Despre victimele furtunii din vestul tarii si cine sunt vinovatii

Autor: Cezar Petre , specialist constructii
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 08:15
3945 citiri

O furtuna violenta pentru conditiile normale climatice din Romania a lovit duminica trecuta vestul tarii. A lasat in urma morti si raniti, asa cum niciodata nu au existat in ultimii 25 de ani. De obicei, dupa un astfel de eveniment se pleaca in cautarea unor vinovati de serviciu.

In primul rand, inainte de a face asa ceva, trebuie sa analizam fenomentul in sine.

Orice proiectant de constructii din Romania poate spune cu usurinta ca in acest caz valorile de proiectare au fost depasite. Asta nu pentru ca Romania nu are normative suficient de exigente, ci pentru ca riscul in orice domeniu este unul asumat in anumite limite.

Constructiile nu sunt realizate ca sa reziste la orice si oricat timp. E greu sa afirmi asta, dar daca am proiecta si construi astfel incat cladirile sa reziste la absolut orice intemperie sau posibil accident atunci am locui cu totii in buncare pe care nu ni le-am permite.

Asta nu inseamna ca in toate cazurile este vorba despre asa ceva. Stim ca in constructii toti pot deveni "doctori". Daca in spitale nu poti opera decat daca esti doctor in medicina, nu acelasi lucru se intampla si in acest domeniu.

Nimeni nu angajeaza specialisti pentru ca sunt scumpi. Nimeni nu angajeaza diriginti de santier sa se asigure ca executia este corect facuta desi legea impune asa ceva. Toti vad in sistemul de control in domeniul constructiilor doar un aparat birocratic si asta pentru ca poate unii l-au construit ca el sa apara in asa fel.

Ori constructiile trebuie realizate cu ingineri, arhitecti, instalatori, fierari, dulgheri, etc... nu cu fermieri, asa cum se intampla la acest moment. Ori noi nu cerem ca toti sa fie specialisti, dar cel putin o persoana responsabila trebuie sa existe.

Numarul de ingineri este din ce in ce mai mic pentru ca multi absolventi prefera sa paraseasca tara.

Scolile profesionale si liceele nu mai ofera specialisti de care sa ne folosim deoarece lipsa aplicarii legii face ca prezenta pe santier sa aiba un caracter de recomandare. Ori cei care urmeaza astfel de studii au nevoie de siguranta, de garantia ca cineva ii va angaja si au un loc de munca stabil, respectat si bine platit.

Proprietarii au obligatia inspectiei si intretinerii periodice

Orice bun imobiliar o data construit trebuie sa fie si intretinut, inspectat si reparat atunci cand este cazul.

Daca am realizat o constructie nu inseamna ca de acum incolo timp de 50 de ani nu trebuie sa ii mai faci nimic. Ea necesita lucrari de intretinere periodica pentru ca altfel durata de viata scade sensibil si cresc riscurile de accident.

Avem nevoie de legi mai dure?

Cu siguranta de legi sau reglementari mai dure nu avem nevoie deoarece la acest moment nu le putem respecta nici pe acestea. Avem un precedent care a demonstrat ca legi si norme mai dure inseamna de fapt renuntarea la orice norma.

Asta pentru ca dupa Colectiv, spre exemplu, normele in domeniul securitatii la incendiu au crescut, fapt care a plasat in afara legii peste 90% din spatiile existente.

Ce inseamna acest lucru? Ca practic nimeni nu se mai oboseste ca sa faca ceva deoarece oricum si ceilalti sunt in aceeasi situatie si doar nu o sa inchida autoritatile o tara intreaga, din care mai bine de jumatate reprezinta cladiri publice.

Asa ca, e bine sa gandim la rece si sa cumpanim bine inaninte de a decide ceva.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.Citeste si:
Liberalii îşi aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, printre favoriţi
Liberalii îşi aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, printre favoriţi
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică, 26 septembrie, pentru a alege secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii şi pe ceilalţi membri ai Biroului Executiv al...
Referendumuri locale în municipiul Buzău, comuna Ţinteşti din judeţul Buzău şi în municipiul Codlea din judeţul Braşov. Ce au de votat alegătorii
Referendumuri locale în municipiul Buzău, comuna Ţinteşti din judeţul Buzău şi în municipiul Codlea din judeţul Braşov. Ce au de votat alegătorii
Cele 80 de secţii de votare din municipiul Buzău, cele două din comuna Ţinteşti şi cele 17 secţii de votare din municipiul Codlea au fost deschise duminică dimineaţă, 26 septembrie, de la...
Sursa: Ziare.com