Tribunalul Bucuresti: Videanu a platit de cinci ori mai mult pe terenul din Mihailesti

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 18:15
1634 citiri
Tribunalul Bucuresti: Videanu a platit de cinci ori mai mult pe terenul din Mihailesti

Primaria Capitalei a platit 155 de euro pe metreul patrat pe terenul adapostului de la Mihailesti, in conditiile in care pretul tehnic informativ limita pentru terenuri similare era de doar 30-33 euro pe metreu patrat, motiveaza instanta decizia de a-l obliga pe Videanu si pe mai multi functionari la plata a 4.478.328 lei.

Conform instantei, fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu si functionarii publici implicati in negocierea pretului de cumparare a terenului si cladirii aferente pentru adapostul de caini Mihailesti au putut sa stabileasca un alt pret, din cauza unei omisiuni a primarului.

Astfel, prin hotararea nr 295/2006 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) "s-a stabilit achizitionarea unui imobil prin procedura negocierii directe, cu destinatia adapost pentru caini si birouri. In acest sens s-a dispus ca pretul de achizitie sa porneasca de la pretul tehnic informativ calculat conform normelor stabilite de Corpul Expertilor Tehnici din Romania", noteaza judecatorii.

Pentru executarea acestei hotarari, primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu, a emis Dispozitia 524/2007, prin care a dispus intocmirea unui raport estimativ de evaluare, care sa stea la baza stabilirii pretului de cumparare a terenului.

Magistratii Tribunalului Bucuresti sustin, insa, ca Videanu a omis sa precizeze in dispozitia sa ca pretul de negociere trebuie sa porneasca de la pretul tehnic informativ, conform limitelor stabilite si asa cum prevedea hotararea Consiliului General. Tocmai aceasta omisiune le-a permis primarul general si functionarilor implicati in procedura sa stabileasca un alt pret de cumparare, sustine instanta.

"In speta, imobilul a fost cumparat cu un pret de 155 de euro metrul patrat stabilit in urma unui raport de evaluare, efectuat fara a se tine cont de preturile informative din buletinul editat de Corpul Expertilor Tehnici din Romania", se arata in motivare.

Magistratii mai arata ca, desi valoarea de piata a terenului ar fi crescut din cauza condiitilor economice de la acel moment, acest lucru nu putea permite incalcarea hotararii CGMB.

In consecinta, judecatorii precizeaza ca, daca se urmarea respectarea hotararii, comisia de licitatie trebuia sa anunte Consiliul General ca terenul nu poate fi cumparat la un pret atat de mic, cum stabilise CGMB.

Videanu & Co. au de platit peste 1 milion de dolari

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 29 mai, sa il oblige pe actualul ministrul al Economiei, Adriean Videanu, si pe mai multi functionari din Primaria Capitalei la plata a 4.478.328,45 lei catre Primaria Municipiului Bucuresti, despagubiri pentru prejudiciul adus in momentul cumpararii imobilului pe care s-a construit adapostul de caini de la Mihailesti. La randul ei, Primaria Capitalei trebuie sa vireze sumele recuperate in contul bugetului local, ca restituiri din finantarea anilor precedenti.

Instanta a fost sesizata de Curtea de Conturi, care a constatat ca municipalitatea bucuresteana ar fi platit nejustificat, in mandatul de primar general al lui Videanu, 4.478.328,45 lei pentru adapostul de caini de la Mihailesti.

Adriean Videanu a declarat recurs impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, primul termen al procesului fiind fixat pe 19 octombrie la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: rNews