Universitatea Spiru Haret a dat in judecata Guvernul

Luni, 20 Iulie 2009, ora 13:44
5514 citiri
Universitatea Spiru Haret a dat in judecata Guvernul
Foto: Studentie.ro

Universitatea Spiru Haret a dat in judecata Executivul si Ministerul Educatiei pentru promovarea HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al institutiei, George Nicolau.

In HG 749 nu a fost trecuta si Universitatea Spiru Haret, astfel ca aceasta nu poate organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

"Demersul in instanta a fost facut, in urma cu aproximativ o saptamana si jumatate, la Curtea de Apel Bucuresti, sectia contencios administrativ", a precizat Nicolau. Procesul incepe pe 6 august.

Universitatea Spiru Haret functioneaza legal din 1991, are voie sa organizeze concurs de admitere, iar toate diplomele eliberate sunt legale, indiferent de forma de invatamant, zi, fara frecventa sau la distanta, a declarat, tot luni, rectorul institutiei, Aurelian Bondrea.

"Conform prevederilor articolului 60, alineatul 3, din Legea Invatamantului 84/1995 republicata, citez: 'Diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior in conditiile legii pentru aceeasi specializare sunt echivalente indiferent de forma de invatamant absolvita'. Deci nu exista nicio diferenta intre cursurile de zi, frecventa redusa sau la ID. Diplomele au aceeasi valoare."

"Ca urmare, diplomele de licenta, de diploma, eliberate de Universitatea Spiru Haret sunt legale, deoarece absolventii au parcurs si finalizat studiile la specializari acreditate sau autorizate si au promovat examenul de licenta sau de diploma. Instantele judecatoresti sunt singurele autoritati care se pot pronunta asupra legalitatii sau nelegalitatii unei diplome. Ministerul Educatiei nu are nicio calitate conferita de lege in acest domeniu", a spus rectorul de la Spiru Haret.

Numai instanta decide in privinta legalitatii diplomelor

Potrivit lui Bondrea, numai instanta este in masura sa decida in privinta legalitatii diplomelor.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca, daca Universitatea Spiru Haret nu se supune evaluarilor si continua ilegalitatile, va propune adoptarii un proiect legislativ pentru desfiintarea institutiei, dupa ce reprezentantii universitatii au refuzat sa accepte masurile ministeriale.

"Universitatea trebuie sa respecte legea, sa organizeze legal programe de studii si sa accepte masurile pe care le-am propus privind intrarea in legalitate, pentru ca deocamdata numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Daca nu vor sa o faca vom initia un proiect legislativ pentru desfiintarea acestei institutii, a spus Andronescu, duminica, la Realitatea TV, in cadrul emisiunii "Strada, Scoala si Spital".

Absolventii cu diplome ilegale vor avea la dispozitie cinci ani pentru a promova un examen de validare si unul de licenta, potrivit unei Ordonante de Guvern ce ar putea fi aprobata saptamana viitoare, a anuntat, joi, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Cele doua examene vor putea fi date la o institutie de invatamant acreditata, care a primit grad ridicat de incredere la evaluarea periodica. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele incasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenti la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu.

PSD a cerut ministrului Andronescu solutii pentru absolventii de la "Spiru"

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat duminica seara ca, in cadrul intalnirii liderilor partidului, s-a decis ca ministrul Educatiei sa gaseasca o solutie ca studentii de la Universitatea Spiru Haret "sa nu sufere", explicitand ca acestia nu trebuie sa mai dea examene suplimentare.

"Decizia noastra este de a face ca studentii care, de buna credinta, au intrat in aceasta forma de invatamant sa nu sufere si doamna ministru Andronescu a primit din partea conducerii partidului sarcina sa rezolve pana marti acest lucru", a afirmat Geoana.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat ca, in cadrul sedintei de conducere a partidului, nu s-a pus problema schimbarii sale din functie, ci ca i s-a pus in vedere sa caute o solutie care sa nu afecteze studentii, dar nu de a nu se da un alt examen.

In conditiile in care examenele de licenta costa, la facultatile acreditate, circa 500 de lei, universitatea ar trebui sa plateasca pentru diplomele ilegale circa 20 de milioane de lei, drept costuri pentru absolventii care vor repeta examenul.

Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii Spiru Haret i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

Astfel, in baza faptului ca "Spiru Haret" a solicitat si castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, universitatea nu a mai fost trecuta si in hotararea din acest an. Numai ca, anul acesta, hotararea are o prevedere noua, si anume, numai facultatile listate pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Universitatea Spiru Haret, #judecata Ministerul Educatiei, #Spiru judecata Minister , #frauda