Transparency International Romania: Ministerul Justitiei dezinformeaza

Luni, 16 Martie 2009, ora 22:52
1774 citiri
Transparency International Romania: Ministerul Justitiei dezinformeaza

Transparency International Romania a facut publice, luni, observatiile sale cu privire la proiectul de Cod Penal, criticand dur explicatiile Ministerului Justitiei, despre care sustine ca dezinformeaza.

Explicatiile formulate de Ministerul Justitiei nu pot ascunde gravele erori de conceptie care stau la baza proiectului de Cod, asa cum a fost el aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, arata Transparency Romania.

Organizatia critica, in acest context, faptul ca pedepsele prevazute in normele de incriminare a faptelor de coruptie, in proiect, sunt mult mai reduse decat in Codul Penal in vigoare.

In acest context, arata TI-Romania, scaderea pedepselor, coroborata cu regimul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, precum si cu dispozitiile referitoare la prescriptia raspunderii penale, are rolul de contribui la certitudinea evitarii pedepselor pentru infractiuni de coruptie, avand in vedere ca, odata cu reducerea limitelor de pedeapsa, scad si termenele de prescriptie pentru aceste infractiuni.

Totodata, infractiunile de coruptie intra, in bloc, sub incidenta noilor prevederi cu privire la suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, aceasta fiind permisa pentru toate infractiunile de coruptie si mai cu seama in conditiile in care prevederile referitoare la suspendare sunt mai lejere decat cele in vigoare in privinta concursului de infractiuni.

Acest aspect, arata organizatia, contrazice afirmatia ministrului, potrivit careia "represiunea penala urmeaza sa creasca progresiv pentru cei care comit mai multe infractiuni inainte de a fi definitiv condamnati".

Potrivit TI, alte aspecte referitoare la partea generala a proiectului de Cod Penal privesc insasi capacitatea de a continua investigatiile incepute si pun in discutie incadrarea faptei si verificarea faptului daca acele conditii specifice la savarsirea faptei mai sunt sau nu elemente constitutive ale infractiunii.

Astfel, o critica esentiala ce poate fi adusa proiectului este aceea ca nu realizeaza obiectivul major al oricarui cod si anume acela de a face unificarea si sistematizarea in domeniu cu toate ca, in expunerea de motive, se retine necesitatea de a inlatura incoerenta si practica neunitara in materie.

Transparency mai arata ca partea generala a proiectului contine noutati inexplicabile, precum si lipsa unor definitii absolut necesare.

Transparency Romania subliniaza si diferentele dintre actualul Cod si proiectul ce a fost trimis Parlamentului in ceea ce priveste pedepsele si termenul lor de prescriptie.

Divulgarea informatiilor secrete de stat este pedepsita, in prezent, cu pana la 10 ani, in timp ce proiectul de Cod prevede o pedeapsa de 2- 7 ani si interzicerea unor drepturi.

De asemenea, pentru deturnarea de fonduri este prevazuta, acum, o pedeapsa de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, insa noul Cod ar urma sa pedepseaca aceasta infractiune cu 1-5 ani de inchisoare, iar termenul de prescriptie scade la jumatate, ajungand la 5 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Transparency International Romania, #Cod penal, #ministerul justitiei dezinformare , #frauda
Comentarii
Poza aaron
aaron
rank 4
INTR-UN CUVANT....INDEPENDENTUL PREDOIU II PREGATESTE O PEDEAPSA USOARA PENTRU CORUPTUL NASTASE!
Poza aaron
aaron
rank 4
ROMANI SARACI CU DUHUL,TOT NU INTELEGETI CA LOVITAURA DE STAT DIN DECEMBRIE