Ziare.com

Frustrarea de a fi "saraca tara bogata"- Interminabila si penibila dramoleta a gazelor din Marea Neagra

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 07 Iulie 2018, ora 19:16

   

Frustrarea de a fi "saraca tara bogata"- Interminabila si penibila dramoleta a gazelor din Marea Neagra
Petrisor Peiu
Razboiul de ultim moment al gazelor din Marea Neagra pare cam ciudat.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Austriecii vor sa puna mana pe gaze (dar nu pot fara sondele americane), ungurii vor sa le fie destinate numai lor, americanii sustin cresterea securitatii energetice a unei Europe cu care sunt in razboi comercial, iar Romania sta si se uita, temandu-se sa nu supere cumva partenerul strategic caruia ii boicoteaza ziua nationala (4 iulie) sau sa nu-l supere pe Orban Viktor, cel iute la sfat care ne va da afara din OECD-ul in care nu ne-a primit, sau sa nu-i supere pe comisarii europeni care vand esticilor iluzia unui efort comun pentru securitate energetica, sub privirile indiferente ale germanilor care lucreaza de zor la conducta Nord Stream II...

Trebuie sa remarcam din capul locului ca subiectul zacamintelor de gaze off-shore (din Marea Neagra), precum si politica de valorificare a energiei primare (petrol, gaze si carbune) si cea de interconectare, au fost confiscate de catre grupurile auto-declarate de "initiati": un grup restrans de persoane din sfera politicii, secondati de catre sergentii de serviciu din presa si nelipsitii analisti si consultanti au tinut aceste teme "inchise" in cercul lor restrans si, doar din cand in cand, se mai intruneau pe langa fantana de la Sarindar sa se aprobe unii pe altii.

Astfel, romanii (posesorii prezumtivi ai bogatiilor subsolului) erau racordati la tematica exploatarii resurselor numai prin intermediul celor mai "selecti" reprezentanti ai lor.

Din acest motiv, recentele evolutii spectaculoase din 2018 au socat profund pe cetatenii acestei tari: actiunea de cedare a capacitatilor de export catre doua dintre firmele de casa ale lui Orban Viktor, precum si aroganta turanica a presedintelui FGSZ (operatorul maghiar de transport al gazelor), au ridicat valul de pe un secret extrem de bine ascuns sub faldurile grupurilor de iluminati.

Cu aceasta ocazie, am aflat cu totii despre batalia la baioneta in care sunt angrenati decidentii nostri (unul provenit din casta privilegiatilor gazului de la Medias, altul fost director local al Petrom, ca sa dam doar cateva exemple), batalie la care s-au lipit si cei care paraziteaza demult acest subiect: un asa-zis consultant, care a poposit in fotoliul de ministru direct din organigrama austriecilor de la OMV, altul care filozofa doct pe langa intaiul agronom al tarii...

Cate gaze are Romania

Recursul la cifre este totdeauna binevenit pentru ca ne poate limpezi mintile infierbantate de studiile omv-iste ale asa-zisilor consultanti sau de ofensiva diplomatica maghiara.

Sa incepem cu inceputul: este Romania o tara bogata in gaze? Ei bine, la nivel european stam bine, altminteri nici nu prea contam.
In tabelul de mai jos sunt prezentate cateva tari importante ca rezerve de gaze dovedite, precum si raportul dintre rezervele dovedite si productia anuala, R/p (adica numarul de ani cat ne mai ajung aceste rezerve).

Din acest punct de vedere, noi detinem mai putin de 0,05% din rezervele mondiale de gaze naturale, cam 100 miliarde mc din cele 3.000 de miliarde mc detinute de intreaga Europa (fara Rusia, evident, cel mai mare detinator de rezerve din lume, 35.000 miliarde mc) . Norvegia detine peste jumatate din rezervele europene de energie, urmata de Olanda (cam o treime) si Marea Britanie (cam 6%), dublu fata de Romania.

Daca am lua in considerare rezerve off-shore de inca 100 miliarde mc, Romania ar egala sau intrece Marea Britanie, dar tot nu ar depasi 6% din rezerva europeana si tot ar fi sub 0,1% din rezervele globale.

Adica, daca acum, rezervele noastre ne ajung pentru inca 10 ani, cu rezervele submarine ne-ar ajunge pentru fix 20 de ani, poate 25, daca se vor dovedi mai mari. Vi se pare asa mult? Sa nu mai spunem ca avem astazi un consum foarte mic de gaze, pentru ca austriecii de la OMV (generator de ministri si secretari de stat si consultanti si analisti) au inchis toata petrochimia pe care a primit-o la pachet cu jumatate din gazul tarii...

La nivelul intregului glob, rezervele de gaz ating valoarea de 193.500 miliarde mc cu un raport mediu R/p de 52,6. Pentru Uniunea Europeana avem 1.200 miliarde mc cu un raport mediu R/p de 10.Este productia de gaze romaneasca (10 miliarde mc anual) impresionanta pentru Europa, conteaza prea mult in balanta energetica continentala? Sa fim seriosi: nu producem mai mult de 2% din gazul consumat in Europa!

Rusii au produs in anul 2017 635,6 miliarde mc, americanii 734,5 miliarde mc, norvegienii 123,2 miliarde mc, olandezii 36,6 miliarde mc, britanicii 41,9 miliarde mc, romanii 10,3 miliarde mc, iar restul Europei 9,1 miliarde mc; kazahii au produs 27,1 miliarde mc, azerii 17,1 miliarde mc, ucrainenii 19,4 miliarde mc, iar algerienii 19,2 miliarde mc.

Intregul glob a extras 3.680 miliarde mc dintre care Uniunea Europeana a extras doar 117,8 miliarde mc.

Lucrurile devin interesante daca luam in considerare si consumul, care pentru continentul nostru se prezinta astfel: daca consumul global este de 3.670 miliarde mc, Uniunea Europeana consuma 466,8 miliarde mc, adica aproximativ a opta parte din total.De unde vine gazul importat? Cea mai mare parte ajunge pe batranul continent pe conducte, dupa cum urmeaza:
Cu alte cuvinte, in 2017, Europa a importat 423,4 miliarde mc, dintre care 189,3 miliarde mc din Federatia Rusa (45%), 109,2 miliarde mc din Norvegia (25%), 43,3 miliarde mc din Olanda (putin peste 10%), 33 miliarde mc din Algeria (aproape 8%) si 10,8 miliarde mc din Marea Britanie (2,5%); aceste tari sunt responsabile asadar de peste 90% din importurile realizate pe continent, mici contributii avand si Azerbaidjean, Libia si Iran.

Cine sunt importatorii? Aproape un sfert din importuri (95 miliarde mc) sunt adresate Germaniei, care aduce 48,5 miliarde mc din Rusia si 20 miliarde mc din Olanda; urmeaza apoi Italia (53,8 miliarde mc, 12,7%) care aduce jumatate din cantitate din Rusia si restul din Algeria si Libia; Olanda importa, la randul sau 40,9 miliarde mc (cam 10% din totalul Uniunii), dintre care jumatate din Norvegia, fiind astfel un mare hub continental.

In regiunea noastra, cei mai mari importatori sunt: Polonia (14,7 miliarde mc, (11,1 miliarde mc din Rusia si 3,5 miliarde mc din restul Europei), Slovacia (13,7 miliarde mc, adusi din Rusia in intregime), Austria (8,6 miliarde mc, intreaga cantitate din Rusia), Republica Ceha (8,5 miliarde mc - 5,4 miliarde mc din Rusia si restul din Norvegia) si Ungaria (8,2 miliarde mc, in intregime import din Rusia).

O contitate de 65,7 miliarde mc este importata in Europa si sub forma de gaz natural lichefiat (LNG), dintre care cea mai mare cantitate vine din Qatar (23,7 miliarde mc), Algeria (14,1 miliarde mc) si Nigeria (12,2 miliarde mc) . Norvegienii contribuie si ei cu 4,8 miliarde mc la securitatea energetica a continentului, iar americanii cu doar 2,6 miliarde mc.Ce inseamna sa fii hub energetic

Ce inseamna sa fii hub energetic si cine se califica sa fie numit asa? La nivel global, anul trecut s-au tranzactionat peste 1.100 miliarde mc, dintre care 740 miliarde mc pe conducte si 393 miliarde mc sub forma de LNG. Cel mai important trafic este exportul Federatiei Ruse catre alte piete (215 miliarde mc, aproape o cincime din total), apoi vine hub-ul gazeifer american: importuri de 83 miliarde mc si exporturi de aceeasi valoare.

Pe continent, Germania a importat aproape 95 miliarde mc si a exportat 7, iar Olanda a importat 42 miliarde mc si a exportat 44 si Marea Britanie a importat 47 miliarde mc si a exportat 11. Asa ca, despre pretentiile de a fi hub (regional sau continental) de gaze ale Romaniei, Ungariei, Austriei, numai de bine putem vorbi, dar realitatea este un pic diferita...

Ia sa vedem acum naratiunea OMV-analisti-consultanti-blogeri: Romania are 100 de miliarde mc de gaze pe fundul Marii Negre; cu aceasta cantitate inarmata, Europa se va lupta cu bestia ruseasca, taindu-i acesteia pofta nesanatoasa de a crea dependenta europenilor.

Si pentru ca noi suntem niste neputinciosi, aflati sub blestemul esecului, vom concesiona aceste zacaminte austriecilor care le au si pe cele terestre, cu care n-au facut nimic spectaculos, de altfel. Ce importanta are faptul ca austriecii nu au tehnologia de extractie a acestor gaze? Se vor alia cu americanii de la Exxon si astfel nu le vom putea refuza niciun favor partenerilor strategici... Si ne vom lupta si cu rusii!

Numai ca apar niste mici problemute de aritmetica: pai daca noi vom produce nu 10 miliarde mc, ci 20, tot vom fi cam pe la 4% din consumul Europei si de 10 ori mai putin decat exporta rusii in Europa! Deci credeti ca vom echilibra noi balanta gazeifera a continentului?

Dar cum de ne vom lupta cu rusii? Vom oferi pietei un pret mai bun (mai ieftin, adica) decat ofera Gazprom la asemenea cantitati? Dar cu care rusi ne vom lupta, de vreme ce unul dintre zacamintele off-shore a fost daruit pe tava celor de la Lukoil? Si dupa 15 ani, cand tot acest gaz se va epuiza, cum ne vom mai incalzi?

Nu cumva vom ajunge sa cumparam iar gaz de la rusii cu care ne-am luptat eroic pana atunci?

Una dintre marile inginerii planetare la care ne indeamna echipa de zgomote este salvarea sarmanilor ucraineni de la taierea conductelor rusesti. Pe bune? Pai, datele indica rezerve de 1.100 miliarde mc ale Ucrainei, care le vor ajunge acestora pe 54 de ani, adica ei vor zambi la caldura caloriferului cand, prin 2040, la noi va fi era glaciara! Ucraina a consumat in anul 2017 29,8 miliarde mc., de exemplu...

Nici cealalta tabara nu este mai putin comica decat echipa "OMV", insa. Acestia ar vrea, nici mai mult nici mai putin, decat sa "uitam" gazele respective pe fundul marii pentru o vreme cand vom avea tehnologia sa le exploatam singuri, cu o industrie pe care ei au taiat-o ca fiind doar fier vechi. Si sa lasam in continuare doua treimi dintre romani sa se incalzeasca cu vreascuri sau sa nu se incalzeasca.

Iata de ce scenele penibile care se desfasoara acum la Bucuresti in jurul unui subiect ocultat pana acum de partidele politice, presa si ONG-uri nu fac decat sa alimenteze imaginea unei tari de mana a doua, care nu este capabila sa isi genereze o strategie coerenta pentru dezvoltare. Asa ca ar trebui sa ne calmam un pic, sa ne tamponam fruntea cu apa rece si sa decidem pentru noi, nu pentru altii:

Avem tot interesul sa exploatam aceste gaze? Avem! Pai, hai sa le dam sarcina exploatarii celor care o pot face, iar noi sa ne luam sarcina dezvoltarii rezonabile a unei industrii prelucratoare, sa construim centrale electrice pe gaze (pana in 2022 putem face cel putin inca una in afara de cea de la Iernut), sa extindem distributia de gaze catre cetatenii proprii si sa repornim petrochimia pe care inca nu au taiat-o austriecii...

*Toate datele, inclusiv tabelele, prezentate in articol au ca sursa "2018 edition of the BP Statistical Review of World Energy" - buletinul anual editat de catre British Petroleum

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre gaze Marea Neagra Ungaria
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13487 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru a avea o politica buna in exploatarea gazelor, asa cum bine

o descrie autorul, trebuie mai intai sa plece de la guvernare actuala alianta alde psd, care nu numai ca nu are habar ce trebuie sa faca, dar nici nu vrea sa faca ceva in interesul Romaniei !

 

Am pierdui prea mult, gata, e deajuns!

Imediat dupa revolutie, inafara de hotii innascuti care inteles sa puna japca pe tot ce acumulasera romanii in anii de munca si de privatiuni, inafara de tembelismul de tip "noi muncim, nu gandim" dobandit tot in acei ani, ne-au nenorocit mult si acesti autodeclarati initiati care "stiau" si dadeau indicatii despre capitalism, recomandari iresponsabile ca aceea ca industria este un morman de fier vechi si trebuie distusa, ca tractoarele si anexele fostelor ceapeuri trebuie date la fier vechi si demolate, ca sa construim capitalismul.
Ne-au dus de rapa... Au fost sau unelte, sau impostori. Parea ca disparusera, ca nu mai era timpul lor, ca ramasesem pe cap doar cu marii hoti, marii mincinosi din politica si, evident, cu pro.stii.
Dar, cum spune dl Peiu si il cred, auto-declaratii "initiati" nu au disparut, inca fac ravagii. desi stau mai retrasi.
Am pierdui prea mult, gata, e deajuns! Desteptii de buna credinta trebuie sa se adune, sa se organizeze, sa nu mai astepte sa fie invitati de detinatorii tupeului - politicienii. Un punct de coagulare ar putea fi miscarea pe care incearca sa o initieze USR si partidul lui Ciolos.

 

Te-ai intrebat vreodata de ce toate "magariile"

din ultimii 28 de ani ies la suprafata asa de tarziu? Udrea, Dragnea, Ghita, Cocosii, Popoviciu, Bica, Dan Andronic si mai stiu eu care....
Resetarea clasei politice (corupta si compromisa pana in maduva oaselor) se poate face numai cu oameni noi care nu au avut tangente cu clasa politca de la Bucale. Un exemplu demn de urmat ar fi miscarea En Marche din Franta... iar aceasta tinta poate fi atinsa numai cu sprijinul masei cetatenilor, indiferent de culoare politica sau etnie. In acest context, polemica dlui Ciolos nu trebuie sa fie "dreapta vs stanga" ci "democratie in spirit european, meritocratie si buna guvernare vs. democratie mimata, nepotism si mediocratie"

En marche

a fost susținută de bancheri, iar Cioloș a practicat Yoga cu un Guru renumit! Alții chiar nu sunt?

Excelent

articol.Ca de obicei, habar n-au guvernanții cum să administreze așa mană cerească.De parcă sunt străini de interesele națiunii.

 

OMV=parte a planului de distrugere a Romaniei.PETROLUL,GAZELE, Raf.!

Salut!

Au primit GRATIS, PE DEGEABA, TOATA EXPLORAREA, EXPLOATAREA, PRODCUTIA SI RAFINAREA titeiului si gazelor romanesti. O avere estimata de americani prin 2000 la circa 17 miliarde USD, reevaluta la 30 miliarde USD, apoi de catre europeni la 3-7 miliarde USD. De fapt subevaluarea europeana a fost parte a planului de distrugere a celei mai importante industrii romanesti, care avea si oil-tankere, productii in Kazahstan, etc. campuri petroliere, imobile, etc.
In final a platiti OMV 0.75 miliarde USD!!! Un intreg Business, o intreaga ramura industriala. Numai Petrobrazi valora 4 miliarde USD, Arpechim 3.5 miliarde si tot asa. Adaugati Oltchim, etc plus zacamintele de petrol si gaza date chiar gratis, un dolar nu se ia pe ele de catre statul roman .
Dan Ioan Popescu este Cel Mai Mare Asasin Economic din Istoria Romaniei, desigur insotit si de alti ciraci.
Multi petrolisti, 80 % din ei si ma refer la profesionisti dar si la cei de valoare medie au plecat AFARA. Acum si sa vrei NU ai cu cine reporni aceasta ramura industriala, iti trebuie zeci de ani sa o formezi . La Petrobrazi la complexul de aromatice la repornire au adus PENSIONARI DE 70 DE ANI, in tara nu au mai gasit operatori specializati pe aromatice. Pentru ca operatorii chimisti si petrochimisti au diverse specializari, de la tratare titei /separare apa, saruri, gaze , degazeificare titei, productie si fractionare gaze, distilare /fractionare titei, operatori cracare catalitica, reformare, hidrocracare, hidrofinare, operatori oxid etilena , polietilena, polipropilena, operatori uzina cauciuc, operatori anhidride, cataliza, etc., etc. ,operatori TERMINAL ,operatori parc rezervoare, loading master, operatori transpot LNG/LPG ,etc. Romaniei i-a luat 5 decenii sa construiasca aceasta ramura...Si RO a FOST PRIMA TARA DIN LUME CARE A AVUT RAFINARIE LA SCARA INDUSTRIALA , Rafinaria Astra Ploiesti ,1857-1858! Am fost numarul 1 mondial in acest Business si am ajuns extrem de jos...

Pentru ca avem cea mai YIDIOATA SI CORUPTA clasa politica din Istoria Universala!

Adaugati cheltuielile de mentenanta: OMV prin firmele de casa austriece JUPOAIE STATUL ROMAN LA ACEST CAPITOL. Vorbesc cu date certe , nu din ziare, am lucrat ani foarte multi in petrolul romanesc.
DNA trebuia sa fie sesizata sau sa se autosesizeze pe aceasta chestiune:
Cum a fost posibila distrugerea petrolului romanesc, cine sunt vinovatii, cum se poate repara?
Apoi alt caz, cel la care face referire articolul de fata :
Gazele de la Marea Neagra. Firme romanesti puternice au incercat sa faca Business la acest capitol de afaceri: VA DAU SCRIS CA SUNT BLOCATE!
Din informatiile pe care le am, se pare ca senatori si deputati PSD +ALDE blocheaza,asa mi s-a spus , nu am nume sau date certe, dar cred ca informatiile sunt corecte.
Iarasi aici cei implicati oficial trebuie sa rezolve, daca nu atunci DNA trebuie sa aiba niste intrebari. Pentru ca e vorba de SIGURANTA ENERGETICA NATIONALA. Iar e OMV-ul si aici...
gg

 

Doamne. ggPushy, ce grozavii!

Stiam in mare ca asa s-a intamplat cu tara asta, dar acest comentariu m-a rascolit! Tara asta e din ce in ce mai bantuita de ticalosie, oamenii cinstiti din ce in ce mai disperati. Si vremea parca ne ataca, nimic nu mai merge bine S-ar parea ca o lege a naturii inca nedescoperita face ca ticalosiile iertate sa produca consecinte nefaste.
Cine l-a judecat pe acest D I Popescu? Probabil, traieste bune-mersi in bunastare si confort. Cine i-a judecat pe altii ca el?
De ce UE are niste estimari "imbunatatite" in comparatie cu cele reale? Nu cumva ar trebui sa fie corecati, sa-i apere pe cei mai neajutorati membri ai ei si nu invers?
Ceausescu a fost asasinat, cand va fi si un proces corect a tot ce a facut si bine si rau si cand se va analiza ce s-a intamplat cu Romania dupa revolutie, cand unii dintre cei care ne-au ajutat sa ne eliberam de comunism, precum acesti austrieci, au profitat de buimaceala noastra si ne-au jefuit cu sprijinul unor conationali de teapa acestui D I Popescu?
Ar trebui sa existe tribunale internationale carora sa ne adresam. Dar mai intai, ar trebui sa judecam vinovatiile din curtea noastra,
Dar, nu tocmai intamplator, legile sunt lovite si procurorii casapiti.

Cei mai destepti sun olandezii...dau la nemti 20 mld m3 ...

si importa de la norvegieni 40 mld m3 .

 

Inrterminabila

S-a terminat,gazele sunt vandute....si o sa platim mai mult decat tarile fara resurse...

 

ca sa nu ne mai caine ungurii

sa se conecteze localitatile la gaze
nu sa se uite oamenii la ele ca la moaste.
si mai scapa si padurile de asaltul nemrnicilor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor