De ce le este frica romanilor de homosexuali? - Interviu

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 23:16
10418 citiri
De ce le este frica romanilor de homosexuali? - Interviu
Foto: accept-romania.ro

De ce sunt romanii homofobi? De la ce varsta se manifesta homofobia? Exista un profil al homofobului? Dar ar homosexualului? De ce fac homosexualii atata caz de orientarea lor sexuala? De ce simt nevoia unui mars al normalitatii? Cand o sa aiba Romania un candidat gay la prezidentiale? Suntem pregatiti pentru casatoriile gay?

Inainte de toate, trebuie sa stabilim ca la genul acesta de intrebari trebuie sa ajunga romanii care au o problema cu homosexualii si nu cei care se lupta pentru ca membrii comunitatii LGTB sa aiba drepturi egale.

Or ca sa ajunga sa-si puna intrebari, sa cerceteze, sa aiba suspiciuni in legatura cu valoarea de adevar a ceea ce, pana intr-un anumit moment, nici nu au indraznit sa conteste, trebuie sa adere la libertate, in toate formele ei, inteleasa conform definitiei: cu totii avem libertatea sa facem intocmai tot ce vrem cu conditia sa nu aducem atingeri libertatii celorlalti.

Pe de alta parte, ca sa ajunga sa-si puna intrebari, romanii trebuie confruntati atat cu informatiile reale, cat si cu prejudecatile legate de LGBT si de discriminare, in general.

Romanii trebuie obisnuiti cu informatii care acum li se par tabu, trebuie expusi, trebuie provocati informational incat sa-si dea seama ca, pe undeva, exista un scurtcircuit din cauza caruia cum cred ei ca arata realitatea si cum arata, de fapt, realitatea, se bat cap in cap.

Ca sa dau un exemplu prin punerea in practica a propriului rationament, am dat o fuga pana la Accept si am stat de vorba cu directoarea executiva, Irina Nita. De Accept ati mai auzit, cu siguranta, in fiecare an in preajma Gayfest. Si asta tocmai pentru ca apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender) din Romania, ca drepturi ale omului.

De ce le e frica romanilor de homosexuali?

Omul obisnuit, care nu vede niciun homosexual sau transsexual, care nu ajunge sa-i cunoasca pe aceia care nu sunt heterosexuali, n-o sa ajunga sa-si puna intrebarea "Ce vad eu atat de rau la omul asta gay?" sau "De ce mi-e frica de el?". La cursurile noastre, la Accept, oamenii isi dau seama ca, indiferent de orientarea sexuala, ceea ce conteaza este daca avem sau nu valori comune.

Desi doctori si psihologi au spus de nenumarate ori ca homosexualitatea nu este o boala, inca mai sunt unii oameni care nu stiu ca homosexualitatea a fost scoasa din randul bolilor cu zeci de ani in urma si mai sunt inca destui care inca mai cred ca homosexualitatea este patologica, ca se ia si ca se vindeca.

Psihologii si psihiatrii stiu ca daca esti gay nu esti bolnav, dar cine mai stie asta, in afara de persoanele avizate sau de cele care iau contact cu membrii comunitatii gay? In urma cu 50 de ani, homosexualitatea era considerata boala. Acum, in continuare, profesori universitari le spun studentilor ca homosexualitatea este patologica.

Colegii celor care se folosesc de functiile profesionale pe care le ocupa ca sa spele creiere ar trebui le atraga atentia cand fac astfel de derapaje. Organizatiile profesionale ar trebui sa ceara membrilor lor sa nu prezinte credinte personale drept realitate stiintifica. Cat despre Romania, zecile de ani de comunism nu mai pot fi o scuza pentru lipsa de informare si pentru ignoranta.

Au trecut prea multi ani ca sa punem si asta in carca acelei perioade. E inacceptabil asa ceva pentru patria noastra, in care gasim atatea valori comune, de la grija pentru copii la blamarea violentei de orice fel. Asadar, ar fi mai mult decat necesar ca medicii si psihologii sa vina cu acest mesaj clar: homosexualitatea e una din variatiile normale ale orientarii sexuale.

Iti dau si un exemplu: am tinut un curs despre infractiunile motivate de ura, la care au participat si politisti. La sfarsit, cand le-am cerut impresii, unii au scris ca, in ciuda a ceea ce credeau, homosexualii se imbraca normal. Asta pentru ca au inceput sa-i cunoasca, sa faca glume, sa gaseasca usor lucruri in comun.

De ce homosexualii fac atata caz de orientarea lor sexuala?

De ce? Daca esti o persoana heterosexuala si pe biroul de la munca iti pui o fotografie cu familia, nu spune nimeni nimic. Daca esti homosexual si iti pui, tot pe biroul de la munca, o fotografie cu partenerul, sare toata lumea. Daca esti invitat la o petrecere si vii cu un partener de sex opus, iarasi n-o sa-ti zica nimeni nimic. Daca, in schimb, vii cu un partener de acelasi sex, o sa fii acuzat ca ai facut asta.

Daca esti femeie si le arati colegilor de birou ca ai primit cercei de la iubit, cerceii vor fi in centrul atentiei. Daca esti tot femeie dar spui ca ai primit cercei de la iubita, oamenii se vor isteriza de "marturisirea" ta si iubita va fi in centrul atentiei. Cand cuiva i se reproseaza existenta partenerului de acelasi sex, aici intervine rolul Asociatiei Accept.

Nu inteleg cum oamenii inteligenti pot spune ca nu au nimic cu homosexualii, dar ca nu accepta sa-i vada ca se tin de mana sau se pupa pe strada. Daca esti heterosexual si iti pupi pertenerul de sex opus pe strada, se cheama ca iti exprimi afectiunea. Daca esti gay si iti pupi partenerul de acelasi sex tot pe strada, se cheama ca iti aduci orientarea sexuala in strada. Verigheta de pe mana oricarui heterosexual inseamna "Eu am o relatie cu omul asta, la bine si la rau". La fel stau lucrurile si pentru oamenii gay.

Exista un profil al homofobilor?

Un profil, ca la carte, nu exista tocmai pentru ca suntem diferiti si influentati diferit de aceleasi lucruri pe care le avem in comun si de cele care ne individualizeaza. Dar cei care vor sa vada homofobi pot sa se uite pe Internet, la pozele si filmele care-i prezinta pe cei ce protesteaza fata de marsurile Gay. E o diferenta izbitoare intre fetele si pumnii celor care protesteaza impotriva libertatii de exprimare a persoanelor LGBT si cei care participa la marsurile gay.

Asa ii deosebim foarte clar pe homofobi de ceilalti. Suntem o tara in care oamenii isi duc copiii la manifestarile homofobe, unde participantii striga mesaje obscene si poarta pancarte cu desene ce redau sexul anal. Sa se uite la pozele de pe Internet si sa vada cum se comporta o tabara si cum se comporta cealalta tabara. Nu inteleg cum unii pot fi si impotriva homosexualilor, dar si aparatori ai drepturilor omului.

Daca mie nu-mi place ceva nu inseamna ca pot sa-l elimin, nu inseamna ca pot sa-l sterg cu un burete sau cu o guma. Pana la urma, totul tine de respectul oamenilor unii fata de ceilalti si de respectarea drepturilor civile.

Dar un profil al homosexualilor exista?

Nu exista nici un profil al homosexualului. Oamenii sunt culti indiferent de orientarea sexuala, oamenii au sau nu au bani indiferent de orientarea sexuala, asculta un anumit gen de muzica indiferent de orientarea sexuala.

La fel cum oamenii apropiati comunitatii gay nu pot fi reprezentativi pentru intreaga societate, la fel un grup de gay nu poate fi etalon pentru intreaga comunitate. Cei pe care ii intereseaza amanuntul asta pot da o cautare pe Google, unde or sa vada homosexuali in diferite posturi: oameni extrem de sensibili, oameni preocupati de binele lumii sau gay agramati. Da, sunt si gay agramati. Din acest motiv nu poti sa ii categorisesti si sa spui ca asa sunt toti.

Ca sa accentuez asta, dau un alt exemplu: pentru noi, cei din asociatia Accept, nu conteaza orientarea sexuala nici in cazul angajarii, nici in cazul voluntarilor. Noi nu intrebam la Accept care este orientarea sexuala a oamenilor pentru ca important este omul, in complexitatea lui. Si felul in care omul intelege idei ca respectarea demnitatii fiecaruia sau a libertatii de expresie.

De la ce varsta se manifesta homofobia?

Este adevarat: copiii nu sunt homofobi. Mai primesc intrebari de genul asta: ce-i spun copilului daca vede doi homosexuali? Si le recomand parintilor sa se uite la un video, pe Youtube, in care un copil de cinci ani aude pentru prima oara expresia "un barbat este casatorit cu un alt barbat".

Reactia lui este absolut uimitoare! E pur si simplu incantat ca a aflat ceva nou, motiv pentru care exclama "cred ca voi va intelegeti foarte bine". Concret, atunci cand un copil ne pune intrebari legate de sex sau de orientarea sexuala, in primul rand nu trebuie sa ne panicam si nici sa ne complicam in explicatii pe care, oricum, nu le cauta.

Copiii vor lucruri simple, exact ca in video: daca cei doi barbati s-au casatorit inseamna ca se iubesc cu adevarat. Concluzia ar fi ca homofobia se invata, este preluata atat de usor, incat oamenii nici nu-si dau seama de asta.

Referitor la Gayfest, nu crezi oare ca oamenii ar intelege mai usor ideea de normalitate, principalul scop al acestui eveniment, daca reprezentantii LGBT ar aparea imbracati conventional? Sau ar fi o manifestare prea discreta incat sa fie perceputa?

La Gayfest nu exista niciun fel de regula in legatura cu hainele. Numai ca, si in cazul Gayfest, la fel ca in cazul Carnavalului de la Rio, hainele reprezinta o modalitate de exprimare. Sa umbli gol pe strada este indecent si este considerat contraventie. Un barbat imbracat in rochie, insa, este permis de lege.

Cum am spus, tine de libertatea de exprimare. Nu poti sa impui lucruri care tin de estetic. Nu poti sa impui unui om sa se imbrace intr-un anume fel. N-a trecut chiar asa de mult timp de cand era considerat inacceptabil ca o femeie sa poarte pantaloni.

Nu putem vorbi de normalitate atata timp cat vrem sa controlam felul in care se imbraca oamenii. Tine de cum arat eu, pe mine! Cata vreme le cerem oamenilor sa se imbrace dupa acelasi calapod ca sa ne placa noua nu putem vorbi de normalitate. Exista si persoane din interiorul comunitatii LGBT care ar vrea instaurarea unui cod pentru imbracaminte la marsul din timpul Gayfest. Persoane care spun ca nu participa la mars pentru ca nu se simt reprezentate de cei care vin travestiti.

Ficare se reprezinta pe sine. Ocupa-ti locul tau, nu te opreste nimeni. Fiecare face lucrurile in propriul loc, nimeni nu poate sa le faca pentru tine. Daca nu faci un pas in fata, nu existi. Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim ca revolta de la Stonewall din '69, reper istoric pentru inceperea actiunilor impotriva persecutarii LGBT, a avut persoane travestite in primele randuri.

Cand vor fi legalizate in Romania casatoriile intre persoane de acelasi sex?

Ca sa se intample asta, e nevoie ca politicienii si alte personalitati ale vietii publice, indiferent de orientarea lor sexuala, sa-si ia inima in dinti si sa aduca pe agenda publica subiectul situatiei persoanelor LGBT. Cred ca multi oameni nu-si dau seama de faptul ca incalcarea demnitatii persoanelor LGBT ii afecteaza si pe cei care nu sunt gay sau trans.

Ce se intampla acum, de exemplu, e ca un elev care e hartuit la scoala de colegi din cauza ca se crede despre el ca e gay, nu are nici un sistem de suport din partea scolii sau familiei. Cand toata lumea din jurul tau pare sa fie homofoba, de unde sa-ti gasesti increderea sa apelezi la ajutorul unui profesor sau al unui alt adult? (a fost lansat site=ul tehnic din cadrul programului Institului Danez pentru Drepturile Omului, in parteneriat cu Accept: "Combaterea homofobiei in scoli" - It Takes All Kinds).

Cred ca multi dintre adultii care spun sus si tare ca nu-si doresc vecini gay, isi doresc ca scoala sa fie un spatiu sigur pentru elevi. Cred ca este momentul sa incepem sa construim pe aceasta baza, pe combaterea violentei si a hartuirii. Cata vreme doar ACCEPT-ul si alte cateva organizatii neguvernamentale aduc in discutie publica consecintele concrete ale discriminarii, va fi nevoie de mult timp pentru ca oamenii obisnuiti sa-si reconsidere atitudinea fata de cetatenii care sunt gay sau trans.

Nu in ultimul rand, pentru asta e nevoie de informatie si de vointa politica. Statul nu isi face treaba pentru ca nu reprezinta drepturile anumitor cetateni. De ce pentru unii oameni sa fie altfel decat pentru alti oameni? In ambele cazuri vorbim de oameni.

Senatorul David Norris, candidat cu sanse reale la alegerile prezidentiale din Irlanda, de pe 27 octombrie, si-a recunoscut deschis orientarea sexuala. Cand crezi ca vom avea parte si in Romania de cineva cu o alta orientare decat heterosexuala care sa aiba curaj sa candideze la presedintie? Oare romanii cand vor fi pregatiti sa accepte un presedinte gay?

Dupa ce vor exista persoane publice care, inainte sa candideze la presedintie, vor avea curajul sa apara in fata lumii si sa vorbeasca despre lumea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali si Transexuali), care este, din pacate, atat de invizibila.

Avem nevoie, pe de o parte, ca politicienii care sunt LGBT sa-si asume orientarea sexuala sau identitatea de gen. Pe de alta parte, avem nevoie ca politicienii, indiferent de orientarea lor sexuala, sa respecte drepturile tuturor cetatenilor, nu doar ale unora. Pana atunci, nu are rost sa ne amagim.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Accept Irina Nita normalitate, #normalitate homosexuali informati romani, #romani frica homosexuali , #Gay Fest