Tornade cum a fost cea de la Drajna s-ar putea isca din nou azi sau maine, in jumatatea de est a tarii. Detalii de la ANM

Luni, 06 Mai 2019, ora 16:05
11369 citiri
Tornade cum a fost cea de la Drajna s-ar putea isca din nou azi sau maine, in jumatatea de est a tarii. Detalii de la ANM
Foto: Arhiva Ziare.com/Gabriel Kolbay

Alte tornade de proportiile celei de pe 30 aprilie s-ar putea produce din nou, pana maine seara, in jumatatea de est a tarii. Din pacate, meteorologii nu pot estima locul si intensitatea acestor furtuni violente decat cu cateva minute inainte ca ele sa izbucneasca.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis initial o avertizare de tip cod galben pentru centrul, nordul si estul tarii. Asta inseamna ca, in zonele respective, exista posibilitatea formarii de nori cumulonimbus - care ajung sa masoare, pe verticala, chiar si peste 12 kilometri - si care pot da nastere fenomenelor extreme, cum ar fi caderi masive de grindina si chiar tornade.

Ulterior, la ora 17:00, ANM a emis noi avertizari. Printre acestea, una de tip cod rosu pentru mai multe localitati din judetele Ialomita si Calarasi, potrivit careia exista riscul sa se produca "vant cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindina de mari dimensiuni, frecvente descarcari electrice si averse torentiale ce vor cumula cantitati de 30...35 lmp".

In cursul diminetii, serviciul AccuWeather a prognozat acelasi lucru, avertizand ca exista posibilitatea izbucnirii unei tornade chiar luni.

Sursa: AccuWeather

Intrebarea este: unde si cand risca sa porneasca o astfel de furtuna periculoasa, asemanatoare cu cea care a rasturnat un autocar la Drajna si a avariat mai multe case, in Calarasi, in urma cu o saptamana? La fel de important ar fi sa stim cat de puternica va fi furtuna. Specialistii au la dispozitie, printre alte metode, o scala numita Fujita care ierahizeaza tornadele in functie de intensitatea vantului.

Potrivit acestei scari, cele mai putin periculoase tornade (cu viteze ale vantului cuprinse intre 64-116 km/h) sunt notate cu F0. Pe masura ca intensitatea vantului creste, tornadele sunt clasificate ca evenimente de tip F1, F2, F3, F 4 si F5 (cu vant care bate cu 420-512 km/h si care matura totul in cale).

Ce fel de tornada risca sa se iste in Romania, in orele imediat urmatoare? Pentru moment, nu stim. Meteorologul Alina Serban din cadrul ANM a explicat, insa, pentru Ziare.com, cand ar putea afla specialistii mai multe detalii.

"Exista posibilitatea sa ingustam aria geografica in care astfel de fenomene se pot petrece si sa estimam gradul de intensitate al fenomenelor doar cu putin timp ca acestea sa se produca. Vorbim despre perioada de 10-20-30 de minute inainte ca ele sa aiba loc.

Motivul: aceste fenomene se produc rapid, la nivel local, in functie de conditii locale. In plus, au o durata de viata scurta.

De aceea, ele sunt prognozate prin acele mesaje care anunta alerte meteorologice imediate. Vorbim despre mesajele de tip nowcasting ale ANM.

Cu alte cuvinte, initial s-a emis o avertizare pentru o arie mai larga - cea de cod galben - urmand sa se revina cu informatii punctuale. Pentru aceste detalii, trebuie urmarit in permanenta site-ul ANM, pentru a vedea mesajele de tip nowcasting", a declarat Alina Serban pentru Ziare.com.

Furtunile cu aspect de tornada nu sunt nemaiintalnite, in Romania. De fapt, potrivit unui studiu al profesorului Bogdan Antonescu, director adjunct la European Severe Storm Laboratory, ele au fost raportate in tara noastra inca din secolul al XIX-lea. Aceste furtuni ar fi prezentat, insa, ceva mai putin interes pentru comunitatea stiintifica locala, de-a lungul timpului, din cauza ca nu sunt atat de frecvente.

Cea mai recenta tornada de mari dimensiuni a avut loc in Romania la Facaeni, in 2002. Acea furtuna, care a fost considerata de intensitate F3 pe scara Fujita, a ucis 3 oameni, a ranit 14 si a avariat peste 400 de case.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tornada Alina Serban ANM Romania, #Bogdan Antonescu tornada Romania, #tornada noua Drajna Romania mai , #furtuna