Romania reala: De ce nu renunta romanii la furat?

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 21:08
7355 citiri
Romania reala: De ce nu renunta romanii la furat?

Am primit prin e-mail un mesaj cu articolul/povestioara d-lui Bruno Stefan "Cocalarul si vinul sfintit". Banuiam de ceva vreme virtutea mantuitoare ascunsa in hotie, de aceea m-am bucurat ca a sosit la mine si dovada. Povestea cred ca este cunoscuta deja de mai multa lume, desi a fost scrisa in 12 aprilie 2010.

Pe scurt, autorul, cunoscut profesor de sociologie, asista activ la transformarea sefului unei bande de cartier intr-un calugar invrednicit cu mari daruri de la Dumnezeu. Articolul semnat l-am gasit aici: Jurnalul.ro.

Dincolo de neverosimilul ei, de faptul ca unii ne intrebam daca nu cumva este un experiment sociologic al d-lui Bruno, cel putin un sambure de adevar tot este ascuns aici. Hotia are virtutile ei si nu trebuie "eradicata" pana cand nu-i deslusim talcul.

Ca sa fii hot trebuie sa fii mai destept decat victima. Relatia ceruta este una activa, aceea de "citire" a celuilalt, nu de a cadea in comuniune formala sau indiferenta. Ma miram de ce romanii nu fac nimic serios ca sa combata hotia ca fenomen, ci doar mica hotie, ca cei mari fraternizeaza si fura impreuna, in loc sa o indeparteze ca Vlad Tepes. Este scrisa probabil in genele noastre si de aceea nu putem scapa de ea decat transformand-o in ceva cu adevarat util.

Cei ce fura din lume sunt ramasi undeva in urma si prin fraternizare trec la "perfectul compus" - "au fost", astfel isi pierd sansa de "a fi" in prezent. Prea ocupati cu bunuri si averi, rateaza alte "lovituri" mult mai de folos.

Cand incepe sa fure meseria, abilitati de la oameni, prin copiere, hotul a facut deja pasul inainte de la a fura bunuri si bani la a-si forma deprinderi utile dupa model. In toate domeniile oamenii pot invata unii de la altii prin observatie si imitare a comportamentului, chiar a pozitionarii fata de lume.

Poti sa ii intreci pe toti in pricepere daca studiezi cum face fiecare si inveti de la mai multi. Este cea mai buna cale de invatare, la care avem talent innascut ...

Este extraordinar ca abilitatea aceasta poate fi folosita si pentru a lua "amprenta" sfinteniei. Asa cum se poate copia un meserias, se poate copia si un sfant. In manastiri, cam acesta este rolul uceniciei, de a transmite novicelui felul de a fi crestin al parintelui duhovnicesc.

Ori cea mai rapida cale este cand ucenicul este interesat si un bun observator, "cititor de oameni". Altfel duhovnicul are misiune dificila. Iisus Hristos este modelul care trebuie copiat, a carui fel de a fi trebuie impropriat, iar cea mai buna metoda e sa "furi" trasaturile Lui, nu sa imiti pur si simplu.

Revenind la povestire, ceea ce au gasit acum mai bun de "furat" hotii este sfintenia. Posibil ca "gasca lui Madalin" sa devina cea mai stransa comunitate din zona in care se afla acum pustnicul Varsanufie. In general fiecare credincios isi cauta propria mantuire, dar cred ca ei au inteles mai bine decat majoritatea crestinilor inca de cand se miscau in lume ce inseamna traiul in comun si iubirea frateasca.

Poate au sa se supere romanii dar, ca medie, s-ar putea ca rromii sa aiba competente de relationare mai avansate. Este chiar o vorba cu care ei se lauda "Ai vazut roman sa nu poata fi pacalit de tigan? Rar de tot.. Dar tigan pacalit de roman? Niciunul...".

Majoritatea sunt mai putin legati de lumea aceasta, de slava lumeasca si avere, circula mult, nu prea au slujbe, de aceea dezvolta competentele care ii tin treji, gata sa puna mana pe prada si sa fuga cu ea. Dar nu ca sa se imbogateasca iti "jmanglesc" gaina, ci ca sa supravietuiasca.

Prin asta ne tin treji si pe noi. Fara sa realizeze Occidentul, de la noi au plecat la ei un fel de desteptatoare, ca un trai stereotip - slujba, distractie, somn - pierde ce-i bun din om si mai frumos din viata.

Cred ca romanii s-au prins repede ce virtuti pot dobandi prin "hotie". De aceea sunt toleranti cu rromii. Stau retrasi si invata de la toti care le calca pragul. De fapt, daca stau si ma gandesc mai bine, nici nu stiu bine cine pe cine a invatat sa fure. Poate rromii au invatat de la romani, dar sunt pe cale sa uite, iar rromii le aduc aminte.

Unii, mai slabuti, au ramas la furtul pentru acumulare de bunuri. Altii au trecut pe niveluri mai ridicate si fura calitati umane.

Ca sa nu uitam, smecheria si castigul posibil s-a fixat in limba. Virtutea filozofica a limbii romane se vede daca analizam putin cuvintele: prin hotie romanii fura (cititi aici forma lui a fi la perfectul simplu), dar au si sansa de a fi. Perfectul simplu "fura" nu incheie "existenta", ci doar o ascunde lumii - nu stim unde sunt acum, ar putea fi chiar aproape.

Ciudata suprapunere de forma a unui cuvant care are "marca inregistrata" la prezent. "Eu sunt" este autodefinirea pe care Dumnezeu a folosit-o in Vechiul Testament. La perfectul compus "au fost", adica deja sunt departe, au trecut la cele vesnice. Intoarcerea la El este intoarcerea la cel simplu.

Heidegger ar fi invidios daca ar sti ce sinteza a filozofiei sale avem. La el caderea, respectiv "moartea" omului ca individ, este atunci cand omul, renuntand la individualizarea sa, asculta de spiritul "compus" al multimii (impersonalul, spiritul de turma). Daca raman la un perfect "simplu" si isi construiesc destinul, romanii (care "fura") au marea sansa de a fura sfintenia.

A "fura" mantuirea este cea mai buna/usoara/eficienta cale crestina. Sfantul Lavrentie din Cernigov spunea ca in vremurile din urma crestinii nu isi vor mai castiga mantuirea cu truda, ci cu intelepciune. Cred ca la aceasta intelepciune de a invata de la altii facea referinta, asa ne si legam sufleteste intreolalta, ne indatoram altora si altii pot lua de la noi.

"Iar daca tot veni vorba de hoti, probabil ca patriarhul nostru, "seful spiritual", este cel mai mare dintre noi. Si ce face el, face si turma. Crede ca a furat biserica schimbandu-i statutul si eliminind Colegiul Elector unde mirenii care erau chemati sa aduca prin Sfantul Duh marturie chiar despre vrednicia ierarhilor si sa participe la alegerea lor. Dar nu ne-o fura noua, ci incearca sa o fure Duhului Sfant care este trimis sa o conduca. Hai "sefu", fii serios, trezeste-te, lasa setea de putere si intoarce-te de la conducere la slujire!"

Cred ca sunt suficiente argumentele prezentate pentru a raspunde la intrebarea din titlu. Trebuie doar sa trecem la profesionisti si sa luam adevarata iubire, pacea, bucuria de la sfintii care abia asteapta sa le furam calitatile. Acestea sunt din belsug si nimeni nu va fi judecat ca a luat prea mult ci de ce nu a luat.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#furt Romania, #romanii fura , #furt