TV Ziare.com: Doi copii mor in fiecare saptamana de supradoza

Joi, 04 Februarie 2010, ora 21:49
3830 citiri
TV Ziare.com: Doi copii mor in fiecare saptamana de supradoza

Doi copii mor in fiecare saptamana din cauza supradozei, a declarat joi pentru TV Ziare.com, liderul asociatiei Forumul Antidrog din Romania, Cristian Ene.

"In acest moment, doi copii mor in fiecare saptamana din cauza supradozei", a declarat Cristian Ene, adaugand ca, desi statisticile la nivel national arata ca exista doar 35.000 de consumatori de droguri, cifrele reale sunt mult mai mari.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Cristian Ene.

"Studii de specialitate realizate in Statele Unite arata ca un dependent de heroina atrage zece persoane intr-un an de zile. (...) Pot sa va spun ca in Bucuresti vorbim de 50.000 de dependenti de droguri si inca 50.000 care vor deveni dependenti", precizeaza liderul FORAD.

Orice studiu la nivel national ar demonstra ca exista un milion de consumatori de droguri, fie ca sunt dependenti sau nu, adauga Ene. Cel mai des, consumatorii de droguri provin din randul tinerilor ai caror parinti s-au imbogatit rapid vanzand terenuri in jurul Bucurestiului, iar acestia se apuca de droguri, crezand ca este un atribut al orasenilor. Media de varsta a celor care apeleaza la ajutor de specialitate este de 24 de ani, sustine Cristian Ene.

Marijuana deschide drumul catre heroina

O alta problema sunt si modelele gresite oferite de societate si informatiile eronate, explica Ene. Ca strategie de marketing, cei care vand droguri pot spune ca drogurile usoare nu sunt la fel de periculoase. Mai mult, studiile arata ca, desi multe persoane considera ca marijuana nu dauneaza corpului, aceasta face ca trecerea la consumul de heroina sa fie mult mai usoara.

"Se demonstreaza stiintific ca marijuana este cea care deschide drumul catre consumul de heroina. La cei care au consumat marijauna, corpul lor accepta mult mai usor heroina, adica nu va avea senzatia de rau si de voma prima oara cand consuma heroina, pentru ca organismul a fost deja obisnuit. Vorbim vorbe cand spunem ca marijuana si canabisul se folosesc in scop terapeutic. Este o gogorita de marketing inventata de cei care vand marijuana", adauga Cristian Ene.

De cele mai multe ori, cei care cer ajutorul sunt internati in clinicile de dezintoxicare, unde devin dependenti de metadona si sunt sedati, pentru a minimiza simptomele de sevraj, spune Cristian Ene.

"Pacientii merg sa ceara ajutor, conform studiilor, la doi ani de la debutul consumului, asta inseamna ca starea materiala, corpul lui, relatia cu societatea si membrii familiei s-au deteriorat foarte mult. O parte din ei merg sa ceara ajutor, daca merg sunt internati in clinicile de dezintoxicare unde se tranforma in dependenti de metadona.

Acolo iti mai dau mai multe pastile care te tin mai mult mort decat viu te amortesc in asa fel incat sa nu mai simti sevrajul si sa nu mai iti poti procura o alta doza", spune Cristian Ene, adaugand ca toate medicamentele au un efect negativ asupra sistemului nervos central, iar multe dintre ele creeaza dependenta.

Tratamentul cu reglare neurologica accelerata poate vindeca dependentii de heroina

Exista insa o metoda mult mai simpla si eficienta de a trata dependenta de heroina, explica Cristian Ene. Reglarea neurologica accelerata este o metoda adusa in Romania de Forumul Antidrog, cu ajutorul careia s-au tratat deja peste o suta de persoane dependente de heroina. Metoda consta in anestezierea pacientului si in curatarea organismului de depunerile de opiaceu ce au rezultat in urma consumului.

"Ce este revolutionar la aceasta metoda este ca receptorii pentru aceste opiacee sunt curatati si blocati astfel incat sa nu existe nevoia psihologica de a consuma si nici nevoia fizica", sustine Cristian Ene, adugand ca acest tratament se face la Spitalul de Urgenta Floreasca de catre o echipa medicala din Israel sub coordonarea profesorului Radu Macovei.

Pentru blocarea receptorilor neuronali se utilizeaza tratament medicamentos, care daca este administrat conform indicatiilor medicului, poate elimina complet nevoia de a mai consuma heroina. "Dupa ce ai facut tratamentul, chiar daca te duci acasa si te injectezi cu heroina, nu mai are niciun efect asupra ta, pentru ca heroina nu mai ajunge la receptori", sustine Ene, adaugand ca dupa tratament, pacientul este perfect normal.

Liderul FORAD adauga ca asociatia pe care o conduce isi continua eforturile de a implementa acest tip de tratament la nivel national, insa ca, pana in prezent, costurile sunt prohibitive. Tratamentul de reglare neurologica accelerata costa aproximativ 5.200 de euro, insa a fost utilizat cu succes in vindecarea dependentei la pacienti care au utilizat heroina chiar si opt sau noua ani de zile.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...