O furtuna puternica a lovit vestul tarii: 8 morti si zeci de raniti. Celula de criza la MAI (Galerie foto & video)

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 22:35
69412 citiri
O furtuna puternica a lovit vestul tarii: 8 morti si zeci de raniti. Celula de criza la MAI (Galerie foto & video)
Foto: Facebook/Municipiul Timisoara

Opt persoane au murit in urma unei furtuni devastatoare care a lovit duminica seara vestul tarii.

Doua dintre ele sunt din orasul Timisoara, alte 3 din localitati din judetul Timis, una din Arad, iar alte doua victime s-au inregistrat in Bistrita.

Totodata, 67 de persoane din judetele Timis, Arad, Hunedoara si Bistrita-Nasaud sunt ranite.

De asemenea, furtuna puternica a facut ravagii in mai multe judete: a doborat zeci de copaci, a smuls acoperisuri, a distrus masini, a blocat drumuri, a anulat trenuri si numeroase localitati au ramas fara energie electrica.

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu ceea ce s-a intamplat in vestul tarii in urma furtunii

22:35 - Niciun drum national nu mai este blocat din cauza copacilor cazuti pe carosabil, anunta Centrul Infotrafic.

22:20 - Traficul rutier pe DN7C- Transfagarasan, care a fost blocat timp de peste o ora, duminica seara, dupa ce mai multi copaci au cazut pe carosabil, a fost reluat pe un sens al drumului. Nicio persoana nu a fost ranita si niciun autovehicul nu a fost avariat din cauza pomilor dezradacinati, informeaza News.ro.

21:42 - Cursurile in opt unitati de invatamant din judetul Timis au fost suspendate pentru ziua de luni, dupa ce furtuna puternica de duminica a avariat acoperisurile cladirilor, iar unele unitati de invatamant au ramas fara curent electric, transmite Mediafax.

21:34 - Retelele de distributie de electricitate au fost afectate de furtuni, informeaza Enel Romania. La ora 20:00, in judetul Timis au fost afectate opt linii de inalta tensiune si 70 de linii de medie tensiune, inclusiv trei stalpi metalici indoiti si cinci stalpi de beton rupti. Alimentarea cu electricitate era afectata total sau partial in 30 de localitati.

In judetul Caras-Severin au fost afectate 10 linii de medie tensiune, astfel ca alimentarea cu electricitate era afectata total sau partial in 23 de localitati.

De asemenea, in judetul Hunedoara au fost afectate 25 de linii de medie tensiune, astfel ca alimentarea cu electricitate era afectata total sau partial in 15 localitati, iar judetul Arad au fost afectate 50 de linii de medie tensiune, alimentarea cu electricitate fiind afectata total sau partial in 23 de localitati, informeaza Agerpres.

21:20 - Mai multe masini pline cu turisti sunt blocate, duminica seara, pe Drumul National 7 C, Transfagarasan, in judetul Arges. Din cauza copacilor care au cazut pe carosabil, circulatia este complet blocata, iar pompierii pentru eliberarea drumului, informeaza News.ro. Potrivit reprezentantilor ISU Arges, judetul nu se afla sub avertizare de furtuna.

20:58 - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a revizuit bilantul ranitilor. Se pare ca 67 persoane au fost ranite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vant (49 in judetul Timis, 12 persoane in judetul Arad si 6 persoane la Alba). IGSU anunta insa ca bilantul nu este definitiv, situatia fiind in dinamica, iar echipajele de pompieri militari fiind in teren.

20:48 - Potrivit meteorologilor, judetul Mures este sub cod portocaliu de furtuna pana la ora 21.30, iar judetele Alba si Sibiu pana la ora 21.00. De asemenea, judetele Hunedoara, Caras-Severin, Botosani, Suceava, Harghita, Brasov, Bistrita-Nasaud, Timis se vor afla sub cod galben de furtuna, pana la ora 22.00.

20:45 - Cel putin 34 de localitati au fost afectate de furtuna ce a avut loc duminica seara in judetul Salaj, cele mai frecvente probleme semnalate fiind copaci rupti, stalpi de electricitate doborati si acoperisuri distruse de vantul puternic, potrivit datelor partiale centralizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj, informeaza Agerpres.

20:30 - Emil Boc, primarul din Cluj, a prezentat pe Facebook un bilant provizoriu al furtunii care s-a abatut asupra orasului duminica seara:

Bilant provizoriu (ora 20):

  • 20 de copaci cazuti
  • masini avariate: 6
  • acoperisuri cazute: 5
  • tigle cazute: in 6 locatii
  • schele distruse: 2
  • curent intrerupt pentru scurt timp: in 3 cartiere

20:17 - 62 de persoane au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Cele mai multe persoane ranite sunt in Timis: 48, fiind vorba despre 42 de adulti si sase copii, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

20:03 - Numarul mortilor a ajuns la 8. Mediafax anunta ca inca o persoana a murit in Timis, in urma vijeliei, numarul deceselor ajungand la cinci in acest judet. de asemenea, reprezentantii ISU Bistrita-Nasud au confirmat al doilea deces si in acest judet.

19:51 - Codul portocaliu de furtuna a fost prelungit pentru judetul Caras-Severin pana la ora 20.30. Meteorologii anunta ca vantul va bate cu o putere de 90 km/ora.

19:40 - Numarul mortilor a crescut la 6. Potrivit Mediafax, un barbat din Bistrita care se afla in coma dupa ce un copac s-a prabusit peste el in parcul municipal a murit.

19:37 - "In localitatea Ludus din judetul Mures, doua acoperisuri de casa au fost avariate. Vantul a suflat un acoperis care a ajuns pe alt acoperis vecin si l-a avariat. Zece metri de acoperis de la stadionul din Ludus au fost luati de vant. De asemenea, patru copaci au fost doborati, la Targu Mures si Reghin. In localitatea Petelea sunt fire electrice rupte", a declarat, pentru Mediafax, maiorul Cristian Virag, purtator de cuvant al ISU Mures.

19:33 - Premierul Mihai Tudose a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca s-a constituit celula de criza la nivelul Ministerului de Interne, toata lumea fiind "in alerta", atat pentru a acorda ajutor persoanelor ranite, cat si pentru a inlatura efectele furtunilor. Premierul a aprecizat ca valoarea pabubelor va fi insemnata, anuntand ca exista bani in buget pentru calamitati, comunitatile afectete urmand a fi ajutate, informeaza News.ro.

19:30 - Furtuna care s-a abatut in aceasta dupa-amiaza asupra Timisoarei a produs pagube care nu vor fi recuperate niciodata: cinci vieti omenesti. Alte aproape 30 de persoane au fost ranite, iar gandurile noastre se indreapta acum spre cei in suferinta. Dar, in acelasi timp, nu putem ramane indiferenti la unele dintre cauzele care au dus la decese si raniti. Solicit autoritatilor sa ia masuri urgente pentru tragerea la raspundere a proprietarilor panourilor cazute si a celor care le-au autorizat. Vinovatii trebuie identificati si pedepsiti pe masura celor intamplate, a scris pe Facebook fostul premier Sorin Grindeanu.

19:21 - Vremea a facut ravagii si in judetul Cluj, acolo unde o parte din acoperisul spitalului din Huedin a fost luat de vant, iar zeci de copaci au fost doborati la pamant.

19:15 - Doua persoane sunt in stare grava, in coma, in Bistrita, dupa ce doi copaci cazuti le-a lovit. Reprezentantii ISU Bistrita au declarat, duminica seara, pentru Mediafax ca o persoana a fost gasita in stop cardio-respirator in parcul municipal din Bistrita, iar o alta persoana a fost gasita inconstienta in localitatea Borleasa.

19:06 - Zeci de turisti sunt blocati in zona ghetarului de la Scarisoara, in Muntii Apuseni, drumul de acces fiind blocat in urma furtunii care a doborat mai multi copaci, informeaza reprezentantii ISU Alba, citati de Agerpres.

19:01 - Pe pagina de Facebook Municipiul Timisoara au fost postate fotografii cu dezastrul lasat in urma de frtuna.

18:52 - Totodata, in judetul Caras-Severin, mai multe acoperisuri au fost smulse, iar zeci de copaci au fost rupti de vantul puternic. Trei localitati au ramas fara curent electric. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Caras-Severin, Elena Tarla, a declarat, pentru Mediafax, ca in urma furtunii puternice de duminica nu au fost persoane ranite.

18:49 - Si in judetul Bistrita mai multe acoperisuri de bloc au fost doborate de vijelii, pe carosabil, in urma unei vijelii puternice. Zeci de strazi au ramas fara curent electric, transmite Mediafax.

18:47 - Cinci drumuri nationale din judetele Alba, Arad, Cluj si Timis sunt blocate, duminica dupa-amiaza, din cauza furtunilor. Nu se poate circula pe DN1, localitatea Ciucea, judetul Cluj, DN 1 R, intre localitatile Horea si Albac, judetul Alba, DN 6, iesirea din Timisoara spre Lugoj, judetul Timis, DN 7, intre localitatile Petris si Barzava, judetul Arad si pe DN 75, intre localitatile Girda si Arieseni, judetul Alba.

18:45 - Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures intervine in Baia Mare, acolo unde zeci de acoperisuri de blocuri au fost smulse de rafalele de vant. Vremea rea a doborat la pamant si copaci, potrivit Mediafax.

18:42 - Vremea face ravagii si in judetul Alba, acolo unde vantul puternic a doborat cel putin 50 de copaci. Mai multe masini au fost avariate, iar autoritatile anunta ca deocamdata nu sunt victime, transmite Mediafax. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, cel putin opt acoperisuri de blocuri au fost smulse de vant.

18:40 - In judetul Arad au fost afectate de furtuna mai multe localitati, intre care Sambateni, Paulis, Lipova si Santana. De asemenea, drumul spre Siria este plin de copaci cazuti pe partea carosabila. La fel si drumul spre Timisoara, informeaza Arad Online.

18:35 - DN 7, intre Pietris si Barzava, a fost blocat din cauza unui copac cazut pe carosabil.

18:34 - Circulatia feroviara e intrerupta temporar la Timisoara Nord, cinci trenuri stationand in garile adiacente.

Foto: Facebook/CFR Infrastructura

18:25 - Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, in urma furtunilor puternice care au avut loc in vestul tarii.

"Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc in cursul acestei zile in vestul tarii, unde, in urma unor furtuni puternice, mai multe persoane si-au pierdut viata, alte zeci au fost ranite si s-au inregistrat daune materiale semnificative.

Transmit condoleante familiilor indoliate si multa sanatate tuturor celor care au fost raniti in aceste tragice circumstante. Autoritatile au obligatia sa ia toate masurile necesare pentru a gestiona cat mai eficient aceasta situatie de criza", se arata in mesajul Presedintelui Klaus Iohannis.

18:12 - In Timisoara si Caras Severin este cod portocaliu de furtuna pana la ora 18:45, iar in Maramures, Cluj, Satu-Mare si Bistrita Nasaud pana la 19.15.

18:09 - Alina Valsan, din Timisoara, a declarat la Digi24 ca in oras se circula anevoios, bucati de copaci sunt picate pe strada, pe fire de electricitate.

18:10 - Un alt locuitor al orasului Timisoara, Adrian Nicusor Duma, a declarat la Digi24 ca "vantul imi impingea geamul, copacii au fost doborati la pamant, lumea s-a mobilizat foarte bine, iar imediat dupa ce furtuna s-a mai domolit, oamenii au coborat si au evaluat situatia, am degajat caile de acces, lumea s-a urcat pe acoperisuri si au inceput sa faca reparatii".

18:02 - Numarul mortilor se ridica la 5. Raed Arafat, secretar de stat in MAI, a declarat la Realitatea TV ca si la Arad s-a inregistrat un deces. Arafat a mai precizat ca 27 de persoane au foat ranite in judetul Timis, printre acestea aflandu-se doi copii care sunt in stare grava.

17:48 - Totodata, in municipiul Arad, acoperisurile mai multor cladiri au fost avariate de o vijelie puternica, duminica dupa-amiaza, iar zeci de copaci au fost rupti si au cazut pe autoturisme sau pe drumuri, ingreunand circulatia.

Toate unitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad au fost alertate si intervin, situatia fiind similara in tot judetul, in urma furtunii care a durat cateva minute, informeaza News.ro.

17:40 - Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca multe strazi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost rasturnate.

"Sunt pe teren si ma crucesc. Sunt zeci de copaci la pamant, strazi blocate. Am ramas fara curent electric, fara apa. Sunt acoperisuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poarta de intrare in oras, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri rasturnate. De cand sunt eu nu am mai vazut asa ceva", a declarat Nicolae Robu, citat de News.ro.

17:33 - Alte doua persoane decedate sunt din localitatea Buzias, din judetul Timis, peste care a cazut un copac in parc.

17:30 - O femeie a murit la gradina zoologica din Timisoara, dupa ce un copac a cazut peste ea, iar un barbat a fost ucis tot in acest oras de un panou publicitar luat de vant, au declarat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Timis pentru News.ro.

17:26 - Orasul Timisoara a fost pur si simplu devastat de furtuna care a lovit parca din senin. Vijelia a durat aproape o ora, rafalele puternice de vant au atins aproape 100 de km pe ora si au smuls copaci din radacini, au rupt fire de inalta tensiune, iar locuitorii au ramas fara curent minute in sir. De asemenea, de pe unele cladiri au fost smulse tigle si caramizi, potrivit Digi24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#morti furtuna timisoara, #furtuna Timisoara, #morti Timisoara , #furtuna
Comentarii