Jaful de tablouri de la Rotterdam: Suspectii au intrat in muzeu cu o surubelnita

Marti, 18 Iunie 2013, ora 21:08
1953 citiri
Jaful de tablouri de la Rotterdam: Suspectii au intrat in muzeu cu o surubelnita
Foto: Arhiva

Doi dintre suspectii furtului de tablouri de la Rotterdam au aratat unei comisii rogatorie olandeza, formata dintr-un judecator, un procuror si un politist judiciar, aflata la Bucuresti pentru a-i audia, cum au patruns in muzeu folosind doar o surubelnita.

Eugen Darie, audiat luni, le-a spus olandezilor ca Radu Dogaru a fost cel care a intrat in muzeul Kunsthal din Rotterdam, insotit de o alta persoana, si ca nu se astepta ca inauntru sa fie opere de arta de o valoare foarte mare, informeaza Mediafax.

Expertiza privind cenusa ridicata din casa unuia dintre suspecti, finalizata

Aceeasi sursa mentioneaza ca reprezentantii DIICOT au finalizat expertiza privind cenusa ridicata din casa mamei lui Radu Dogaru, despre care se banuia ca ar proveni de la arderea tablourilor.

Surse judiciare au declarat ca cel putin unul dintre cele sapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a ars in casa mamei lui Radu Dogaru, in urma expertizei cenusiei ridicate la perchezitii din locuinta acesteia fiind gasite urme de la pictura.

In urma expertizei facute la un laborator de specialitate s-au gasite urme de vopsea de la o pictura care ar avea o vechime de aproximativ un secol si jumatate, precum si tinte metalice. Conform acelorasi surse, nu se poate spune cu certitudine daca urmele de vopsea gasite in cenusa provin de la un tablou sau de la o rama.

Anterior, procurorii DIICOT care se ocupa de acest caz au trimis cenusa ridicata din soba mamei lui Radu Dogaru la un laborator de expertiza in materie de pictura.

Romanii Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost retinuti la inceputul acestui an, ei fiind suspectati ca au luat parte la ceea ce presa a numit "jaful secolului", mai exact cel mai mare furt de tablouri inregistrat in ultimii 100 de ani.

Romanii au participat in calitate de complici la infractiune, fiind depistati de DIICOT Brasov in colaborare cu DIICOT Constanta, dupa ce procurorii au primit semnalmentele acestora.

In jaful dintr-un muzeu din Rotterdam au fost sustrase tablouri celebre, a caror valoare este estimata la 300 de milioane de euro.

Operele de arta sunt semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud si au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Tablourile sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#jaf tablouri Rotterdam surubelnita, #romani intrat muzeu Rotterdam surubelnita, #suspecti jaf tablouri audiati olandezi, #expertiza cenusa tablouri finalizata, #jaf secol Rotterdam surubelnita , #furt