Iohannis cere explicatii si masuri din partea Guvernului dupa furtuna violenta din vestul tarii

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 09:34
19952 citiri
Iohannis cere explicatii si masuri din partea Guvernului dupa furtuna violenta din vestul tarii
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis intreaba Guvernul daca s-au respectat procedurile legale pentru prevenirea populatiei in cazul furtunii violente care a lovit duminica vestul tarii si ii cere sa ia urgent masuri in acest sens, dar si pentru perfectionarea procedurilor de management integrat al situatiilor de criza.

Reactia vine dupa ce 8 oameni au murit si 67 au fost raniti din cauza furtunii violente produse duminica.

"Solicit Guvernului sa explice in cel mai scurt timp daca procedurile au fost respectate in astfel de cazuri si cine se face vinovat de neglijenta sau incompetenta. Trebuie sa aflam daca informarile meteorologice au fost emise in timp util si in conformitate cu amploarea fenomenelor naturale", se arata intr-un comunicat remis luni de Administratia Prezidentiala.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului "sa ia urgent masurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapida a populatiei, dar si pentru perfectionarea procedurilor de management integrat al situatiilor de criza".

"Absenta unui astfel de sistem reprezinta un factor de risc la adresa sigurantei nationale. Existenta unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute in cursul zilei de duminica. Este inadmisibil ca intr-o tara precum Romania, recunoscuta pentru numarul mare de specialisti IT si pentru viteza de Internet, sa nu existe pana acum o initiativa guvernamentala prin care sa fie realizat un sistem de avertizare pentru toti cetatenii.

Pasarea responsabilitatii intre diversele structuri ale statului nu salveaza vieti si nici nu ajuta la diminuarea pagubelor materiale. Daca exista autoritati ale statului si persoane in functii publice care nu au actionat conform atributiilor, acestea sunt obligate sa raspunda in fata legii", arata presedintele Klaus Iohannis.

Pe de alta parte, seful statului subliniaza faptul ca si cetatenii trebuie sa fie pregatiti pentru situatii de urgenta, iar din acest punct de vedere scoala trebuie sa aiba "un rol important".

"Numai printr-o campanie continua de educare si constientizare a populatiei putem dezvolta capacitatea de anticipare si reactie a oamenilor atunci cand se confrunta cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situatii de criza", arata presedintele in incheierea mesajului sau.

Si fostul premier Dacian Ciolos a atentionat asupra faptului ca sistemele de avertizare si informare a populatiei NU au functionat.

C.B.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Iohannis furtuna Timis preventie , #furtuna