Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sistemul de alertare a populatiei in caz de dezastru natural va fi functional in cateva saptamani. Cat va costa

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 16:31
2953 citiri
Sistemul de alertare a populatiei in caz de dezastru natural va fi functional in cateva saptamani. Cat va costa
Foto: Arhiva Ziare.com

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a anuntat ca solutia tehnica pentru sistemul de alertare a populatiei ar urma sa fie definitivata vineri in cadrul unor sedinte de lucru la ANCOM. In functie de optiune, suma alocata va fi de cel mult 4 milioane de euro.

"A fost o intalnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privati de telefonie mobila (...), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul presedinte Dita, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca.

S-au transat etapele urmatoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astazi vor fi cel putin inca doua intalniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape", a declarat Raed Arafat la plecarea de la Palatul Victoria.

Seful DSU a precizat ca sistemul de alertare va avea "doua componente importante".

"Una de partea operatorilor, care (...) sunt dispusi sa investeasca in aceasta parte din sistem, ei, si o parte la noi, care este terminalul care integreaza semnalele si dupa care, prin el, noi putem sa dam mesajele prin ISU. (...) Solutia tehnica se definitiveaza astazi, dupa care urmeaza discutii cu cei care pot furniza solutie tehnica.

Exista cativa pe plan european, inclusiv in Romania, care pot sa faca treaba asta, ca sa se discute cu ei. Noi speram ca saptamana viitoare venim cu informatii suplimentare, cand consideram ca poate sistemul sa inceapa sa emita aceste alerte pe terminalele mobile.

Va fi si o perioada de testare, obligatoriu, ca sa nu se greseasca si, incet-incet, dupa asta sa intre in implementare totala sistemul pe plan national", a afirmat Arafat.

Nu trebuie date zeci de alerte pe zi

Un astfel de sistem este destinat situatiilor deosebite, a aratat fostul ministru al Sanatatii, si nu trebuie date zeci de alerte pe zi.

"Acest sistem se foloseste pentru situatiile deosebite ca sa atraga atentia populatiei. Daca fiecare alerta mica este data prin acest sistem, dupa aceea populatia nu mai reactioneaza la el si nu mai reprezinta un sistem de alertare. Devin ca orice SMS care intra in orice zi. Din cauza asta trebuie definit care este pragul de la care se da alerta.

In al doilea rand, va fi un centralizator care da aceste alerte, si acesta este IGSU, si este posibil sa coboram la nivelul inspectoratelor judetene, in sensul in care, daca e o problema locala, inspectoratul judetean sa poata sa dea alerta imediat pe zonele care-l intereseaza in baza unor proceduri foarte clare.

Deci, in momentul in care avem o situatie sau necesita sa dam o informatie urgenta populatiei, pentru ca poate sa fie folosit la alerte daca urmeaza sa fie ceva sau, la indicatii, cum sa actioneze, daca a inceput ceva care nu a fost prevazut inainte. Sau, post factum, de exemplu, apare un cutremur si vrei sa comunici populatiei anumite masuri si atunci folosesti acest sistem", a spus seful DSU.

El a adaugat ca, in mod normal, "in cadrul unui minut trebuie sa se desfasoare toate treburile", intrebat in cat timp va ajunge un mesaj de alerta la populatie.

Arafat a mai spus ca solutia va fi una de tip "cell broadcasting".

"Solutia de tip cell broacasting, in mod normal, nu e dependenta de smartphone. Deci orice terminal ar trebui sa poata sa o primeasca", a mai aratat el.

Presedintele ANCOM a explicat, la randul sau, ca timpul de reactie este "foarte-foarte scurt", iar mesajul ar urma sa poata fi primit si de un turist strain din zona aflata sub incidenta alertei.

"Sub un minut din momentul in care alerta se disemineaza si Departamentul pentru Situatii de Urgenta, practic, introduce alerta in sistem", a afirmat Dita.

Presedintele ANCOM a mai spus ca momentul in care aplicatia de alertare va deveni functionala depinde de testele care vor fi efectuate.

"Este vorba de zile, maxim saptamani, doua-trei", a mentionat Dita, precizand ca partea de achizitii ce revine Guvernului ar urma sa se faca in procedura de urgenta, iar suma ce va fi alocata nu este imensa.

"Suma depinde de sistem, poate sa inceapa si de la un milion de euro si sa se termine si pe la 3,5 milioane - 4 milioane, dar cum a zis domnul presedinte (al ANCOM - n.red.), suma se defineste prin solutia finala", a mai declarat Raed Arafat.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Raed Arafat sistem alertare populatie, #ANCOM sistem avertizare populatie, #sistem alertare populatie furtuna , #furtuna