La furat prin Romania: focos, dar nepericulos (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 17 Iulie 2011, ora 23:20
5526 citiri
La furat prin Romania: focos, dar nepericulos (Opinii)
Foto: ziare-pe-net.ro

Cand ma intrebam ce s-ar mai putea intampla in tarisoara noastra si ma bucuram ca totul revine la normal, odata cu intrarea in vacanta a parlamentarilor, cand aplaudam plin de incredere in viitor actiunile DNA-ului, care dovedeste ca traim in tara unde chiar se face justitie, se ingalbenesc televizoarele, incep sa tremure invitatii si site-urile clipocesc in alerte - 64 de focoase militare au fost furate la Giurgiu dintr-un tren care le transporta la vecinii nostri bulgari.

Dupa prima repriza de ras, dar pana sa se isterizeze cu totul jurnalistii, apare purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, si ne asigura ca nu exista niciun pericol. Sa stea lumea linistita, nu le va arunca nimeni casele in aer. "Aceste componente care au disparut nu sunt periculoase (...) pentru ca ele fac parte dintr-un sistem. In mod integrat, pot prezenta un anumit (a se sublinia 'anumit' - nota red.), dar unitar ele nu prezinta pericol" - Marius Militaru, oficial MAI.

Pff, mi-am luat bolovanul de pe inima! Sa mai spuna cineva ca nu avem institutii si oameni bine pregatiti! Chiar asa, ce sa faca un alde nea Ion cu focoasele alea, ca doar nu s-o apuca acum de studii militare/ingineresti ca sa afle cum se pot ele instala pe un obuz, pentru ca apoi sa arunce in aer Palatul Cotroceni (e doar un exemplu).

Desigur, nu e niciun pericol si pentru faptul ca este exclus (nu intrebati cine exclude, e suficient sa va amintiti de Militaru) ca furaciosilor de focoase sa le treaca prin minte sa vanda prada unor teroristi care sa aiba gata pregatite celelalte componente pentru a declansa un atac criminal.

De asemenea, se exclude si posibilitatea ca persoanele care au reusit imposibila misiune de a fura asa ceva in Romania sa fie ei insisi niste pui de teroristi. Pentru a fi consecventi cu putinele si saracele declaratii ale oficialilor romani, trebuie musai sa ne imaginam ca hotii sunt fara gres niste impiedicati, amatori sadea, niste vai de ei care s-au nimerit sa sparga trenul crezand ca pun mana pe niste de-ale gurii, sa manance si ei ceva usor pe canicula asta dementa.

In cel mai bun caz, pentru caterinca generala, nu avem voie sa ne gandim la spargatorii de trenuri cu incarcatura militare ca la altceva decat niste ciobani prosti la furat de fier vechi. Si cu asta "case closed"! - cum ar fi spus un celebru interlop deghizat in inspector sef al Politiei Romane.

Si intr-adevar, in Romania indeletnicirea comuna si cel mai des intalnita - furtul - este o treaba cat se poate de interesanta, focoasa si aducatoare de venituri bunicele pentru toata lumea care stapaneste arta smanglitului, dar total si pe de-a-ntregul nepericuloasa. Nu te opreste nimeni sa furi, din moment ce s-a ajuns sa se fure si in Parlamentul Romaniei (voturi, legi si orice altceva mai doriti), nu te deranjeaza nimeni cu intrebari dupa, nu te urmareste nimeni, pentru ca toata lumea este ocupata la randul ei sa fure, iar hotii profesionisti (persoane de succes la noi) sunt cei care ar trebui sa-i urmareasca pe micii gainari de gresesc marfa furata.

Desigur, ar fi un pacat de moarte si un capat de tara sa tragem, doar din asta, concluzia ca nimic nu merge bine in aceasta tara, ca este patria unde se poate intampla orice, pentru ca totul functioneaza pe dos, sau ca asta e rezultatul disparitiei autoritatii institutiilor statului. Nu o sa facem greseala asta. Si nici nu vom presupune ca din cauza falimentului intregului sector bugetar si armata, si politia si celelalte structuri militarizate ale statului au devenit niste fantome cu angajati comici prin lipsa lor de prefesionalism.

Nu o sa cad in pacatul asta. E doar un furt, atat si nimic mai mult, fara nicio importanta, nepericulos - a se retine. Sa ne bucuram ca focoasele nu au fost descarcate, din greseala, cu tot cu restul componentelor integrate, in obiective civile chiar de catre militarii nostri. Asa, mai bine ca le-au furat aia. Cine stie ce Dumnezeu s-ar mai fi putut intampla pana la urma!

PS: Preventiv, pentru domnul ministru de Interne - Traian Igas: se spune focoase, nu foncoase. In caz de veti dori sa vorbiti pe subiect...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#furt focoase militare, #Ministerul de Interne, #Gabriel Opre ministru Apararii, #Traian Igas ministrul de Interne , #furt