Cel mai important uragan inregistrat in estul Atlanticului se apropie de Irlanda. Toate scolile au fost inchise de teama Opheliei

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 08:45
6431 citiri
Cel mai important uragan inregistrat in estul Atlanticului se apropie de Irlanda. Toate scolile au fost inchise de teama Opheliei
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatile din Irlanda au ordonat inchiderea tuturor scolilor luni, inaintea sosirii pe teritoriul acestei tari a uraganului Ophelia, cel mai important inregistrat pana acum in estul Oceanului Atlantic.

Uraganul Ophelia urmeaza sa se transforme in furtuna "post-tropicala", insa luni se va mentine "puternic" pe parcursul apropierii de Irlanda si Marea Britanie, potrivit celor mai recente prognoze ale Centrului national pentru uragane al Statelor Unite, informeaza AFP.

Aceste doua tari ar putea suferi "un impact direct provocat de vantul si ploaia puternice, dar si de conditiile maritime periculoase", a precizat NHC, cu sediul in Miami (Florida).

In Irlanda, serviciile de meteorologie au plasat opt comitate din vestul si sudul tarii in "alerta rosie", incepand de luni dimineata, ca urmare a prognozelor privind rafalele de vant de peste 130km/h si a riscului de inundatii si "daune structurale".

Ministerul Educatiei din Irlanda a dispus ca "toate scolile, colegiile si alte institutii de invatamant sa ramana inchise luni". Decizia a fost luata in urma discutiilor dintre celula de urgenta guvernamentala si serviciul meteorologic irlandez pe tema "acestei furtuni fara precedent", a precizat ministerul intr-un comunicat.

Transportul ar putea fi afectat ca urmare a conditiilor meteorologice, iar Aeroportul Cork (sud-vest) a avertizat ca sunt posibile anulari ale unor zboruri.

Alte zone ale tarii, inclusiv capitala Dublin, se afla in "alerta galbena" sau "portocalie" din cauza ploilor torentiale prognozate.

Grupul national pentru situatii de urgenta, care reuneste mai multe departamente guvernamentale, a emis o serie de recomandari adresate locuitorilor in urma unei intalniri care a avut loc duminica. Potrivit acestora, sunt probabile intreruperi ale alimentarii cu energie electrica si se recomanda evitarea zonele de coasta, precum si orice deplasare inutila, din cauza "vantului puternic" ce va face drumurile "periculoase".

Ophelia a ajuns la categoria 3 (din 5), inainte de trecerea peste arhipelagul portughez Azore. Sapte din cele noua insule din arhipelag fusesera plasate in "alerta rosie", insa uraganul nu a cauzat daune majore acolo.

Pentru expertii in aceste fenomene meteorologice, Ophelia ramane in evidenta drept cel mai important uragan inregistrat vreodata in estul Oceanului Atlantic si primul din 1939 pana in prezent ce avanseaza atat de departe spre nord.

Serviciile de meteorologie din Regatul Unit au plasat Irlanda de Nord in "alerta portocalie", luni, intre orele 14:00 si 21:00 GMT.

Met Office, biroul national de prognoza din Marea Britanie, anticipeaza rafale de pana la 120 km/h sau 130 km/h in sud-est, acestea putand afecta transportul si alimentarea cu energie electrica, dar si comunicatiile.

Alte regiuni din Regatul Unit, inclusiv Tara Galilor, Scotia si o parte din Anglia, se afla in "alerta galbena" luni si marti. Acesta este nivelul cel mai redus de alerta.

Trecerea furtunii Ophelia va avea loc la 30 de ani de la "Marea furtuna" din octombrie 1987, care a ucis 18 persoane si a dezradacinat sute de mii de copaci in Regatul Unit, precizeaza AFP.

Citeste si Furtunile din Atlantic vor lovi tot mai des Europa, iar intr-o zi una din ele va veni cu toata forta unui uragan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#uragan Ophelia Irlanda , #furtuna