Marcel Opris: STS nu are probleme cu furtul de informatii, ci cu furtul de cabluri

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 11:46
3194 citiri
Marcel Opris: STS nu are probleme cu furtul de informatii, ci cu furtul de cabluri
Foto: ZF.ro

Marcel Opris (foto), seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, spune ca serviciul nu s-a confruntat pana acum cu incercari de intruziune in vederea captarii de informatii, in schimb, de nenumarate ori s-au furat cablurile si echipamentele instalate pe stalpi.

"In lege exista un paragraf care spune ca intreruperea, intruziunea constituie atentate la siguranta statului. Fenomenul real cu care ne confruntam insa este cel de distrugere a unor resurse. Asta se datoreaza culturii poporului roman, unor fenomene care deocamdata nu au fost eradicate din societate.

Se fura cabluri care sunt pe sub pamant, fire electrice, elemente metalice pentru echipamente radio instalate pe diversi stalpi, unii n-au nici o problema in a-si cumpara diverse echipamente radio care incep sa bareze tot spectrul, chiar daca nu au dreptul sa le foloseasca; acestea, uneori, mai interfereaza cu comunicatiile noastre", a declarat seful STS intr-un interviu acordat pentru Jurnalul National.

In schimb, Opris spune ca nu a sesizat niciodata, de la preluarea mandatului sau, incercari de intruziune in vederea captarii de informatii secrete.

"Fiecare retea de comunicatii, fiecare sistem, are anumite elemente care ii confera protectie si are anumite elemente de monitorizare care ne dau noua alarmele daca exista asemenea incercari. Cand discutam despre diverse paliere de securitate exista un complex de masuri care trebuie luate. Spre exemplu, transmiterea aceleiasi informatii pe mai multe cai. Daca incearca cineva s-o intercepteze, va intercepta doar o portiune daca nu stie tot ansamblul, si atunci n-are ce sa faca cu ea", a explicat Marcel Opris cum functioneaza sistemul.

De asemenea, acesta a precizat care sunt beneficiarii serviciilor STS, conform legii.

"S-a creat o grupare de specialisti condusa unitar si care are ca misiune, scrie clar in lege, asigurarea de comunicatii protejate pentru statul roman. Cei care le utilizeaza, bine ar fi sa fie obligati sa le utilizeze, sunt Parlamentul, Administratia prezidentiala, Guvernul, institutiile din domeniul sigurantei nationale, ordinii publice, institutiile de urgenta, alte autoritati, ministerele. Comunicatiile speciale ar trebui sa fie utilizate de toate autoritatile publice centrale si locale pentru anumite functii. Noi nu inlocuim comunicatiile publice. Noi suntem centrala telefonica interna a statului roman", a mai declarat seful STS.

In prezent, in acest serviciu sunt incadrati circa 2.700 de militari, in timp ce civili sunt numai la cateva departamente, ingrijitori, experti sau meseriasi.Aproximativ 700 de persoane lucreaza exclusiv pentru 112. "Dimensiunea personalului a tot scazut de-a lungul timpului, e la cota de avarie", a mai spus seful STS, precizand insa ca in cadrul acestui serviciu nu se fac restructurari de posturi ci de activitati.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#STS Marcel Opris, #furt cabluri, #Serviciul Telecomunicatii Speciale , #furt
Comentarii
Poza cutare
cutare
rank 5
Tovarasul Opris Marcel raporteaza cu inalta mandrie patriotica: NU AVEM PROBLEME CU FURTUL DE INFORMATII!
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
STS ar trebui desfintat iar Statul ar trebui sa transmita informatiile utilizand retelele operatorilor privati. STS reprezinta o cheltuiala bugetara inutila pentru cetatean si are ca scop doar protectia informatiilor celor care au jefuit sistematic tara.