CE avertizeaza Romania ca o va da in judecata: Va rugam sa faceti ceva, pentru a evita infringementul in sectorul gazelor

Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 09:24
5005 citiri
CE avertizeaza Romania ca o va da in judecata: Va rugam sa faceti ceva, pentru a evita infringementul in sectorul gazelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana va da Romania in judecata la Curtea Europeana de Justitie, daca Parlamentul de la Bucuresti va adopta amendamentele aduse OUG 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marti, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, intr-o intalnire la Bruxelles cu reprezentantii sectorului energetic romanesc.

Comisarul a fost intrebat cum priveste amendamentele aduse in Parlament OUG 64/2016, potrivit carora 70% din gazul produs in Romania va trebui tranzactionat pe o singura bursa, respectiv OPCOM, in contexul in care Comisia Europeana a deschis deja un proces de infringement impotriva Romaniei pentru blocarea exporturilor de gaze.

"Avem un pachet energetic legislativ si unul dintre aspecte se refera la liberalizarea pietei. Este un proces complex, cu diferite etape de tranzitie. In acest proces, Comisia Europeana incurajeaza dialogul, in loc sa mergem la Curtea de Justitie, unde procedurile sunt lungi si vom pierde timp", a spus oficialul european.

El a aratat ca aprobarea OUG 64 in Parlament ar fi insemnat conformarea cu legislatia europeana si inchiderea procedurii de infringement.

"Este clar ca Romania este la un punct de rascruce in sectorul energetic, mai ales in ceea ce priveste piata de gaze. Este clar ca in privinta OUG 64 am avut unele asteptari cu privire la faptul ca aceasta ordonanta va fi aprobata in Romania si nu vom merge mai departe cu infringementul. Faptul ca ordonanta este acum blocata in Parlament arata ca nu se merge in directia corecta", a sustinut Canete.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana a propus unele solutii pentru a se depasi acest blocaj si a incurajat pe toata lumea sa aiba o atitudine echilibrata.

"Amendamentele respective sunt problematice pentru Comisie. Comisia Europeana a lansat un dialog, dorim sa gasim solutii, dar daca se vor mentine acele prevederi, va trebui sa actionam in consecinta. Mesajul meu este clar: aceste amendamente nu pot fi aprobate. Exista alternative, dar trebuie indeplinite anumite principii, pentru mai multa concurenta, astfel incat consumatorii sa aiba o mai buna alegere si cele mai bune preturi", a adaugat comisarul.

El a repetat faptul ca va pune accentul pe dialog.

"In momentul in care se va renunta la preturile reglementate, va fi haos. Ne asteptam ca dialogul sa continue, dar daca nu mergem in directia corecta vom continua infringementul si vom ajunge si la Curtea de Justitie, daca va fi cazul. Dar eu as pune accent pe dialog, sa ajungem la un numitor comun care sa impace pe toata lumea", a mai spus comisarul european.

Totodata, Canete a aratat ca existenta unei singure platforme de tranzactionare a gazelor poate afecta competitia pe piata.

"Daca vei concentra vanzarile pe o singura platforma, poti evita competitia pe piata. Romania are o competitie buna, insa la nivel de Parlament s-a inregistrat un regres in materie de discutii. Cred ca mai sunt lucruri de facut. Va rugam sa faceti ceva pentru a evita infringementul, pentru ca acesta aduce prejudicii de imagine si afecteaza investitiile, care vor fi intarziate, iar tara va ramane in urma", a mai spus Canete.

Pe data de 4 octombrie 2017, Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor a avizat pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, insa unul dintre amendamentele votate instituie obligatia ca 70% din gazele produse in Romania sa fie tranzactionate pe o singura bursa, respectiv OPCOM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania judecata CE gaze, #infrigement Romania gaze , #gaze