Timisorenii ies in strada sa ceara demisia primarului dupa dezastrul produs de furtuna de duminica

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 17:40
9562 citiri
Timisorenii ies in strada sa ceara demisia primarului dupa dezastrul produs de furtuna de duminica
Foto: Facebook/Nicolae Robu

Timisorenii sunt chemati sa iasa in strada, miercuri seara, pentru a cere demisia primarului Nicolae Robu, dupa furtuna care a facut ravagii in oras. In Timisoara, doi oameni au murit si cateva zeci au fost raniti.

"Cerem demisia primarului Nicolae Robu, vinovat pentru moartea a cel putin unui om si ranirea mai multora, datorita incompetentei si coruptiei din Primaria Timisoara", se arata in descrierea evenimentului de pe Facebook.

"Propun ca protestul sa fie unul linistit, sa punem pe asfalt o pancarta pe care sa scriem CORUPTIA UCIDE, iar in jur cateva lumanari, ce spuneti? Sa fie un protest de doliu, simbolic si fara urlete", mai scrie organizatorul.

Protestul ar urma sa aiba loc in fata Primariei din Timisoara, intre orele 19:00 - 20:30.

In Timisoara a murit o femeie de 36 de ani, la Gradina Zoologica, dupa ce un copac s-a prabusit peste ea, si un tanar de 24 de ani, care a fost zdrobit in masina, dupa ce semnul de intrare in oras a cazut.

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a declarat ca structura de rezistenta a portii de intrare in oras, prabusita in timpul vijeliei, a ramas aceeasi din anii '80 si ca in 2015 s-a intervenit doar la partea estetica.

"In urma cu doi-trei ani, poarta a fost estetizata, deci nu s-a umblat la structura ei de rezistenta, ci ea a fost placata (...). Nu cunosc niciun detaliu, daca pur si simplu a fost fatalitatea ca s-a prabusit, chiar daca a fost realizata respectandu-se toate normele", a spus edilul, acesta numind, printre posibile cauze, "anumite traiectorii ale curentilor de aer" sau chiar "erori, facute candva, in istorie, de la inceputuri, erori de proiectare, erori de executie, nu stiu".

Intrebat cine se face vinovat de tragedie, Nicolae Robu a raspuns ca se va face o ancheta si ca in urma acesteia vor fi stabiliti vinovatii.

Poarta de la intrarea in oras a fost amenajata de Primaria Timisoara in vara anului 2015. Lucrarea a costat 56.000 de euro, din care o mica parte, aproximativ 4.500 de euro, a reprezentat o sponsorizare.

Luni dupa-amiaza, Nicolae Robu a scris pe Facebook despre ce a lasat in urma furtuna in Timisoara, aratand ca toata lumea si-a facut datoria.

"Ieri, 17.09.2017, am avut o zi cumplita in orasul nostru. S-au produs pagube materiale imense. In cateva minute, o multime de arbori au fost smulsi din radacini sau retezati de la nivelul solului, de la o multime de altii au fost dislocate ramurile, nenumarate acoperisuri de blocuri, case si alte cladiri au fost luate de vant, unele chiar in integralitatea lor, panouri publicitare au fost distruse, stalpi, semafoare, etc.

O multime de strazi au ajuns blocate, iar pentru o vreme, am fost fara curent si chiar fara apa", a scris Robu.

"Am dat dispozitii imediat sa se intervina de catre toate fortele Primariei: Societatea de Drumuri Municipale, Societatea Horticultura, Aquatim, Colterm, Retim, Ratt, Politia Locala, Grupul Salvo, Directia Edilitara, Directia de Mediu. Desigur, toate aceste structuri au actionat alaturi de ISU, care are rolul de coordonare generala in astfel de circumstante, alaturi de Politia Nationala, Jandarmerie, Enel, Salvare si, desigur, de Prefectura. Si eu consider ca toata lumea si-a facut datoria!

Acum, greul a trecut. Pagubele materiale sunt imense, dar, le vom depasi. Cu eforturi proprii, dar, sper eu si cer, si cu ajutorul Guvernului Romaniei", a mai scris edilul.

Ulterior, dupa discutii purtate cu premierul Mihai Tudose, acesta i-a spus ca va da bani din fondul de rezerva al Guvernului, a anuntat edilul.

Nicolae Robu s-a referit luni si la familiile indoliate: "Din pacate, insa, au fost si doua pierderi de vieti omenesti. Iar acestea nu pot fi date de nimeni inapoi! Imi exprim intreaga compasiune pentru familiile indurerate! Este cumplit ce li s-a intamplat! Numai Dumnezeu le poate alina suferinta!", a adaugat edilul.

Duminica seara, Nicolae Robu afirma ca nu au stiut ca urma sa fie furtuna. "N-am avut o alerta ca va fi o furtuna violenta. Era o prognoza de ploaie", a spus el.

Referitor la acest lucru, meteorologul Constanta Valciu a explicat pentrui Ziare.com ca ANM a transmis foarte multe avertizari, care au ajuns, asa cum se intampla in mod normal, la prefecturi, primarii, ISU, Guvern si chiar Presedintie.

"L-am auzit pe primarul din Timisoara cand spunea ca a stiut doar de ceva ploi. Probabil ca nu a fost in primarie si nu a fost informat. In primul rand la prefectura si la primaria orasului respectiv ajung. Se trimit aceste avertizari si la primariile locale din cele mai mici comune", a adaugat aceasta.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#demisie Nicolae Robu protest, #protest miercuri seara Timisoara, #demisie primar Timisoara protest, #gestionare furtuna Timisoara, #efecte furtuna duminica , #furtuna