Ungurii vor primi apa potabila din Romania

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 23:48
1614 citiri
Ungurii vor primi apa potabila din Romania
Foto: Arhiva

Compania de Apa Arad va furniza apa potabila pentru 60 de localitati din Ungaria, dupa ce autoritatile ungare au facut o solicitare in acest sens, din cauza continutului mare de arsen existent in apa distribuita in judetul Bekes.

Compania aradeana de Apa si institutia similara din Bekes au semnat, miercuri, la Bekescsaba, un contract de constituire a unui consortiu romano-maghiar, prin care se va derula furnizarea apei spre tara vecina, transmite corespondentul NewsIn. Consortiul, in care companiile de apa din Arad si Bekes detin cate 50 la suta din actiuni, va deveni operational din luna martie.

Presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu, a declarat ca beneficiarii acestui proiect vor fi aproximativ 350.000 de oameni, din 60 de localitati din judetul ungar Bekes.

"Prin acest proiect, Compania de Apa Arad va incasa bani, care ii vor permite sa nu mai creasca pretul la apa potabila livrata populatiei. De asemenea, prin acest proiect intarim relatiile regionale si, totodata se va contribui substantial la veniturile Companiei de Apa, ceea ce va permite mentinerea unui pret constant la apa potabila livrata populatiei", a declarat Nicolae Iotcu.

Presedintele Consiliului Judetean Arad a mai spus ca, in perioada urmatoare, va fi intocmit un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei conducte de aductiune si 20 de puturi de forare a apei. Amenajarea conductei si a puturilor de forare se va face pana in anul 2012, an din care va incepe livrarea de apa de la Arad spre Bekes.

Partea ungara a solicitat 30.000 metri cubi de apa pe zi, deoarece apa din zona Bekes are un continut mare de arsen (un metaloid cristalizat, ai carui compusi sunt otravitori).

Aradul foloseste in acest moment 30 la suta din disponibilul de apa potabila din judet, urmand ca 30 la suta sa fie furnizata in Ungaria, iar judetului Arad sa-i ramana o rezerva de 40 la suta, conform normelor de siguranta impuse de standardele UE.

Acest proiect a primit avizul favorabil al reprezentantilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a creditat cu 3,7 milioane de dolari Compania de Apa Canal Arad, pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de epurare si a retelelor de transport.

Apa potabila din judetul Arad care va fi livrata consumatorilor din Ungaria provine din 110 puturi forate intre localitatile Horia si Simand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ungaria Romania apa potabila, #unguri apa Romania , #frauda
Comentarii
B
Bucur Ciobanu
rank 1
Pe cand apa potabila si la robinetele din Bucuresti?