunga in Romania. Dureaza in functie de regimul de transport. Distanta de la granita dintre Rusia si Ucraina si pana la granita dintre Romania si Ucraina este de 900-1000 km", a explicat Ioan Rusu.

Acesta a mai spus ca autoritatile romane vor decide impreuna cu reprezentatii Gazprom-Export ora la care se vor deschide vanele la statiile Isaccea si Mediesul Aurit.

Ucraina a inceput sa primeasca din nou gaz rusesc, dar tranzitul sau spre Europa nu va fi reluat decat peste cateva ore, din cauza unor proceduri tehnice in curs, a anuntat un purtator de cuvant al companiei ucrainene care gestioneaza gazoductele, Uktransgaz, citat de AFP.

"Gazul intra pe teritoriul ucrainean", a declarat purtatoarea de cuvant, Inna Koval. Intrebata daca gazul este trimis imediat spre Europa, ea a raspuns negativ. "Pentru moment, se procedeaza la umplerea gazoductelor si la egalizarea nivelului de gaz in conductele ruse si ucrainene", a explicat ea, adaugand ca aceste proceduri tehnice ar urma sa dureze in jur de "doua ore".

"Cand presiunea va fi identica, vom putea relua tranzitul", a adaugat purtatoarea de cuvant.

Ucraina primeste din nou marti dimineata gaz rusesc destinat Europei, afirmase anterior pentru AFP un oficial din compania rusa Gazprom.

"Ucraina a inceput sa primeasca primele livrari de gaz rusesc" destinat Europei, declarase oficialul contactat telefonic la statia rusa de control de la Sudja, la frontiera ruso-ucraineana. "Un robinet a fost deschis la ora 10.24", ora Moscovei, 9.24, ora Romaniei.

"Astazi la ora 10.05, Ucraina a inceput sa primeasca gaz rusesc pe la Sudja", a spus si purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Reuters. "In prezent acumulam volumele de livrari pe toate rutele, pentru a atinge nivelul normal de operatini", a adaugat el.

Odata redeschise vanele, va fi nevoie de pana la 36 de ore pana cand tarile europene vor incepe sa primeasca din nou gaz rusesc. UE importa un sfert din gazul pe care il consuma din Rusia, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul ucrainean.

Moscova si-a sistat livrarile spre Ucraina in 1 ianuarie, iar din 7 ianuarie a intrerupt si livrarile spre Europa de pe teritoriul acestei tari, acuzand Kievul ca sustrage din gazul destinat clientilor europeni.

Romania importa gaze naturale prin doua statii, Mediesu Aurit si Isaccea, ambele aflate la granita cu Ucraina. La data sistarii gazelor, prin aceste statii intrau circa 7,2 milioane metri cubi gaze/zi.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze, dintre care aproape doua treimi au provenit din productia interna si o treime a fost importata.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#gaze rusesti, #ajung Romania, #24 ore , #frauda