TV Ziare.com: Are viitor cercetarea in fizica nucleara in Romania?

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 20:02
1705 citiri
TV Ziare.com: Are viitor cercetarea in fizica nucleara in Romania?

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog, astazi, de la ora 21.00, cu dr. Nicolae Victor Zamfir, director general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH) si membru corespondent al Academiei Romane.

Invitatul Ziare.com va discuta despre prezentul si viitorul cercetarii in domeniul fizicii din Romania.

IFIN-HH este una din cele mai importante organizatii publice de cercetare din Romania. Institutul are ca obiect cercetarea si dezvoltarea in domeniul stiintelor naturale si fizicii, in special Fizica Nucleara si Ingineria Nucleara, dar si Astrofizica si Fizica Particulelor, Fizica Matematica, Fizica Atomica si altele.

In toate aceste domenii, IFIN-HH efectueaza cercetari teoretice si experimentale.

Dr. Nicolae-Victor ZAMFIR, director general al IFIN-HH, conduce o institutie de prestigiu. Spre exemplu, Romania a participat cu aproape 70 de persoane (din cei circa 7.000 de cercetatori) la controversatul experiment Large Hadron Collider, majoritatea romanilor fiind membri ai Institutului de Fizica Nucleara de la Magurele.

Cu toate acestea, in 2009, Executivul a alocat cercetarii stiintifice mai putin de 0,19% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an, suma cu aproximativ doua treimi mai scazuta decat cea din 2008.

Performanta generala a educatiei si cercetarii romanesti este mediocra. De exemplu, nici o universitate romaneasca nu este intre primele 500 ale lumii si suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste cercetarea si brevetarea.

Pentru a participa la emisiune, intrati AICI, incepand cu ora 21.00.

Cine este Nicolae Victor Zamfir

Din 2004, Nicolae Victor Zamfir a preluat conducerea IFIN - Horia Hulubei. Academicianul este autor al numeroase articole si coautor al unor lucrari precum "Atomic and Nuclear Heavy Ion Interaction", "Symmetries and Semiclassical Features of Nuclear Dynamics", "Recent Advances in Experimental Nuclear Physics".

Printre realizarile importante ale IFIN-HH din ultii ani se numara intrarea in functiune, in anul 2000, a iradiatorului cu scopuri multiple (IRASM); instituirea in 2001 a centrului de cercetari inter-disciplinare si aplicatii bazate pe fizica atomica si nucleara (IDRANAP), centru de excelenta al CE; participarea in 2002 la constituirea consortiului RO-GRID, realizarea primei aplicatii a sistemului GRID din Romania, sistem deja existent la scara planetara din generatia superioara Internetului, inaugurarea in 2004 a Laboratorului de Detectori, una din cele mai semnificative contributii romanesti la CERN etc.

Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele dumneavoastra invitatului si acesta va va raspunde pe loc.

La emisiune poate participa orice user al Ziare.com, insa daca vreti sa comentati, trebuie sa fiti logat.

Aflati cum puteti avea si dumneavoastra propria emisiune pe Ziare.com

Aflati cum functioneaza aplicatia "Pro si Contra". Spuneti-ne care este parerea dvs!

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...