UPDATE: Masacru verde in Sectorul 1, probabil cu stiinta lui Chiliman

Sambata, 20 Octombrie 2007, ora 17:32
3223 citiri
UPDATE: Masacru verde in Sectorul 1, probabil cu stiinta lui Chiliman

In plin scandal legat de Parcul Bordei, in Sectorul 1 continua defrisarile. De data aceasta, scriem despre cazul taierii a zeci de arbori care se aflau pe un teren situat la intersectia strazii Parcului cu Bulevardul Poligrafiei, in Sectorul 1, vizavi de Hotel Parc.

Copacii au fost taiati sambata, 20 octombrie, iar pe terenul eliberat de povara verde va aparea cel mai probabil o constructie cu multe etaje. Am discutat cu echipa care se ocupa de defrisare si am aflat ca totul este legal, cu autorizatie de la ADP-ul de sector, aflat in subordinea primarului Andrei Chiliman, convertit recent la ecologism, in goana de voturi. Suntem convinsi ca primarul stie de aceasta situatie, fiind vorba de un teren "vizibil" si nu de unul ferit de ochii lumii.

- Chiliman va ataca in instanta PUZ-ul pentru Bordei (VIDEO)

- Guvernul interzice constructiile pe spatiile verzi, cum ar fi Parcul Bordei

- Ministrul Mediului vrea ca 20% din suprafata Romaniei sa fie verde

- Senatorii au interzis constructiile pe spatiile verzi

Arbori, taiati cu autorizatie de la ADP

Desi terenul era plin de vegetatie, se pare ca functionarii ADP au numarat doar 16 copaci pentru care s-a si eliberat autorizatia de taiere. Pentru fiecare pom vor fi plantati alti sase, undeva in sector. Cei mici, numerosi de altfel, nu au fost luati la socoteala.

Am aflat ca terenul este proprietate particulara si ca, de fapt, s-a facut un bine prin taierea copacilor.

Marea majoritate erau plopi si puteau cadea la prima furtuna, aceasta si pentru ca terenul nu ar fi bun. Sub stratul de pamant s-ar afla resturi de moloz pentru ca acolo ar fi existat o groapa care a fost umpluta cu resturile cladirilor cazute la cutremurul din 1977. Poate ca asa este, insa cum oare nu a cazut nici un pom pana acum? plopii erau inalti si sanatosi.

Primarul Chiliman nu e de gasit

Am incercat sa obtinem un punct de vedere de la primarul Andrei Chiliman, insa pana la publicarea acestui articol nu a raspuns la telefon. Vom insista.

UPDATE 1: La ora 18:55, am incercat din nou sa obtinem un punct de vedere al primarului Chiliman, insa tot fara succes.

UPDATE 2: La ora 20:35, l-am sunat din nou pe Andrei Chiliman. Tot nu a raspuns. Vom mai incerca duminica, dupa 12:00.

UPDATE 3: La ora 16:55, l-am sunat pe Andrei Chiliman. Mobilul era inchis. Vom reveni luni.

Crez ipocrit al primarului

Iata un pasaj ipocrit din crezul domnului primar al sectorului de Verde: Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, considera salutara ordonanta de urgenta a Guvernului, adoptata in sedinta de astazi, 17 octombrie, data fiind situatia dramatica a spatiilor verzi din Bucuresti. Prin aceasta decizie vor fi salvate de la distrugere multe parcuri si spatii verzi din Capitala", precizeaza Andrei Chiliman, accentuand faptul ca Guvernul este, deocamdata, singura institutie care se alatura si la nivelul actiunii concrete eforturilor Primariei Sectorului 1 de a salva spatiile verzi din Capitala. Guvernul a ascultat glasul cetatenilor din Capitala care au semnat in numar mare pentru salvarea spatiilor verzi in campania Primariei Sectorului 1 Salvati Parcul Bordei. Am adunat peste 30.000 de semnaturi pe care le-am trimis la Primaria Capitalei, la Guvern si Parlament, declara primarul Sectorului 1."

Urmari

Ziare.com va monitoriza situatia semnalata. Vom incerca sa aflam daca autorizatia de mediu pentru terenul dintre Strada Parcului si Bulevardul Poligrafiei s-a dat cu respectarea normelor legale. Vrem sa aflam si daca este legal ca un teren integral impadurit sa fie defrisat complet, chiar daca se planteaza altundeva copaci.

La final, as vrea sa semnalez blogul "Nu taia padurea ca-n codru", gestionat de Asociatia de Monitorizare a Presei, implicata si in proiecte civice. Aici puteti citi mai multe materiale legate de defrisarile abuzive din Romania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...