Transparency International: CE arata din nou ca Romania nu si-a facut temele

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 21:46
1582 citiri
Transparency International: CE arata din nou ca Romania nu si-a facut temele

Raportul de monitorizare lansat de Comisia Europeana, surprinde prin tonul aparent bland la adresa nerealizarilor din Romania, sustine Transparency International (TI).

"Transparency International Romania constata cu profunda ingrijorare faptul ca pentru a patra perioada consecutiva de raportare in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) Romania nu a inregistrat evolutii reale in ceea ce priveste reformarea sistemului judiciar sau in lupta anticoruptie.

Singurele elemente de progres retinute de Raportul Comisiei sunt pur statistice sau descriptive, insa nici de aceasta data nu exista o evaluare a impactului masurilor adoptate sau propuse", sustine TI intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit Transparency International, concluziile Raportului CE din acest an indica o situatie asemanatoare cu cea inregistrata de Romania in Indicele de Perceptie a Coruptiei 2009, in care pentru prima data din 2002 Romania nu a mai inregistrat nicio imbunatatire in rezultatele obtinute in lupta impotriva coruptiei.

"Autoritatile de la Bucuresti, indiferent de culoarea lor politica, raspund criticilor formulate in procesul de monitorizare cu masuri lipsite de continut si de impact.

TI-Romania a aratat in repetate randuri ca perpetuarea acestei stari de provizorat in ceea ce priveste eficacitatea luptei impotriva coruptiei a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate, inclusiv a celor nou creati sub presiunea clauzei de salvgardare", mai afirma organizatia.

Transparency International considera ca protestele judiciare din septembrie au acutizat intr-adevar criza din sistem, insa lipsa actiunilor concrete si coerente indreptate catre corectarea politicii de depreciere a statutului profesiei juridice face previzibile nu doar lipsa unei imbunatatiri de stare, ci si riscul continuarii crizei din sistem.

"TI-Romania apreciaza ca mentinerea mecanismului de verificare si cooperare este de natura sa genereze progrese in reformarea sistemului judiciar si in lupta anticoruptie numai in masura in care el va fi insotit de un mecanism de evaluare a impactului masurilor adoptate.

Transparency International Romania recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa abordeze lupta anticoruptie din perspectiva aplicarii de masuri sistematice si coerente care sa aiba impact real din punctul de vedere al politicilor de prevenire si combatere a coruptiei", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Transparency International raport CE, #raport justitie Romania , #frauda
Comentarii
Poza sindy
sindy
rank 5
Poza sindy
sindy
rank 5
Rapoarte au fost multe, kilometri de hartie...