FADERE cere demisia ministrului Toba, pentru cozile uriase de la frontiera

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 18:27
3384 citiri
FADERE cere demisia ministrului Toba, pentru cozile uriase de la frontiera

Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) cere demisia ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, pentru modul in care a fost gestionata situatia de la frontiere, unde s-au format cozi uriase, mii de romani care muncesc in strainatate intorcanu-se acasa de sarbatori.

"Pentru proasta organizare din ultimele zilei a activitatii frontierelor si dezinteresul demonstrat in momentul in care a fost informat ca la frontiere s-au format cozi kilometrice, FADERE cere demisia domnului Petre Toba din fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Este inadmisibil ca in apropierea sarbatorilor de iarna, cand foarte multi romani din Europa se intorc in tara, autoritatile sa fie luate din nou prin surprindere.

Insa, pe langa faptul ca frontierele nu au fost pregatite pentru acest moment, dupa ce a fost instiintat ca exista cozi foarte mari, domnul Toba s-a comportat in continuare cu dezinteres, nerezolvand problema.

In Europa locuiesc in jur de trei milioane si jumatate de romani care trimit foarte multi bani in tara si care se intorc acasa in numar covarsitor de doua ori pe an: de Craciun si in perioada vacantei de vara", arata FADERE, intr-un comunicat de presa transmis marti.

Reprezentantii FADERE se declara indignati de sutele de telefoane si mesaje care le-au primit din partea romanilor care se intorc in tara in aceste zile si care au asteptat la cozi la frontiera.

"In loc sa fie primiti cu bratele deschise de Romania, sunt tinuti la granite si sunt tratati inca o data cu dispret. Speram ca adevaratul motiv pentru care s-au formate cozile uriase sa fie doar incompetenta. Ar fi mult mai grav data situatia ar fi o razbunare politica pentru votul diasporei sau si-ar avea originea in obiceiul politistilor de frontiera si vamesilor corupti care cauta in bagajele romanilor pana ii fac pe acestia sa le dea spaga pentru a putea intra in tara", a declarat Daniel Tecu, presedintele FADERE.

Vama Nadlac a fost inchisa

Marti dimineata, punctul de trecere a frontierei Nadlac II de pe autostrada A1 a fost inchis, timp de aproape doua ore, din cauza unei defectiuni la sistemul informatic, autoturismele fiind redirectionate catre Turnu si Nadlac I, iar camioanele catre Varsand.

La sfarsitul saptamanii trecute, in punctele de trecere a frontierei din vestul tarii cozile s-au intins pe zeci de kilometri pe sensul de intrare in tara, mii de romani intorcandu-se din strainatate pentru a petrece sarbatorile in tara.

420.000 de oameni in tranzit, in 48 de ore

Potrivit Politiei de Frontiera, in weekend, intr-un interval de 48 ore, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 420.000 de persoane, din care 248.700 pe sensul de intrare in tara, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul tarii si cele aeroportuare. Intr-un weekend normal, la frontiera sunt inregistrate 260.000 de treceri de persoane, din care 134.000 pe sensul de intrare in Romania si 130.000 la iesirea din tara.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara, unde au trecut granita, in 48 de ore, peste 243.000 persoane, din care 193.200 pe sensul de intrare in tara. Fata de o perioada normala, cand intr-un interval de 48 de ore pe la frontiera romano-ungara intra in Romania aproximativ 50.000 de persoane, traficul la frontiera, pe sensul de intrare, a crescut de aproape patru ori.

Sambata, cel mai aglomerat punct de trecere a fost Nadlac II, unde, intr-un interval de 48 de ore, politistii de frontiera au verificat, pe sensul de intrare in Romania, 54.000 de persoane si 16.000 de mijloace de transport (fata de aproximativ 15.000 persoane si 5.000 de mijloace de transport, intr-o perioada normala).

Punctul de trecere a frontierei Nadlac II de pe autostrada A1 a fost deschis in luna iulie, avand 20 de benzi de circulatie, supravegere video cu recunoastere automata a numerelor de inmatriculare si parcare pentru camioane, costurile de amenajare fiind de 30 de milioane de lei.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#demisie Petru Toba, #romani frontiera, #FADERE demisie Toba, #aglomeratie frontiere , #frontiera
Comentarii