Vitejii care se arata dupa vijelie

Marti, 19 Septembrie 2017, ora 21:10
6423 citiri
Vitejii care se arata dupa vijelie

Nimic nu este mai usor decat sa le dai altora sfaturi despre ce trebuie sa faca ei in caz de pericol dupa ce pericolul a trecut, dezastrul s-a produs, iar nenorocirea a avut loc. Furtunile abatute duminica in vestul tarii o dovedesc din plin.

N-am auzit pana la aceasta vijelie nicio institutie sau alta entitate, nici macar o persoana fizica, preocupata sa ne indrume cu ce-i de facut in caz de dezastru, care de altfel se cam simtea din prevederile meteorologilor.

Sfaturile au aparut gramada dupa ce vijelia si-a spus cuvantul, dupa ce acoperisurile au fost smulse, copacii doborati, gardurile aruncate cat colo, panourile tavalite pe strazi, ranitii ridicati cu ambulanta, iar decedatii cu masina mortuara.

In scurt timp, Internetul s-a pomenit invadat cu instructiuni oficiale, sfaturi ale specialistilor, indrumari ale cunoscatorior si chiar parerile unor amatori, convinsi ca ne pot fi de folos la urmatorul dezastru.

Insusi prim-ministrul Tudose s-a dus la Timisoara sa vada pe viu ceea ce vazuse in ajuns la televizor si sa stabileasca de acolo post factum, bineinteles, ca pe viitor vom fi avertizati gratis prin telefonul mobil, cand se mai apropie vreo furtuna.

Cu gandul la telemobilul premierului, caut pe Internet daca exista ceva instructiuni oficiale. Gasesc un comunicat de la ISU, facut anume pentru cazul cand mai vine vreun dezastru, o vijelie, o tornada, probabil la anul, sau mai tarziu, intrucat specialistii sustin ca asa ceva ne loveste odata la cateva decenii.

Asadar, citesc in primul titlu:

"Ce faci inainte de furtuna sau tornada".

Spatiul nu-mi permite sa redau toate sfaturile, desi ar merita, si citez aleatoriu:

"Localizeaza locurile din care se opresc utilitatile (electricitate, gaze, apa) si invata membrii familiei cum sa le opreasca".

Asadar, ca sa lupt cu vijelia, trebuie nu numai sa "localizez locul" unde se afla intrerupatorul, robinetul si butonul aragazului, dar sa si scolarizez intreaga familie, ca sa stie fiecare cum se foloseste ceva ce folosim cu totii de ani buni, zi de zi, chiar ceas de ceas, fara sa fi fost cineva indrumat special in acest scop.

"Instaleaza protectii pentru geamuri in exterior".

Sa ma tai si n-am sa ghicesc ce inseamna protectii pentru geamuri in exterior. Sa fie vorba de acele benzi tip scotch, in forma de "X", care se lipeau pe geamuri in timpul razboiului? Sa fie altceva? Pun pariu ca, la o eventuala noua vijelie, nimanui, dar absolut nimanui, nu-i va fi de folos recomandarea ISU, greu de deslusit.

"Curata copacii din jur de crengi care intra in contact sau se afla in apropierea acoperisului sau a altor parti sensibile ale casei".

Va dati seama de situatie? Vine vijelia, iar eu iau scara si urc sus, ca sa tai niste crengi din apropierea acoperisului. Apoi caut in enciclopedie, sa vad care sunt partile sensibile ale casei, adica ceva atat de neclar, incat nici autorul instructiunii nu cred ca stie ce a vrut sa spuna concret si a exprimat-o la general, zicandu-si in barba lui: las' ca se descurca ei (adica noi)!

Citesc si urmatorul titlu:

"Ce faci in timpul unei furtuni sau a unei tornade"

Ma limitez la doua citate:

"evita zonele afectate de furtuna sau tornada"

si

"coopereaza deplin cu autoritatile locale"

Asadar, nimic nu-i mai important in timpul furtunii sau tornadei decat sa eviti zonele afectate de furtuna sau tornada. Nici Bula n-ar fi putut explica ceva atat de clar.

Mai exista sI un al treilea capitol, intitulat "ce faci dupa furtuna sau tornada", atat de bogat in platitudini, incat nici nu merita citat, ci numai mentionat: ingrijirea ranitilor, nesepararea familiei, linistirea copiilor, verificarea pagubelor, evitarea cladirilor avariate si cooperarea cu autoritatile locale.

Ma intreb retoric: daca nu citeste instructiunea ISU, risca cineva sa nu ingrijeasca ranitii, sa-si imprastie familia, sa-si lase copiii plangand, sa nu verifice pagubele, sa se expuna ca Pacala in cladirile avariate sau sa refuze cooperarea cu autoritatile?

Cum spuneam la inceput, nimic nu este mai usor decat sa le dai altora sfaturi despre ce au ei de facut intr-o chestiune, unde nici tu nu stii ce ai putea face daca ai fi in locul lor, dar trebuie sa-i sfatuiesti, pentru ca asta ti-e meseria si n-ai incotro!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#furtuna Timisoara, #vijelie pagube materiale, #furtuna victime, #Mihai Tudose vizita Timisoara , #furtuna