Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Paraschiv a dat din nou in judecata statul roman

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 22:43
1590 citiri
Vasile Paraschiv a dat din nou in judecata statul roman
Foto: Romania Libera

Vasile Paraschiv a dat din nou in judecata statul roman si cere instantei sa constate caracterul politic al pedepselor aplicate lui si familiei sale in perioada regimului comunist, dar si sa ii acorde 30 de milioane de euro despagubiri pentru chinurile suferite.

Actiunea a fost depusa la Tribunalul Bucuresti pe 16 februarie si are doua capete de cerere, intemeiate pe Legea 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Astfel, Paraschiv cere instantei sa constate caracterul politic al masurii internarii in spitalele de psihiatrie, al torturilor la care a fost supus, al rapirilor la care a fost supus, al persecutiilor politice, medicale, familiale, profesionale, sociale, religioase, culturale si de orice alta natura. De asemenea, in actiune se arata ca aceste persecutii s-au extins si asupra familiei luptatorului anticomunist, incepand din martie 1945 si pana la revolutia din decembrie 1989.

De asemenea, Paraschiv cere instantei sa oblige statul roman la plata a 30 de milioane de euro, daune morale pentru "prejudiciul moral suferit (...) fata de caracterul politic al tuturor masurilor si persecutiilor politice, medicale, familiale, profesionale, sociale, religioase, culturale si de orice alta natura, persecutii petrecute asupra mea si a familiei", se arata in actiune.

Primul termen in acest proces a fost fixat de Tribunalul Bucuresti pentru 1 aprilie.

Instanta suprema a respins irevocabil, la sfarsitul lunii ianuarie, recursul declarat de luptatatorul anticomunist Vasile Paraschiv, impotriva deciziei instantei inferioare, care a decis sa nu-i dea niciun ban drept dauna pentru tortura la care a fost supus inainte de 1989, desi Tribunalul Bucuresti ii acordase 300.000 de euro.

Vasile Paraschiv a castigat initial, pe 28 noiembrie 2008, la Tribunalul Bucuresi, suma de 300.000 de euro cu titlul de despagubiri morale, dar a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a respins apelul facut de Vasile Paraschiv si l-a admis pe cel al statului roman. Actiunea formulata de Paraschiv impotriva statului roman a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti ca prescrisa, in data de 18 iunie 2009, deoarece ar fi trebuit sa dea in judecata statul roman imediat dupa Revolutia din 1989.

Vasile Paraschiv ceruse instantei, initial, suma de 30.000.000 de euro pentru persecutiile din regimul comunist.

Vasile Paraschiv este cunoscut ca important luptator anticomunist, fiind prima persoana care a incercat crearea unui sindicat liber al muncitorilor din Romania in regimul comunist, dar si autor al mai multor carti despre regimul comunist.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vasile Paraschiv judecata statul, #persecutii suferite comunism , #frauda