Ancheta in cazul furtului de tablouri, finalizata

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 19:36
2289 citiri
Ancheta in cazul furtului de tablouri, finalizata
Foto: Arhiva

Procurorii DIICOT le-au prezentat materialele de urmarire penala suspectilor in cazul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam. Ei urmeaza sa ii trimita in judecata, dar vor continua ancheta intr-un alt dosar, privind distrugerea acestora, parte care a fost disjunsa.

Avocatul Catalin Dancu a declarat miercuri ca in urma cu o zi s-a finalizat prezentarea materialului de urmarire penala in dosar, iar Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au semnat procesele verbale de luare la cunostinta a probelor si acuzatiilor.

Dancu a precizat ca ancheta este aproape de final, urmand sa fie redactat rechizitoriul, dupa care procurorul va decide pe cine si pentru ce fapte trimite in judecata.

Avocatul a mai spus ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au disjuns din dosarul furtului de tablouri partea privind presupusa distrugere a acestora de catre mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru aceste aspecte fiind continuate cercetarile intr-un nou dosar.

Dancu a precizat ca procurorii nu au primit inca rezultatele expertizei in cazul cenusii ridicate in urma perchezitiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a se stabili daca aceasta provine de la tablourile furate din Olanda.

Directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a declarat ca expertiza in cazul tablourilor furate din Olanda nu a fost finalizata. Potrivit acestuia, realizarea expertizei ar mai putea dura "cateva zile sau o saptamana".

"Depinde de Parchet. Am decis ca faza finala sa o realizam impreuna", a spus Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Cenusa si alte probe ridicate la perchezitiile facute in casa mamei lui Radu Dogaru au fost trimise la experti, declara, in 29 mai, Gabriela Neagu, de la Biroul de presa al DIICOT.

Directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei preciza atunci, ca se fac investigatii privind "materiile rezultate din presupusa ardere a tablourilor", solicitarea de expertizare fiind primita de institutie in aceasta primavara.

Surse judiciare declarau ca cel putin unul dintre cele sapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars in casa mamei lui Radu Dogaru.

Procurorii au cerut expertilor sa analizeze compozitia chimica si structurala a cenusii si sa spuna daca, pe baza rezultatelor, se poate dovedi ca aceasta contine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictura.

O comisie rogatorie olandeza, formata dintr-un judecator, un procuror si un politist judiciar, i-a audiat, in iunie, la sediul DIICOT, pe cei trei suspecti in cazul furtului de tablouri de la Rotterdam, care au aratat ca au intrat in muzeu doar cu ajutorul unei surubelnite, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Darie le-a spus anchetatorilor olandezi ca Dogaru a fost cel care a intrat in muzeul Kunsthal din Rotterdam, insotit de o alta persoana, si ca nu se astepta ca inauntru sa fie opere de arta de o valoare foarte mare.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Cei trei au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5, in motivarea deciziei.

Suspectii voiau sa dea foc tablourilor, din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, precizand ca exista o interceptare in acest sens. In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a aratat ca Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

In acest caz a fost retinut si asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, pentru tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune. Condrat a fost eliberat in 29 ianuarie din arestul Politiei Capitalei, dupa ce a dat declaratii procurorilor DIICOT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#furt tablouri ancheta finalizata, #furt tablouri Rotterdam ancheta, #jaf tablouri Rotterdam , #furt