O avocată din Republica Moldova care apără contrabandiști oferă consultanță juridică tocmai Poliției de Frontieră

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 13:40
2642 citiri
O avocată din Republica Moldova care apără contrabandiști oferă consultanță juridică tocmai Poliției de Frontieră
Mihaela Reznic are dublă cetățenie, română și moldoveană FOTO Reporter IS

Mihaela Reznic, o avocată din Republica Moldova care apără traficanții de țigări, a încheiat, în paralel, un contract pentru servicii de asistență juridică cu Poliția de Frontieră.

Victor Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași (ITPF), a declarat că procedura de selecție a avocatului a respectat pașii legali. Și că, pe această speță, a oferit răspunsuri și „structurilor abilitate să facă verificări”, comisarul-șef refuzând să precizeze dacă este o anchetă internă sau a altei instituții, independentă de Poliția de Frontieră.

Primul contract dintre cele două părți a fost încheiat în luna aprilie 2019. „A fost o procedură pe SEAP”, a explicat comisarul-șef Victor Mariniuc. Șeful ITPF a afirmat că, totuși, în acest contract nu s-a plătit, până acum, niciun leu.

Procedura ar fi următoarea: deși Inspectoratul are consilieri juridici, aceștia nu au drept de reprezentare în instanță. Iar acest contract cadru a fost încheiat în eventualitatea în care vreun polițist este inculpat și nu-și permite un avocat.

Din 2019 și până acum, au spus ambele surse citate, nu a fost nicio solicitare. „Contractele sunt de un an jumate. Un al doilea se finalizează acum în iarnă. De încasat, nu s-a încasat nimic pe ele. Primul an a fost achiziție directă, la primul contract. Și al doilea an s-a făcut licitație, nu a participat nimeni și după aia a fost atribuire directă. Adică, exact în condițiile primului contract. Primul și al doilea sunt identice”, a precizat avocata Reznic.

Deși nu a luat niciun leu de la ITPF, Reznic a continuat pentru că a avut un plan cu bătaie lungă. „Pentru a avea contracte, poate la un moment dat licitez și am nevoie de feedback și experiență similară. Pot fi solicitate în cadrul altor licitații”, a spus aceasta.

Alegerea avocatei Mihaela Reznic ca partener al ITPF este cel puțin stranie. De-a lungul anilor, mama acesteia, Larisa Mardari (cu dublă cetățenie română și moldoveană) a fost implicată în mai multe conflicte, în instanță, cu angajați ai Poliției de Frontieră.

Mardari a fost condamnată, o dată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă și a doua oară pentru ultraj. Prin contopire, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare, relatează Reporter de Iași.

Eveniment Quarterly Report

Peste 100 de migranţi ascunşi printre plăci de gresie, piese auto şi alte mărfuri, prinşi când încercau să iasă ilegal din România
Peste 100 de migranţi ascunşi printre plăci de gresie, piese auto şi alte mărfuri, prinşi când încercau să iasă ilegal din România
O sută de migranţi din ţări precum Siria, Turcia, Irak, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Etiopia care au intrat legal în România, dar care au vrut să iasă ilegal din ţara noastră, au fost...
Peste 30 de percheziții au loc joi dimineață într-un dosar de contrabandă cu țigări
Peste 30 de percheziții au loc joi dimineață într-un dosar de contrabandă cu țigări
Poliția de Frontieră a anunțat joi dimineață, 21 septembrie, că a demarat peste 30 de percheziţii în Suceava şi în alte 5 judeţe din ţară, într-un dosar de contrabandă cu ţigări,...
#avocata, #contrabanda, #tigari, #consultant, #juridic, #politia de frontiera , #frontiera