Reporteri Fara Frontiere: Noile Coduri incalca dreptul la informare

Marti, 24 Martie 2009, ora 15:01
848 citiri
Reporteri Fara Frontiere: Noile Coduri incalca dreptul la informare
Foto: Jean Francois-Juillard

Noile coduri, civil si penal, incalca dreptul la informare a cetatenilor romani, avertizeaza organizatia Reporteri Fara Frontiere si Organizatia de Monitorizare a Presei.

"Guvernul Romaniei incearca sa aprobe cat mai rapid codurile civile si penale care sa duca la reformarea sistemului juridic, ingradind dreptul la informatie", se arata in comunicatul organizatiei, remis Ziare.com.

"Reporteri fara Frontiere" condamna restrangerea dreptului la informare de catre codurile civil si penal aprobate pe 25 februarie de Guvern.

"Articolul 2, sectiunea 3 din proiectul de cod civil si articolul 225 din proiectul de cod penal privind dreptul la intimitate ar restrange cercetarea si investigarea dar si dreptul legitim la informatie. Suntem de acord ca este necesara protejarea intimitatii, insa termenii si limitele propuse aici ar duce la interpretari restrictive", se mai arata in sursa citata.

Respectivele articole ar reduce activitatea presei la transmiterea informatiei si a declaratiilor aprobate in mod oficial de persoanele care le furnizeaza, arata Reporteri Fara Frontiere.

Deasemenea, se arata ca dreptul la replica, ce face parte din practica jurnalistica, nu poate sa aiba caracter automat, cum prevad noile coduri si se submineaza dreptul de protejare a surselor.

Potrivit organizatiilor citate, prevederile noilor coduri sunt similare cu proiectul de lege din 2008 care introducea notiunile de "stiri negative" si "stiri pozitive".

"Modificarile la codul civil si penal sunt necesare pentru ca Romania sa se conformeze standardelor europene, insa acestea nu pot fi facute fara consultarea actorilor implicati. (...)Motivarea ingradirii libertatii jurnalistilor de investigatii prin cerintele Comisiei Europene este inacceptabila", se mai arata in sursa citata.

"Incurajam toate masurile de combatere a coruptiei, insa este absurd sa lupti cu coruptia prin ingradirea libertatilor jurnalistilor", a declarat secretarul general al organizatiei, Jean-Francois Juillard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reporteri fara frontiere, #coduri civil penal, #incalca libertate informatie , #frontiera